Στο πλαίσιο της έναρξης των καταβολών της πρώτης αρωγής, από την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, προς τους πληγέντες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο σε διάφορες περιοχές της χώρας εντάχθηκε και η Μαγνησία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το σύνολο της πρώτης καταβολής, πιστώθηκαν 876.378,43 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς 167 δικαιούχων. Από αυτούς οι 45 δικαιούχοι αφορούν τις πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας, με το ποσό που πιστώθηκε να ανέρχεται στις 201.636,62 ευρώ.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την εκδήλωση των μεγάλων πυρκαγιών, στο δεύτερο μισό του Ιουλίου, ενεργοποιήθηκε στις 3 Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη χορήγηση πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής, καθώς και έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων. Αναφορικά με την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 10.000 ευρώ για κτίρια με βαριές βλάβες που τα καθιστούν επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») και σε 5.000 ευρώ για κτίρια με σοβαρές βλάβες που τα καθιστούν προσωρινά επικίνδυνα για χρήση («κίτρινα»). Ως προς το σκέλος της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με πολύ σοβαρές υλικές ζημιές και σε 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ή φορέα με σοβαρές υλικές ζημιές. Επισημαίνεται ότι η πρώτη αυτή πληρωμή προς τους δικαιούχους πραγματοποιείται, ενώ η πλατφόρμα arogi.gov.gr είναι ακόμα ανοιχτή για αιτήσεις, με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 31 Αυγούστου.

Ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε σχετικά: «οι πυρόπληκτες περιοχές της Μαγνησίας άμεσα εντάχθηκαν στο σχήμα της πρώτης αρωγής, μέσα από την πλατφόρμας, arogi.gov.gr. Πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και έναντι της στεγαστικής συνδρομής για τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Πρώτη αρωγή που καταβλήθηκε την Παρασκευή, με τους πρώτους 45 δικαιούχους να λαμβάνουν περισσότερες από 200.000 ευρώ. Πρόκειται για δικαιούχους, κατά την πρώτη καταβολή, της στεγαστικής συνδρομής και όχι για δικαιούχους επιχορήγησης προς επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, των οποίων η καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει μετά και την αποστολή των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας και επικοινωνίας που έχουμε αναπτύξει. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν και οι επόμενες καταβολές πρώτης αρωγής προς τους δικαιούχους, τόσο στη Μαγνησία, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι η πρώτη φορά που η πλατφόρμα arogi.gov.gr καλύπτει ταυτόχρονα τόσες πολλές περιοχές, με τις διασταυρώσεις των στοιχείων των αιτούντων να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ώστε να προχωρήσουμε σε νέα πληρωμή, σύντομα, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες αναμένουν και τα σχετικά στοιχεία από τις Περιφέρειες όσον αφορά τις επιχειρήσεις και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οι διασταυρώσεις που εκτελούνται, άλλωστε, διασφαλίζουν ότι η ενίσχυση φτάνει δίκαια σε όσους τη δικαιούνται και έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή. Παράλληλα, συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς την υλοποίηση και των υπόλοιπων μέτρων στήριξης και αποκατάστασης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ενώ το σχήμα της πρώτης αρωγής θα ακολουθηθεί και για τις περιπτώσεις των πυρκαγιών που έπληξαν την πατρίδα μας τον Αύγουστο».

Τέλος, σημειώνεται ότι:

(α) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε επιχείρηση ή κάθε κτηνοτροφική μονάδα συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής επιχορήγησης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, και

(β) το ποσό της πρώτης αρωγής που λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης συμψηφίζεται με το ποσό της τελικής στεγαστικής συνδρομής, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με σχετική απόφαση οριοθέτησης και χορήγησης στεγαστικής συνδρομής.