Ενημέρωση και μάλιστα  το συντομότερο ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση, σχετικά με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τουρκία.

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει σταθερά τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων και το διάλογο με την Τουρκία. Έχουμε επανειλημμένως υπογραμμίσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο διάλογος αυτός να κινηθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και της ειρήνης και να μην αποτελέσει άλλη μια ευκαιρία για να παίξει η Τουρκία ευκαιριακά το χαρτί της μετριοπάθειας μέχρι να αποκομίσει τα οφέλη που αποζητά από τη διεθνή κοινότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, με αφορμή τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, υπογραμμίζει δε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη στην πολιτική του, αυτή της αδίστακτης εκμετάλλευσης ευαίσθητων εθνικών θεμάτων για πολιτικά οφέλη». Παράλληλα, σημειώνει  ότι ο κ. Μητσοτάκης «τη μία ημέρα επιτίθεται στους πολιτικούς αντιπάλους του για "φιλοτουρκισμό" και την άλλη αναφέρεται σε "υποχωρήσεις" ή προβαίνει σε διαρροές για υπογραφή συνυποσχετικού εντός των επόμενων μηνών, δεν έχει την εμπιστοσύνη μας και θα μας βρει απέναντί του αν ακολουθήσει αυτήν την "ΙΧ εξωτερική πολιτική" για εσωτερική κατανάλωση στην επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

 Επιπλέον, αναφέρει ότι «πριν λίγες βδομάδες, ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόταν προεκλογικά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες διαλαλούσε ότι θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν. Σήμερα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρακολουθεί τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να μιλάει για τα "προβλήματα των ομογενών μας" στην Ελλάδα». Στο ίδιο πλαίσιο προσθέτει ότι «πριν λίγο καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έθετε ως υψηλής προτεραιότητας το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και σήμερα παρακολουθούμε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών να θέτει θέμα "συντήρησης οθωμανικών μνημείων" στην Ελλάδα».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει το συντομότερο ενημέρωση για τη σημερινή συνάντηση.