Σκληρή πολιτική μάχη θα δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Κασσελάκης και Αχτσιόγλου ετοιμάζονται για την αναμέτρησης της επόμενης Κυριακής (24/09), ενώ δεν λείπουν οι αιχμηρές δηλώσεις και τα σενάρια για διάσπαση και παραιτήσεις.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι οι δηλώσεις, που ακολούθησαν του αποτελέσματος της Κυριακής (17/09). «Όπου είχα πάει την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μου έλεγε "να αντέξεις", λόγω των επιθέσεων που δεχόμουν, τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα μου έλεγαν "είσαι η ελπίδα μας"», σημείωσε ο Στέφανος Κασσελάκης. Από την πλευρά της, η Έφη Αχτσιόγλου μίλησε το βράδυ της Κυριακής για τα «θολά νερά των εύκολων λύσεων». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάλι, αναφέρθηκε στη μεταπολιτική, όπου η έμφαση δίνεται στο πρόσωπο και στην εικόνα. Ο Στέφανος Τζουμάκας έκανε λόγο για «αθέμιτες μεθοδεύσεις» και «μειοψηφικά δίκτυα και πρόσωπα με επιδιώξεις χωρίς αρχές». Ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι -που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο- έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Σενάρια για διάσπαση και παραιτήσεις

Με αυτό το κλίμα έντασης που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι λίγοι αυτοί –τόσο εντός, όσο και εκτός Κουμουνδούρου – που δεν θεωρούν απίθανο το σενάριο της διάσπασης.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (18/09) στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1. «Όταν οι όποιες προσπάθειες προσέγγισης βρουν κάποιους ανθρώπους οι οποίοι δεν συμφωνούν με τίποτα και επειδή η Αριστερά έχει ιστορικό προηγούμενο διασπάσεων η πιθανότητα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο αλλά αυτή τη στιγμή το ζητούμενο δεν είναι να υπάρχει διαχωρισμός, το ζητούμενο είναι να υπάρχει ενότητα» ανέφερε ο πρώην υπουργός, που συγκαταλέγεται στους εξέχοντες υποστηρικτές της υποψηφιότητας Κασσελάκη. Υπογράμμισε δε την ανάγκη να υπάρχει «πολιτικός πολιτισμός» ανάμεσα στους υποψηφίους, ενόψει του β' εκλογικού γύρου.

Υπενθυμίζεται ότι για το ζήτημα έχει τοποθετηθεί και η Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας με νόημα ότι «δεν είναι κακές οι διασπάσεις, το βλέπω κι αλλιώς» και θυμίζοντας την τριπλή διάσπαση του 2015, όπου αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φτιάχνοντας την Πλεύση Ελευθερίας), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (φτιάχνοντας τη ΛΑΕ) και ο Γιάνης Βαρουφάκης (φτιάχνοντας το ΜέΡΑ25). Με αυτόν τον τρόπο προειδοποιεί τους «φραξιονιστές» συντρόφους της κατά του κ. Κασσελάκη.

Την ίδια ώρα, οι αποχωρήσεις από το κόμμα μοιάζουν σίγουρες. Τον χορό άνοιξε η πρώην βουλευτής στον Πειραιά Γεωργία Γεννιά. «Με ανάμεικτα συναισθήματα και χωρίς να θέλω να δημιουργήσω εντυπώσεις, αποχωρώ όσο πιο ήσυχα γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατέθεσα σήμερα την παραίτησή μου χωρίς να περιμένω Μεσσίες που θα αλλάξουν με ένα μαγικό ραβδάκι την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος», δήλωσε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώην βουλευτής φέρεται να κατευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ.

Τον ίδιο δρόμο λένε οι φήμες μπορεί να ακολουθήσουν και άλλοι, ενώ δεν αποκλείεται οι σκληροπυρηνικοί παλιοί του ΣΥΡΙΖΑ που θα φύγουν να κάνουν ακόμα ένα κόμμα στα αριστερά, που μετά το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και την Πλεύση της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα δει ακόμα έναν σχηματισμό να διεκδικεί τον χώρο του στο πολιτικό σκηνικό.

Τα «στρατόπεδα» και οι επόμενες κινήσεις των Αχτσιόγλου – Κασσελάκη

Κασσελάκης και Αχτσιόγλου έχουν τα δικά τους «στρατόπεδα», με πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι στο πλευρό τους. Στο «στρατόπεδο» Αχτσιόγλου βρίσκονται οι Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Γιώργος Καραμέρος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μαρίνα Κοντοτόλη. Στο «στρατόπεδο» Κασσελάκη βρίσκονται οι Θεοδώρα Τζάκρη, Παύλος Πολάκης, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Δώρα Αυγέρη και Παναγιώτης Κουρουμπλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον κ. Κασσελάκη αναμένεται να στηρίξουν και άλλα πρόσωπα όπως: η Ραλλία Χρηστίδου, ο Γιάννης Μουζάλας, η Άννα Βαγενά, ο Χρήστος Σιμορέλης και ο Θάνος Μωραΐτης.

Τις επόμενες μέρες, το κλίμα στην Κουμουνδούρου αναμένεται να μείνει «ηλεκτρισμένο» καθώς οι δύο μονομάχοι - Αχτσιόγλου και Κασσελάκης – θα συνεχίσουν τις περιοδείες προκειμένου να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κασσελάκης θα ξεκινήσει την περιοδεία του ενόψει του 2ου γύρου των εσωκομματικών εκλογών από τις από τις πληγείσες περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων, ενώ ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της πρώην υπουργού Εργασίας.

Ο «ρυθμιστής» Παππάς

Δύσκολη αναμένεται η μάχη της επόμενης Κυριακής, καθώς άγνωστο είναι ακόμη ποιον από τους δύο συνυποψηφίους του θα στηρίξει ο Νίκος Παππάς, οποίος κέρδισε στον πρώτο γύρο μόλις το 8,7% των ψήφων. Από την άλλη πλευρά, τη στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχεδόν ξεκάθαρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ γύρου.

Τη στήριξή του στην πρώην υπουργός Εργασίας φαίνεται να δείχνει και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος έχει δηλώσει για το κ. Κασσελάκη πως «έχει πέραση σε έναν κόσμο που είναι UFO». Παράλληλα, όπως είχε πει ο κ. Τζουμάκας αναφερόμενος στον νικητή του α' γύρου, αποτελεί «έκφραση του εκφυλισμού και της παρακμής της πολιτικής».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με βάση τα ποσοστά που συγκέντρωσε η Έφη Αχτσιόγλου (36,21) την πρώτη Κυριακή, μαζί με αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου (8,77) «ισοφαρίζουν» αυτά του Στέφανου Κασσελάκη (45, 04%), τον νικητή θα δώσουν οι ψηφοφόροι που στήριξαν τον Νίκο Παππά (8,7%) στον πρώτο γύρο των εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τυχόν μέλη που δεν συμμετείχαν στον α' γύρο.