«Η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρώπη περνάει μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα» είναι το μήνυμα που θα στείλει –εμμέσως ή αμέσως– ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφτασε χθες το βράδυ στις ΗΠΑ για να συμμετέχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς παρόντες θα είναι επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Άννα-Μαρία Μπούρα και από τουρκικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο εκπρόσωπος Τύπου Τσαγατάι Κιλίτς, στενός σύμβουλος του κ. Ερντογάν.

Οδικός χάρτης

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε ποτέ τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Αυτή ήταν η βούλησή μου και η επιθυμία μου από το 2019: να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Και όταν διαφωνούμε, να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που δυστυχώς κληθήκαμε να διαχειριστούμε την τελευταία τετραετία, με υπαιτιότητα της Τουρκίας», δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας έρχεται μόλις δύο μήνες μετά της πρώτης συνάντησης που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους: Πολιτικός διάλογος, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων – κάτι για το οποίο η Τουρκία πρέπει να αναθεωρήσει την επιθετική στάση έναντι της χώρας μας, όπως είχε πει πρόσφατα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται ακόμη να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου, στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είμαι αφελής και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Οφείλω, όμως, να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, αν μας δίνει τη δυνατότητα πραγματικά να πετύχουμε κάτι το οποίο ενδεχομένως οι προκάτοχοί μου να μην μπόρεσαν να το πετύχουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Το Κυπριακό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας», ανέφερε λίγο αργότερα, επίσης από τη Νέα Υόρκη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών και κατέληξε: «Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και στενοί του συνεργάτες (Άννα-Μαρία Μπούρα, Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη, Γιώργος Ευθυμίου).

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στη Νέα Υόρκη έχει ως εξής:
  • Στις 9:20, τοπική ώρα,  θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest.
  • Στις 11:00  θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan.
  • Στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
  • Στις 18:00 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας, Yoon Suk Yeol.