O ΣΥΡΙΖΑ κρίνει ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία επί οδικού χάρτη στα ελληνοτουρκικά στην οποία κατέληξαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλητικές, διχοτομικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου». Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει δε ότι αναμένει ενημέρωση από την κυβέρνηση για την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν και η συμφωνία επί οδικού χάρτη, για τις περαιτέρω επαφές με την Τουρκία, αποτελούν θετικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει με ξεκάθαρο τρόπο τονίσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο διάλογος αυτός να συμβάλλει στην ειρήνη και να βασίζεται στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Ωστόσο, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τόνισε την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και δεν στήριξε την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις προκλητικές, διχοτομικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Η διαρροή δε ότι αντ´ αυτού το ζήτημα θα τεθεί στην ομιλία του είναι ακόμα πιο μεγάλο πρόβλημα. Η επιλογή αυτή, που θυμίζει την στάση του κ. Μητσοτάκη στον ΟΗΕ και στο παρελθόν, είναι επικίνδυνη και δίνει λάθος μηνύματα στην Τουρκία. Πρέπει η στάση της Ελλάδας, της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, να είναι απολύτως σαφής απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθειά της Τουρκίας για απόσπαση αναγνωρίσεων του ψευδοκράτους από τρίτες χώρες.

Περιμένουμε άμεσα ενημέρωση για την συνάντηση από την κυβέρνηση».