«Καμπανάκι» για τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία έκρουσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής της Αθήνας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού ξεκαθάρισε πως κανείς δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με βρόμικα νερά στις πλημμυροπαθείς περιοχές.

Παράλληλα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ενότητα στο κόμμα μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Αθηνάς Λινού στα Παραπολιτικά 90,1

Ερωτηθείσα αν θα πρέπει να ανησυχούμε με τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Α. ΛΙΝΟΥ: Έχω δηλώσει ότι πρέπει να ανησυχούμε εδώ και αρκετές μέρες, από τη μέρα που είχαμε τις πλημμύρες. Το πρώτο που μας ανησυχεί είναι ότι υπάρχουν στα νερά νεκρά ζώα, μερικά από τα οποία μπορεί να φέρουν το βακτήριο της λεπτοσπείρωσης, η οποία μάλιστα σε παρουσία ζωικών υλικών πολλαπλασιάζεται. Μας ανησυχεί για όλη την Ελλάδα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ανεπαρκής η επικοινωνία και η ενημέρωση του πληθυσμού.

Α. ΛΙΝΟΥ: Δεν πρέπει να πλησιάζει κανείς νερά βρόμικα ανεξαρτήτως αν είμαστε στην κρίση ή όχι, με γυμνά μέρη του σώματος, χωρίς μάσκες και χωρίς γυαλιά, γιατί η λεπτοσπείρωση είναι πολύ σοβαρή αρρώστια. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεταδίδεται από έκθεση του ανθρώπου σε ούρα ή περιττώματα ζώων τα οποία νοσούν. Η κλασική μεταφορά είναι από ποντίκια αλλά και τα πρόβατα και τα μοσχάρια και τα γουρούνια υπάρχει πιθανότητα να έχουν το μικρόβιο αυτό.

Α. ΛΙΝΟΥ: Πρέπει να ενημερωθεί ο πληθυσμός ότι δεν μπαίνουμε με γυμνά πόδια, με γυμνά χέρια, δεν αγγίζουμε αυτά τα νερά. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά να παίξουν στα βρόμικα νερά γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μεταδοθεί. Όπως χρειαζόμασταν την καμπάνια για τον κορονοϊό, χρειαζόμαστε κάτι αντίστοιχο με σωστή ενημέρωση για τη λεπτοσπείρωση στον γενικό πληθυσμό.

Για τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Α. ΛΙΝΟΥ: Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει ομόνοια όχι μόνο στο κόμμα αλλά στη χώρα, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά πράγματα και νομίζω ότι είναι ήσσονος σημασίας το ποιος είναι αρχηγός ενός κόμματος. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι ότι όλα τα κόμματα, όλοι οι Έλληνες, να ενεργοποιηθούμε και ο καθένας από τον χώρο του να προσφέρει σε μια κρίση.

Α. ΛΙΝΟΥ: Θα βρει τα πατήματά του γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ.