Την καθέλκυση της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας τύπου Βelharra χαιρετίζει o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα social media. «Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!» σημειώνει.

«Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο “Κίμων”, η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!» γράφει o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς» προσθέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ανάρτηση του για την πρώτη φρεγάτα τύπου Βelharra.

Και συνεχίζει, λέγοντας: «Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την φρεγάτα Βelharra:

Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα...

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023

Έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας «Κίμων» στα ναυπηγεία Λοριάν

Σημειώνεται ότι η σημερινή είναι ιστορική για τις ελληνικές  Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικότερα για το Πολεμικό Ναυτικό καθώς έγινε η καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI HN (Belharra) με την ιστορική ονομασία «ΚΙΜΩΝ», στα ναυπηγεία της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group στη Λοριάν, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, και του αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση.

«Η φρεγάτα «Κίμων», μαζί με τις άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, της ελληνικής πολεμικής μηχανής και θα λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας, ειρήνης, αλλά και προβολής ισχύος στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και πέρα από τον ορίζοντα». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας κατά την τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στο Λοριάν της Γαλλίας.
 
Υπογράμμισε ότι είναι «χαρά και τιμή που βρίσκομαι πάνω στο κατάστρωμα της φρεγάτας "Κίμων" της νέας υπερσύγχρονης φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού». «Περνάμε», ανέφερε, «σε μία νέα εποχή, στον 21ο αιώνα».


Επισήμανε, αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας, ότι «βλέπουμε ένα ακόμη αποτέλεσμα της συμφωνίας» που μαζί με τον πρώην υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «είχαμε υπογράψει με τη Γαλλία» και δήλωσε «ιδιαίτερα ευτυχισμένος γι΄ αυτό». «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και κάθε κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τον εθνικό χώρο. Και να εξηγήσω με τον πιο καθαρό τρόπο: Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.


Τα χαρακτηριστικά της φρεγάτας «Κίμων»

Το συγκεκριμένο πλοίο είναι μία καινοτόμος φρεγάτα μάχης, πολλαπλών αποστολών: 100% ψηφιακή, παρέχει κυβερνοασφάλεια και υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς μάχης.

Ο ενσωματωμένος ιστός είναι μοναδικός: Panoramic Sensors and Intelligence Module συγκεντρώνει όλους τους αερομεταφερόμενους αισθητήρες, για μόνιμη επιτήρηση 360°.

Αυτές οι φρεγάτες τελευταίας γενιάς θα καταστήσουν δυνατή την ταχεία και μακρόχρονη ενίσχυση των δυνατοτήτων του στόλου επιφανείας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Από πού πήρε το όνομά της η πρώτη ελληνική φρεγάτα Belharra