Ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023. Τα φαβορί της πρώτης Κυριακής, οι εκτιμήσεις και τα διλήμματα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες κορυφώνονται αύριο με τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους να κάνουν την… τελευταία τους κίνηση, πριν ο λόγος δοθεί στον λαό και στην κάλπη.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές άλλωστε αφορούν περισσότερο τους ψηφοφόρους που θα κληθούν την Κυριακή να αποφασίσουν για την διαχείριση του δικού τους τόπου, της γειτονιάς και του Δήμου και της Περιφέρειάς τους. Οι ψηφοφόροι ωστόσο της Κυριακής θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα ψηφίσουν Δήμαρχο και Περιφερειάρχη, με πόσους σταυρούς και ποιά τα στοιχεία που θα πρέπει να έχουν μαζί τους. Οι πληθώρα των υποψηφίων ίσως και να μπερδέψει κάποιους. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 έχουμε περίπου 125.000 υποψηφίους και ψηφοδέλτια κοντά… στο ένα μέτρο.

 Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Που και πώς ψηφίζουμε


Ο τρόπος για να μάθετε πού ψηφίζετε είναι μέσω της εφαρμογής του ΥΠΕΣ «Πού ψηφίζω 2023».

Όπως και στις προηγούμενες εκλογικές δύο αναμετρήσεις, έτσι και στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, με μερικά στοιχεία και μέσω Ίντερνετ θα μπορείτε να βλέπετε το σχολείο όπου θα ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα.

Σε αυτές τις εκλογές, τα παραβάν θα είναι δύο, ένα για τους Δήμους και ένα για τις Περιφέρειες. Η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν θα έχει διαφορές.

Κάνοντας είσοδο στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» θα σας ζητηθούν κάποια στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά σας.

Θα πρέπει να εισάγετε το επώνυμό σας, το όνομά σας, τουλάχιστον δύο γράμματα τόσο από το όνομα πατρός όσο και από το όνομα μητρός, καθώς και το έτος γέννησής σας.

Εν συνεχεία, πατήστε «Αναζήτηση» και μάθετε πού ψηφίζετε στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές 2023.


«Μάθε πού ψηφίζεις» εναλλακτικά

Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο στον αριθμό 2131361500 με δυνατότητα εξυπηρέτησης 30 ταυτόχρονων καλούμενων και το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, το κατάστημα ψηφοφορίας ενδέχεται να αλλάξει με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, μέχρι και μία ημέρα πριν τη διενέργεια των Εκλογών.

Παρακαλούνται οι ψηφοφόροι, ιδιαιτέρως των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, να συμβουλευτούν την πλατφόρμα ή να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών πριν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.


Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις δημοτικές εκλογές 2023

Οι ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών δεν ισχύουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θα πρέπει οι εκλογείς να μεταβούν στην περιοχή που έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Όσον αφορά γενικά την ψηφοφορία, οι πολίτες προσέρχονται στον εκάστοτε τόπο διεξαγωγής των εκλογών και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.



Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Πραγματοποιείται η αναγνώριση των εκλογέων και στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.


 Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πόσοι σταυροί επιτρέπονται στους Δήμους και στις Περιφέρειες

Ένα από τα βασικά ερωτήματα των πολιτών πριν τις κάλπες είναι πόσους σταυρούς μπορούν να βάλουν για τον Δήμο και για την Περιφέρεια.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.


Για τις δημοτικές εκλογές, ισχύουν τα εξής με τους σταυρούς:

Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.

Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.

Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.


 Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πότε θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Γύρω στις 22:30 αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023, όπως ανέφερε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης. Ειδικότερα, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 αναφορικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2023 και επισήμανε πως τα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 22:30 το βράδυ «δεδομένου ότι τα μισά τμήματα θα βγάζουν περιφέρειες και τα άλλα μισά θα βγάζουν τους κατά τόπους δήμους».

Όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, «ενώ η οδηγία προβλέπει να μπορεί αν θέλει ο δικαστικός αντιπρόσωπος με το ηλεκτρονικό σύστημα να στείλει πρώτα τα αποτελέσματα των ψηφοδελτίων και μετά της σταυροδοσίας, θεωρώ ότι το πιθανότερο είναι ότι πολλοί θα κάνουν τα δύο μηνύματα μαζί, δηλαδή θα περιμένουν να τελειώσουν τους σταυρούς. Αν εφαρμόσουν αυτή την οδηγία, θα το έχουμε γρηγορότερα, κάτι όμως το οποίο εναπόκειται στους 22.000 δικαστικούς αντιπροσώπους».

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν στην Θεσσαλία

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία, μετά τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε πως δεν περιμένει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις κάλπες καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να μας λέει ότι κάποια περιοχή δεν θα καλυφθεί από πλευράς κτιριακής υποδομής. Το σίγουρο είναι ότι έστω, ίσως και λίγο μακρύτερα θα υπάρχει κάποιο σχολείο ή κάποιο δημόσιο κτίριο».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις πλημμυροπαθών που έχασαν τα χαρτιά τους κατά τη διάρκεια των κακοκαιριών, για τους οποίους σημείωσε πως «όσοι έχουν σχέση με την ηλεκτρονική διαχείριση, σίγουρα μπορούν να ψηφίσουν μέσω της ηλεκτρονικής ταυτότητας και αναζητούμε και δεύτερο τρόπο για τους ηλικιωμένους».



 Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Κοντά στο ένα μέτρο τα ψηφοδέλτια

Ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης μίλησε και για τα ενοποιημένα πλέον ψηφοδέλτια, τα οποία σύμφωνα με τον ίδιο, θα φτάσουν σε μήκος μέχρι και το ένα μέτρο, λόγω των πολλών υποψηφίων.

 «Φανταστείτε ότι στην αρχή είχαν βγει ψηφοδέλτια στο 1,15 μέτρο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στους μεγάλους δήμους και τα διορθώσαμε λίγο για να πάνε κοντά στο ένα μέτρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυριανουδάκης, προσθέτοντας ότι για να μπει στον φάκελο το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να διπλωθεί περίπου τέσσερις φορές.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι αν κάποιος ψηφίσει σωστά τον συνδυασμό, ο συνδυασμός μετράει σε κάθε περίπτωση ακόμη και αν ψηφίσει λάθος την τοπική κοινότητα. «Οι σταυροί για τους δημοτικούς συμβούλους παραμένουν σωστοί, δεν ισχύουν αυτοί της τοπικής κοινότητας. Αυτό το λέω γιατί εκ των πραγμάτων, ειδικά στις επαρχιακές πόλεις που έχουν πολλές κοινότητες από κάτω, σίγουρα θα γίνουν και λάθη» επισήμανε.

Παράλληλα, ανέφερε πως συνολικά κατεβαίνουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές λίγο λιγότεροι από 152.000 υποψήφιοι ενώ έκανε λόγο και για την αμοιβή που θα λάβουν όσοι στελεχώσουν την εφορευτική επιτροπή.

 «Κάτι το οποίο για πρώτη φορά εφαρμόζεται είναι ότι η εφορευτική επιτροπή θα έχει για την πρώτη Κυριακή μία αμοιβή της τάξεως των 40 ευρώ και στη δεύτερη Κυριακή 30 ευρώ. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται αυτό, είναι ένα ελάχιστο ποσό το οποίο εκρίθη ότι θα πρέπει να δίνεται για την προσπάθεια που θα καταβάλουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια, οι δικαστικοί έκαναν τις εκλογές μόνοι τους, κάτι που προκαλούσε και δυσκολία στην έκδοση των αποτελεσμάτων» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών.