Εκπλήξεις και ανατροπές έφερε η κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου σε πολλούς δήμους της χώρας με ηχηρότερη στη Σπάρτη όπου ο μέχρι πρότινος δήμαρχος Πέτρος Δούκας ήρθε πέμπτος (!) στις προτιμήσεις των εκλογέων με μόλις 5,42%, εξέλιξη που συνιστά μοναδική περίπτωση στα αυτοδιοικητικά χρονικά.

Ο κ. Δούκας φαίνεται να πλήρωσε ακριβά τις άθλιες συνθήκες στα κυνοτροφεία του δήμου όπου πολλά αδέσποτα βιώναν βασανιστικές μέρες ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Στη Μύκονο ο Χρήστος Βερώνης συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 50,86% και κέρδισε τον δήμο από τον νυν δήμαρχο Κώστα Κουκά που συγκέντρωσε 34,23%.

Ανατροπή υπάρχει και στον Βύρωνα καθώς ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ μένει τρίτος με 19,61%. Στον δεύτερο γύρο προκρίνονται ο προερχόμενος από τη ΝΔ Μίλτος Μπαντής με 35,29% και ακολουθεί ο Αλέξης Σωτηρόπουλος με 21,72%. Στην Καλλιθέα ο πρώην δήμαρχος Κώστας Ασκούνης συγκέντρωσε 46,05% κερδίζοντας ανέλπιστα τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Κάρναβο που πήρε 39,76%.

Στην Κεντρική Κέρκυρα και τα Διαπόντια Νησιά εκλέχθηκε ο Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος με ποσοστό 43,14% κερδίζοντας τη νυν δήμαρχο Σπυριδούλα Μερόπη Υδραίου. Στον Δήμο Αρταίων ο Χριστόφορος Σιαφάκας συγκέντρωσε 46,07% και θα καθίσει στην καρέκλα του δημάρχου από την 1η-1-2024, αντί του νυν δημάρχου Χρήστου Τσιρογιάννη που συγκέντρωσε 40,37%. Στον γνωστό σε όλο τον κόσμο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Γεωργιόπουλος δεν επανεξελέγη, καθώς πρώτος ήρθε ο Αριστείδης Παναγιωτόπουλος με 49,72%.

Στον ακριτικό Δήμο του Δέλτα, πρώτη τερμάτισε στον πρώτο γύρο η Γερακίνα Μπισμπίνα με 36,25% και ακολουθεί ο Νάκος Δημητριάδης με 32,56%, αφήνοντας εκτός πλάνου τον νυν δήμαρχο Ιωάννη Ιωαννίδη ο οποίος μένει τρίτος με 24,14%. Στην Κρήτη και στο Δήμο Μίνωα Πεδιάδας δήμαρχος εκλέχθηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου με ποσοστά 70%.

Οριακή ανατροπή καταγράφει το ραντάρ της Αυτοδιοίκησης στην Ανατολική Σάμο, όπου ο υποψήφιος Παρασκευάς Παπαγεωργίου πήρε 43,69% αφήνοντας εκτός τον νυν δήμαρχο Γιώργο Στάντζο με 35,73%. Στο Κάτω Νευροκόπι εκλέχθηκε ο Ελευθέριος Τομπουρίδης με ποσοστό 44,54%, κερδίζοντας τον δήμαρχο Γιάννη Κυριακίδη.

Ο Νίκος Σταυρέλης εκλέχθηκε δήμαρχος Κορίνθου με 47,62% αφήνοντας εκτός τον νυν δήμαρχο Βασίλη Νανόπουλο. Στη Λαμία έγινε η ανατροπή και ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου με 59,48% εκλέχθηκε νέος δήμαρχος κερδίζοντας τον Ευθύμιο Καραΐσκο. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς είναι ο νέος δήμαρχος Κηφισιάς καθώς συγκέντρωσε 64,33%.

Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος συγκέντρωσε μόνο 24,42%. Τέλος, στην Παλλήνη, ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης κέρδισε με 47,17% τον νυν δήμαρχο Αθανάσιο Ζούτσο που συγκέντρωσε 40,25%. Στην Αγία Παρασκευή ο σημερινός δήμαρχος Β. Ζορμπάς έμεινε στην τρίτη θέση με 18,93%.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή