Τέλος τα πανηγύρια σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τις επικρατήσεις Δούκα και Κουρέτα σε Αθήνα και Θεσσαλία, στο β' γύρο των Αυτοδιοικητκών εκλογών.

H Χαριλάου Τρικούπη έστειλε το δικό της μήνυμα τόσο στο Γιώργο Παπανδρέου όσο και σε αυτούς, εντός του ΠΑΣΟΚ που φάνηκαν να θέτουν ζήτημα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την άλλη, στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνουν λόγο για "αλαζονικές" δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη.

Η "πρώτη ρωγμή" του Στέφανου Κασσελάκη

Τα περί στήριξης όλων των «προοδευτικών υποψηφίων» και μίας «πρώτης ρωγμής» έσπευσε να πιστωθεί από τις ΗΠΑ ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, απευθύνοντας συγχαρητήρια και στον νέο δήμαρχο της Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τον οποίο ωστόσο δεν στήριξε ο τοπικός συνδυασμός του κόμματος, στελέχη του οποίου έκαναν λόγο για «ψήφο κατά συνείδηση» στον β΄γύρο των εκλογών. «Η πρώτη ρωγμή έγινε, πάμε τώρα για τον επόμενο σταθμό, τις ευρωεκλογές», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης.

ΠΑΣΟΚ: Δεν είμαστε εδώ για να πετάμε σωσίβιο στη ΝΔ

«Εμείς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε νικηφόρα τη Νέα Δημοκρατία και όχι να της πετάμε σωσίβιο σε κάθε δύσκολη στιγμή», απάντησαν από τη Χαριλάου Τρικούπη θέλοντας να διαμηνύσουν και εντός του κόμματος ότι η σχετική με τις συνεργασίες σεναριολογογία λειτουργεί ως παγίδα και όχι προς την κατεύθυνση ειλικρινούς διαλόγου με τους πολίτες.

Μη αποδεκτή συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ

Η ερμηνεία των δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου από το εκλογικό κέντρο του Χάρη Δούκα που παραπέμπει σε πρόταση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ -με αφετηρία τη νίκη στο Δήμο της Αθήνας- κάθε άλλο παρά γίνεται κατανοητή και αποδεκτή από την Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως στελέχη του κόμματος με επίσημη «διαρροή» υποστηρίζουν με τη σειρά τους ότι προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη εν’ όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν οι «προγραμματικές συνεργασίες από τα κάτω για μια αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη».

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «πάντα ήμουνα υπέρ των συνεργασιών από τα κάτω και ειδικά στο χώρο της αυτοδιοίκησης» κι ότι «εγώ δεν μίλησα για συνεργασίες με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με κάποιο άλλο κόμμα». Συνεργάτες του μάλιστα θυμίζουν ότι πολύ πρόσφατα ο κ. Παπανδρέου είχε εκ νέου υποστηρίξει ότι η «λογική» και η στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδρομή του δείχνει ότι δεν λειτούργησε ως προοδευτική δύναμη.

Οι συνομιλητές του κ. Παπανδρέου θεωρούν ότι έρχονται πολλές σημαντικές μάχες κι ότι το ΠΑΣΟΚ μετά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα από τις αυτοδιοικητικές κάλπες έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τις κοινωνικές του συμμαχίες.

ΣΥΡΙΖΑ: "Η ευθύνη βαραίνει πλέον την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ"

«Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη για στήριξη όλων των προοδευτικών σχημάτων με πολιτική γενναιότητα και διαύγεια απέδωσε καρπούς. Οι πολίτες επιδοκίμασαν τη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Αποδείχτηκε ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης», πρόσθεσαν, υπογραμμίζοντας πως «ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία». «Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει.

Το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής», συνέχισαν, σχολιάζοντας, ωστόσο, πως «δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του κ. Ανδρουλάκη - σε αντίθεση με τον κ. Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση - αποδείχτηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία».

«Εμείς είμαστε εδώ. Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Να μην πάμε από την μπλε στην πράσινη αλαζονεία», δήλωναν στελέχη της Κουμουνδούρου.