«Στόχος µας δεν είναι να είµαστε το δεύτερο κόµµα. Στόχος µας είναι να γίνουµε κυβέρνηση και να στείλουµε τη Νέα ∆ηµοκρατία στην αντιπολίτευση», είπε από τα Γιάννενα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Για να φτάσει, όµως, το ΠΑΣΟΚ στον στόχο του, που είναι να γίνει η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, πρέπει πρώτα να βρεθεί στη δεύτερη θέση, αφήνοντας πίσω τον ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ δείχνει πολύ µακρινό το να αντιµετωπίσει πολιτικά στα ίσια τη Ν.∆. του Κυριάκου Μητσοτάκη, το να ξεπεράσει στις ευρωεκλογές για αρχή τον ΣΥΡΙΖΑ που σπαράσσεται µοιάζει εφικτό.

Η νίκη στον δήµο της Αθήνας έγινε το «case study» για το ΠΑΣΟΚ, προκειµένου να καταγράφει νίκες έπειτα από πολλά χρόνια καθίζησης, η ίδια συνταγή ωστόσο εµπεριέχει την ενίσχυση και από άλλες δυνάµεις, µε κύρια αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση περί προοδευτικών µετώπων άνοιξε, άλλωστε, από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου το βράδυ της νίκης του Χάρη ∆ούκα στον δήµο της Αθήνας. Στην ηγετική οµάδα του Νίκου Ανδρουλάκη προτιµούν να υπογραµµίζουν ότι η κατάσταση διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ κλείνουν εκ των πραγµάτων τις συζητήσεις για συνεργασία και επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της αυτόνοµης πορείας του κόµµατος. Αυτή, ωστόσο, είναι η πρώτη και εύκολη ανάγνωση στα νέα δεδοµένα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπου ο πρώην µεγάλος παίκτης του χώρου, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ανήκει ήδη στο παρελθόν, καθώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Η πιο εµπεριστατωµένη «δεύτερη ανάγνωση» λέει ότι ένα ποσοστό της τάξης του 14% έως 16% µε το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση προφανώς και δεν θα αρκεί στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς που δεν ψηφίζει για ένα ισχυρό κόµµα διαµαρτυρίας, αλλά για εναλλακτική διακυβέρνησης. Με αυτό ως δεδοµένο, το πολιτικό τραπέζι αναποδογυρίζει και το ΠΑΣΟΚ από τη θέση του ισχυρού παίκτη της Κεντροαριστεράς θα καλείται ακόµα πιο επιτακτικά να διευρύνει τις δυνάµεις του, καθώς πλέον δεν θα έχει τη δικαιολογία ότι άλλοι θα βάζουν τους όρους τους. «Αν εµείς είµαστε δεύτερο κόµµα στις ευρωεκλογές, δεν θα λέει τίποτα στην κοινωνία το να αρκεστούµε σε µια αναιµική αντιπολίτευση µε διψήφια διαφορά από τη Ν.∆., θα έχουµε την ευθύνη να συγκροτήσουµε πλέον εµείς τις συµµαχίες που θα οδηγήσουν στη νίκη, µε την ίδια λογική που είχαµε στον δήµο της Αθήνας», υπογραµµίζει πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που µόνο παράλογη δεν βλέπει τη συζήτηση περί «προοδευτικών µετώπων».

Θα αυξάνονται οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που µιλούν για συνεργασίες 

Η προσέγγιση αυτή κάνει σαφές ότι οι φωνές που µιλούν για συνεργασίες θα αυξάνονται µαζί µε τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη δεν θα πάρει τα εύσηµα αν απλώς φέρει ένα ισχυρό διψήφιο νούµερο στη δεύτερη θέση, αλλά όταν δείξει ότι πάει ένα βήµα παραπέρα. ∆ηλαδή, στην αναζήτηση µιας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Μέχρι τότε στο ΠΑΣΟΚ θα κρατούν αποστάσεις από όσα συµβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις σκληρές εσωκοµµατικές συγκρούσεις που εξελίσσονται στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Επισήµως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι είναι ζήτηµα πολιτικού πολιτισµού να µη σχολιάζουν τις εξελίξεις σε άλλα κόµµατα. Αλλωστε, έχουν και οι ίδιοι στο παρελθόν βιώσει «ελεύθερες πτώσεις» ποσοστών και πολεµικό σκηνικό. Επί της ουσίας, όµως, αποφεύγουν να µπαίνουν στο κάδρο µε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι µόνο οφέλη δεν θα αποκοµίσουν. Η φράση «ό,τι ακουµπά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα καίγεται», που χρεώνεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, τα λέει όλα.

Να ρίξουν "γέφυρες" επιστροφής προσπαθούν ΠΑΣΟΚογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Επιφυλάξεις υπάρχουν και για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν φύγει από το ΠΑΣΟΚ στα «πέτρινα χρόνια» της κρίσης και πλέον προσπαθούν να ρίξουν γέφυρες επιστροφής. Μια φωτογραφία της Γεωργίας Γεννιά, που υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη άνοιξε συζητήσεις. «Εµείς που κρατήσαµε όρθια την παράταξή µας δεν θα επιτρέψουµε να επιστρέψουν γενίτσαροι και γυρολόγοι στο κόµµα µας», απάντησε χαρακτηριστικά στο σενάριο επιστροφών ο βουλευτής του κόµµατος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

∆ύο «µεταγραφές» από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν, ωστόσο, γίνει, αυτές του Σταύρου Κοντονή και του Κώστα Χρυσόγονου. Μάλιστα, στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη αφήνουν «χαραµάδες» ανοιχτές και για νέες. Οι επόµενες δηµοσκοπήσεις εκτιµάται πάντως ότι θα επηρεάσουν την πορεία των εξελίξεων.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 27/10