Ψηλά στα θέματα της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε το νέο σύστημα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και το έξτρα κίνητρο που τους δίνεται από το 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της εισήγησής του.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο του κατώτατου μισθού.

Παράλληλα - όπως είπε- οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν και ένα κίνητρο για τη φορολογική συνέπεια εξηγώντας πως όσοι παρουσιάζουν κέρδη πάνω από το τεκμαρτό όριο θα απαλάσσονται από το 50% του τέλους επιτηδεύματος ενώ η έκπτωση για τους υπόλοιπους θα είναι στο 25%. 

«Κάτι που είχα ανακοινώσει ότι θα ισχύσει από το 2025 έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι διαρκής».

«Δεν γίνεται 7 στους 10 επαγγελματίες να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο και από τον κατώτερο μισθό, ο εργοδότης δηλαδή να εμφανίζεται να εισπράττει λιγότερα από τον εργαζόμενό του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και έκανε λόγο για μία «τολμηρή παρέμβαση» που θα συμβάλει στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.