Στην επιβολή προστίμων 2 εκατ. ευρώ στις πολυεθνικές εταιρείες Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. Εξήγησε ότι είναι το υψηλότερο πρόστιμο που υπάρχει και που μπορεί να επιβληθεί. 

Για καθεμία από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επιβλήθηκε το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ. Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ της στήλης Big Mouth του powergame.gr, σύμφωνα με το οποίο ο Κώστας Σκρέκας θα επέβαλε νωρίς το πρωί πρόστιμα σε δύο μεγάλες πολυεθνικές.

Διαβάστε ακόμα: Κώστας Σκρέκας: Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε Procter & Gamble και Unilever για αθέμιτη κερδοφορία


Κώστας Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας

Όπως είπε ο υπουργός, «δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη. Δεν θα επιτρέψουμε σε εταιρείες να κερδοσκοπήσουν, δεν θα επιτρέψουμε τον πληθωρισμό της απληστίας, ενώ μειώνεται δηλαδή το ενεργειακό κόστος και οι πρώτες ύλες κάποιες εταιρείες να κρατούν υψηλά τις τιμές στο ράφι». 

Αναφερόμενος στις δυο συγκεκριμένες εταιρείες, ο Κώστας Σκρέκας είπε ότι «έχουν παραβιάσει τον νόμο για το περιθώριο κέρδους για αθέμιτη κερδοφορία». 

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε στην πανδημία και είχαμε βάλει πλαφόν στα κέρδη. Μια επιχείρηση το 2023 την περίοδο που ελέγχεται δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με το 2021, πριν ξεκινήσει η ακρίβεια».

Ο Κώστας Σκρέκας εξήγησε ότι στις εταιρείες αυτές «παρατηρήθηκε, προϊόντα να πωλούνται στο ράφι και το περιθώριο κέρδους ήταν μεγαλύτερο φέτος απ' ό,τι το 2021. Δεν είναι μόνο ότι έχουν ακριβύνει οι πρώτες ύλες, αλλά πήγαν και έβαζαν επιπλέον κέρδος-καπέλο σε αυτά τα προϊόντα».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε αμέτοχοι και να βλέπουμε τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα να πωλούνται ακριβότερα απ' ό,τι στο εξωτερικό που οι καταναλωτές έχουν και μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα», τόνισε.

Στην ερώτηση αν θα εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο υπουργός είπε ότι «τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε 3 αλυσίδες το καλοκαίρι εισπράχθηκαν μέσα σε 20 ημέρες».

«Μια εταιρεία μπορεί να πληρώσει άμεσα και να έχει έκπτωση ή να προσφύγει στα δικαστήρια», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο Κώστας Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι «όποιος προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει θα το πληρώσει ακριβά. Η επιτροπή ανταγωνισμού πρέπει να ελέγχει τις εταιρείες για το αν εφαρμόζουν εναρμονισμένες πρακτικές. Το αν κάνει τη δουλειά της θα το αποδείξουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που επιβάλλει».

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν

Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:

  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ.
  • Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS A.E.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε».

Τα προϊόντα της Unilever στην Ελλάδα 

Aim
Algida
Axe
Ben & Jerry's
Cajoline
Calve
Carte D’Or
Cif
Cornetto
Dove
Dove Men Care
Hellmann's
Klinex
Klinex Laundry
Knorr
LUX
Lifebuoy
Lipton
Magic
Maille
OMO
Proderm
Skip
TRESemmé
The Vegetarian Butcher
Ultrex Men
Unilever Food Solutions
Vaseline Greece
ΕΒΓΑ

Τα προϊόντα της Procter & Gamble στην Ελλάδα

Pampers
Tide
Ariel
Lenor
Always
Tampax
Gillette
Braun
Venus
Bear Fruits
Head & Shoulders
Herbal Essences
Pantene Pro-V
Swiffer
Viakal
Fairy

Τι αναφέρει η στήλη Βig Μouth

Αξημέρωτα η λυπητερή για τις πολυεθνικές
Πρωί πρωί με την αυγούλα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί (όπως έμαθα αργά χθες το βράδυ) το Δελτίο Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, όσον αφορά τα βαρύτατα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε δύο μεγάλες πολυεθνικές. Μιλάμε για μια άκρως σημαντική εξέλιξη, που έρχεται να καταδείξει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης του προέδρου Κυριάκου να βάλει τέλος στο παιχνίδι της αισχροκέρδειας. Μάλιστα, η όλη εξέλιξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν ληφθεί υπόψη ότι ενήμερος για τις εξελίξεις είναι προσωπικά ο πρωθυπουργός, που έχει ανάψει το «πράσινο φως» προς τον Σκρέκα, προκειμένου να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο. Επειδή η λυπητερή θα ανακοινωθεί σε λίγη ώρα, εσείς μείνετε συντονισμένοι. Όπως συντονισμένος οφείλει να μείνει και ο πρόεδρος της Ανταγωνισμού, Γιάννης Λιανός, που χθες επιχείρησε να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο με τον υπουργό Σκρέκα.