Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, έστειλε αυστηρό μήνυμα εκ μέρους της κυβέρνησης προς όσους κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πιο μεγάλες οι ποινές και διαμήνυσε ότι τα θα κλείνουν για 2 χρόνια τα πρατήρια που εμπλέκονται σε τέτοιες υποθέσεις, ενώ κυρώσεις θα έχουν και οι εταιρείες.

«Θα κλείνει το πρατήριο για δύο χρόνια και δεν θα μπορεί ν’ ανοίξει ακόμη κι αν αλλάξει διεύθυνση. Και οι εταιρίες που θα εμπλέκονται θα έχουν αντίστοιχες κυρώσεις», είπε ο Άκης Σκέρτσος για το λαθρεμπόριο καυσίμων σήμερα (5.11.2023) στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του ΑΝΤ1.

Πέρα από τις υποθέσεις λαθεμπορίας καυσίμων ο Άκης Σκέρτσος και αναφέρθηκε στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάποιος νέος φόρος στους ελεύθερους επαγγελματίες στο νομοσχέδιο αλλά ανακατανομή.

«Ένας ελεύθερος επαγγελματίας, δεν μπορεί να δηλώνει το δικό του ετήσιο εισόδημα ότι είναι κάτω από του υπαλλήλου του. Στο νομοσχέδιο αυτό, υπάρχουν εξαιρέσεις που καλύπτονται, όπως οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα άτομα με αναπηρία, αλλά και οι όσοι δραστηριοποιούνται σε ορεινές και ακριτικές περιοχές», είπε ο υπουργός.

Σκέρτσος: "Η χώρα πρέπει να νοικοκυρευτεί, να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία" 

«Αυτό που συζητάμε είναι μόνο το 1 από τα 11 μέτρα που θέλουμε να εφαρμόσουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Το σύστημα που εφαρμόζουμε, εφαρμόζεται στην Ιταλία και στη Γαλλία. Δεν πρωτοτυπούμε. Πρέπει να κλείσει η τρύπα κατά 3 δισ. ευρώ. Πέρα από τις εξαιρέσεις, υπάρχει η δυνατότητα ένστασης. Η διαβούλευση έχει αυτό το νόημα, να ακούσουμε τις παρατηρήσεις. Από την αντιπολίτευση υπάρχει μόνο λαϊκισμός» συνέχισε ο Άκης Σκέρτσος.

«Η χώρα πρέπει να νοικοκυρευτεί. Η χώρα πρέπει να γίνει ξανά Ευρώπη και να υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία. Ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά για να καταργηθεί πρέπει να γίνει εξ ορθολογισμός στην φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών», ανέφερε ο υπουργός σχετικά με τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Για την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο ανέφερε ότι: «την ευθύνη για τις συνθήκες ανομίας στην κοινωνία, τις έχει η πολιτεία. Δεν στοχοποιούμε καμία κοινωνική ομάδα, προσπαθούμε να κλείσουμε αυτές τις τρύπες».

Όσον αφορά στους έμμεσους φόρους ανέφερε πως: «Στην Ελλάδα, οι έμμεσοι φόροι είναι σε περισσότερα προϊόντα, γιατί οι άμεσοι φόροι είναι μικρότεροι σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Σκέρτσος: "Η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα"

Ο Άκης Σκέρτσος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, αναφέροντας πως "είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Γνωρίζουμε από τι έχει προκύψει, από την ενεργειακή κρίση. Οι αυξήσεις αντιμετωπίζονται με ελέγχους, πρόστιμα, αλλά και με το καλάθι του νοικοκυριού και τώρα με το μείον 5% στις ετικέτες".

Αναφορικά με την αισχροκέρδεια είπε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση στοχεύουν στο να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα όπως για παράδειγμα με τις δύο πολυεθνικές που τους επιβλήθηκε πρόστιμο.

«Η λύση της διατίμησης μπορεί να φέρει ελλείψεις στα αγαθά. Είναι ένα δοκιμασμένο μέτρο που δεν έφερε αποτελέσματα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συγκρουστούμε με εταιρείες κολοσσούς. Κανένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στην πλάτη των καταναλωτών», επισήμανε ο Άκης Σκέρτσος.