Ακόμα και τη λύση του εσωτερικού δημοψηφίσματος σκέφτεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, προκειμένου να προχωρήσει η διαγραφή των τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν καταφερθεί εναντίον του με υβριστικούς χαρακτηρισμούς. 

Το σενάριο αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή στην περίπτωση που στη δύσκολη Κεντρική Επιτροπή τα στελέχη της «Ομπρέλας» αποφασίσουν να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση την Κυριακή το μεσημέρι και εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΚΕ -ακόμα και όσοι στηρίζουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- δηλώσει ότι δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για τα στελέχη που βρίσκονται υπό διαγραφή, καθώς αυτό είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Διαβάστε ακόμα: Στα άκρα η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο αποχαιρετισμός Σταθάκη, τα πειθαρχικά κατά στελεχών και η επίθεση Πολάκη ανάμεσα σε δύο χειρουργεία

Οι κινήσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι και η αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία έχει πρόεδρο τον Αντώνη Κοτσακά, εμφανίζεται να μην επιθυμεί να πάρει την τελική απόφαση, αν και σύμφωνα με το καταστατικό αυτή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα διαγραφούν ή όχι ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Στέφανος Τζουμάκας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ αρχικά συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας για να εξέτασει το θέμα των τεσσάρων, τελικά αποφασίστηκε να παραπεμφθεί στην Κ.Ε.

Οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ λένε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν έκανε τη δουλειά του όπως οφείλει, πετώντας την μπάλα στον αέρα. Όπως επισημαίνουν μάλιστα, ο Αντώνης Κοτσακάς ροκάνισε τον χρόνο στέλνοντας μόλις προχθές στην Κ.Ε. ένα ενημερωτικό έγγραφο στο οποίο περιγράφονται απλώς η κατάσταση και τα παραπτώματα για τα οποία κατηγορούνται τα στελέχη που έχουν παραπεμφθεί για διαγραφή.

Επισημαίνουν ακόμα ότι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος της επιτροπής επιθυμεί να ροκανίσει τον χρόνο μήπως και τελικά οι τέσσερις αποφασίσουν να φύγουν μόνοι τους και η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν χρειαστεί «να βάψει τα χέρια της με αίμα» διαγράφοντας στελέχη που έχουν διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν βρήκαν τα βίντεο

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου μάλιστα να αποφύγει να στείλει στην Κ.Ε. την εισήγησή της για το τι πρέπει να γίνει με τους τέσσερις, επισημαίνει ότι οι επιτροπές που έχουν συσταθεί για να συλλέξουν στοιχεία δεν έχουν μπορέσει να ολοκληρώσουν τους φακέλους. Δηλαδή να βρουν τα βίντεο που τα στελέχη της «Ομπρέλας» και ο Στέφανος Τζουμάκας βρίζουν δημόσια τον Στέφανο Κασσελάκη. Και εννοούν τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε όλα τα ενημερωτικά sites…

Ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στη διαδικασία, είπε χαρακτηριστικά: «Στο καταστατικό συνέδριο του 2022, φτιάξαμε την Επιτροπή Δεοντολογίας σαν ένα όργανο αντικειμενικό, ανεξάρτητο απ' όλα τα υπόλοιπα όργανα, που εκλέγεται απευθείας από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή -άρα δεν υπάγεται πουθενά-, καθώς και έναν συγκεκριμένο κώδικα δεοντολογίας, πέραν όσων προβλέπει το καταστατικό».

Και πρόσθεσε: «Ο κώδικας αυτός, λοιπόν, προβλέπει για κάθε υπόθεση που πηγαίνει στην Επιτροπή Δεοντολογίας να ορίζονται επιτροπές που εξετάζουν την υπόθεση, φέρνει εισήγηση και αποφασίζει η Ολομέλεια. Πλην της περίπτωσης που στην εισήγηση προβλέπεται η πρόταση για ποινή διαγραφής ή αναστολής ιδιότητας, οπότε τότε χρειάζεται και γνώμη από το ανώτερο όργανο στο οποίο συμμετέχει ο υπόλογος. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες και αν στην εισήγηση υπάρχει πρόταση για διαγραφή ή αναστολή ιδιότητας, τότε θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή. Πολιτικά, αν με ρωτάτε, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κουβέντα».

Τα στρατόπεδα

Η αλήθεια είναι ότι οι διαγραφές δεν ανήκουν στην κουλτούρα της Αριστεράς και για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει μέχρι τέλους μία τέτοια διαδικασία. Γι’ αυτό, άλλωστε, και όσοι στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη είναι διχασμένοι.

Δηλαδή, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος εμφανίζονται να είναι αρνητικοί στη διαγραφή, αν και αντιλαμβάνονται ότι τα παραπτώματα των συντρόφων τους είναι ιδιαίτερα σοβαρά.

Από την άλλη, στελέχη όπως ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη, ο Ευάγγελος Αποστολάκος θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται με αυτά τα στελέχη, καθώς μέρα με την ημέρα μεγαλώνει η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της εσωστρέφειας που υπάρχει μέσα στο κόμμα.

Αρνητικά στη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών εμφανίζονται και τα στελέχη που στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου. Δηλαδή, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Η Σία Αναγνωστόπουλου και η Θεανώ Φωτίου, αν και ανήκουν στους «53», στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου και σήμερα εμφανίζονται και αυτές αρνητικές στις διαγραφές των τεσσάρων μελών. Προφανώς, αρνητικά εμφανίζονται τα στελέχη της «Ομπρέλας» στο σύνολό τους απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Τα "στρατόπεδα" των εσωκομματικών ομάδων και η μάχη της Κεντρικής Επιτροπής (Ονόματα)

Κούνησε μαντίλι ο Σταθάκης

Ανήμερα των γενεθλίων του ο Γιώργος Σταθάκης με άρθρο του άνοιξε την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ και τον κύκλο των αποχωρήσεων με βαρύτατες αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας. Στο άρθρο στο news247 ο κ. Σταθάκης περιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα «Κασσελάκη - Παππά - Πολάκη» και «λαϊκίστικο», για να υπερτονίσει ότι δεν υπάρχει τίποτα πια που να τον συνδέει με τον ΣΥΡΙΖΑ που ήξερε.

«Ο "ακραίος λαϊκισμός" είναι το νέο μοτίβο του ΣΥΡΙΖΑ και δεν χρειάζονται "πολλά λόγια" ή βαθυστόχαστες αναλύσεις. Η κοινωνία του θεάματος έχει παράξει λαϊκιστές πολιτικούς ηγέτες όπως ο Μπέπε Γκρίλο (κωμική εκπομπή), ο Ζελένσκι (κωμικό σίριαλ που υποδυόταν τον έντιμο πρόεδρο) και ο Τραμπ (ριάλιτι σόου). Μόνο που η Αριστερά την είχε γλιτώσει. Όχι πια. Δυστυχώς μας προέκυψε», σημειώνει ο πρώην υπουργός και σε άλλο σημείο αναφέρει: «Οι λαϊκιστές είναι θιασώτες της αναβίωσης του παραδοσιακού δικομματισμού, της μετατόπισης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προς το Κέντρο και του απογαλακτισμού του από την Αριστερά, είτε ως κουλτούρα είτε ως ιστορική παρακαταθήκη του χώρου».

Στο κείμενο αποχαιρετισμού του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γιώργο Σταθάκη, απάντησε επί προσωπικού ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας πως «είναι προφανές πως το μόνο που θέλετε, μετά την ήττα σας στις εκλογές για πρόεδρο, είναι να κάνετε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.! Τόσοι είστε». Θυμίζει δε ότι ο κ. Σταθάκης ήταν συγγραφέας του κυβερνητικού προγράμματος το 2021, όπως και ότι παλαιότερα είχε θέσει βέτο να εκδιωχθεί ο ίδιος από τα ψηφοδέλτια. «Άρα σε ποιον κάνεις κριτική για το πρόγραμμα; Η αλήθεια είναι ακριβώς αντίθετη από αυτά που γράφεις», προσθέτει ο βουλευτής.