Η κατάσταση διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποχωρήσεις στελεχών, το απόλυτο σκηνικό χάους μετά την πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα με θέμα του τις διαγραφές και η βέβαιη διάσπαση που θα επέλθει με το κλείσιμο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως δεν σχολιάζονται από το ΠΑΣΟΚ.

Όπως είναι, όμως, απολύτως λογικό, στη Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλωστε αφορούν στο κόμμα του όμορου χώρου που μοιράζεται μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται στην κεντροαριστερά.

Η χαρακτηριστική φράση «ό,τι ακουμπά τον ΣΥΡΙΖΑ καίγεται», που αποδίδεται στον Νίκο Ανδρουλάκη, ως απάντηση στις συζητήσεις για συνεργασίες αμέσως μετά την επικράτηση Δούκα στο δήμο της Αθήνας, είναι και η εξήγηση για την στάση που κρατούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν την «γραμμή» που έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, μιλώντας για δικαίωσή της. «Σκεφτείτε να είχαμε μπει στη διαδικασία να ανοίξουμε συζητήσεις με αυτή την κατάσταση που επικρατεί», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ηγετικής ομάδας του κόμματος.

Έτσι στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκεται το γραφείου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, παρακολουθούν τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ σιωπηρά προσδοκώντας οφέλη. Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου δημοσκοπικά, προκειμένου να πάρει κεφάλι στις ευρωεκλογές και να προβάρει για τα καλά το κοστούμι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι τότε η φράση «ό,τι ακουμπάει τον ΣΥΡΙΖΑ καίγεται» θα είναι η «γραμμή» του κόμματος για να αποφεύγεται οποιαδήποτε ανάμιξη και σχολιασμός για το σπαραγμό στην Κουμουνδούρου.