Με το προσφυγικό και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στην κορυφή μιας «βαριάς» ατζέντας βρίσκεται στη Γερμανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο) να φουντώνει, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη σήμερα το Βερολίνο, όπου αύριο, Τρίτη, θα έχει συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς.

Σε συζήτηση, που είχε το βράδυ της Δευτέρας με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» με τίτλο: «Ελλάδα και Ευρώπη: ένα νέο κεφάλαιο», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Ερντογάν. «Έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες, προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλια του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, όπου θα συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Δείτε βίντεο: 


Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα, τόνισαν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα «Κόνραντ Ανετανάουερ». Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόρμπερτ Λάμερτ και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς συνεχάρηκαν τον πρωθυπουργό για την οικονομική και πολιτική πρόοδο που έχει καταγράψει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα. Σημείωσαν ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων επενδυτικός προορισμός και ένας ισχυρός πυλώνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μερτς παραδέχθηκε ακόμη ότι είχε αμφιβολίες σχετικά με την ορθότητα της απόφασης να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, δήλωσε ωστόσο ότι εκ των υστέρων έκανε λάθος και συνεχάρηκε όσους το αποφάσισαν κατά του Grexit.

Δείτε φωτογραφίες: 

Mitsotakis_Episkepsi_Verolino13
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino11
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino10
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino9
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino8
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino7
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino5
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino4
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino6
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino3
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino2
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino1
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino14
Mitsotakis_Episkepsi_Verolino12

Με «βαριά» ατζέντα ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο

Οικονομία, Μεταναστευτικό, Ενέργεια αλλά και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ελέω της νέας κρίσης του Μεσανατολικού θα είναι η «ατζέντα» της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα των συζητήσεων, ένα ζήτημα, στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε ότι είναι ευρωπαϊκό και χρήζει συνολικής ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή, που πλέον αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συνοδεύει στο Βερολίνο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.