Στο Canary Wharf του Λονδίνου, ένα από τα μεγαλύτερο οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα της Ευρώπης μαζί με το City, μεταφέρονται οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και κεφάλαια στη χώρα μας και να τονώσει την ανάπτυξη.

«Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές αύριο στο Λονδίνο, για τις προοπτικές της χώρας μας, καλώντας τους να αδράξουν τις εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει», έγραψε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης από Λονδίνο: Δεν μας αφορά τι γίνεται στην αντιπολίτευση - Κοιτάμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία ξεκίνησε χθες, με συνέντευξη στο BBC και συνάντηση με ομογενείς, ωστόσο το κυρίως «μενού» έρχεται σήμερα στο Canary Wharf, με μια κλειστή συνάντηση του κ. Μητσοτάκη νωρίς το πρωί με 35 σημαντικούς επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων και μια ανοιχτή συζήτηση στη συνέχεια με τον Luigi Rizzo, αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί τη θετική έκπληξη της ευρωζώνης, έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ πολύ πρόσφατα υπερκαλύφθηκε με επιτυχία το placement της Εθνικής Τράπεζας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, στο επενδυτικό συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο μαζί με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Στο ίδιο πλαίσιο, ξεχωριστές συναντήσεις αλλά και δημόσιες συζητήσεις θα έχει ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.


Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη με τον Σούνακ

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολιτικό σκέλος της τριήμερης επίσκεψης: Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ, έναν χρόνο αφότου έγινε πρωθυπουργός στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως επίσης και με τον αρχηγό των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, που αποτελεί και το φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2024 και να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, καθώς το κόμμα του προηγείται των Συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 15 μονάδες διαφορά.

Η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει προγραμματιστεί για τις 5 (τοπική ώρα) σήμερα το απόγευμα, ενώ με τον Βρετανό πρωθυπουργό στις 12:45 το μεσημέρι της Τρίτης, όπου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα γίνει μια συνολική επισκόπηση των ελληνοβρετανικών σχέσεων, ενώ οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις για ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στις επαφές που θα έχει στο Λονδίνο με τους κ. Σούνακ και Στάρμερ. Το είχε θέσει εξάλλου και στη συνάντηση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, όσο και σε μία από τις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αλλά και στην ιστορική ομιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», δήλωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση του BBC.

«Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο;», πρόσθεσε στη συνέχεια. «Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον».

Η ελληνική θέση, υπογραμμίζουν ελληνικές πηγές, παραμένει σταθερή. «Η Ελλάδα, όπως έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκει τον επαναπατρισμό και την επανένωση των Γλυπτών, ώστε το μνημείο να εκτίθεται στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η εθνική θέση είναι ξεκάθαρη: Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμιά περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Η ελληνική πλευρά υπήρξε εποικοδομητική και επέδειξε καλή πίστη στις προηγούμενες συζητήσεις της με το Βρετανικό Μουσείο, διερευνώντας μια λύση που θα ήταν αμοιβαία επωφελής».

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο για το «γραφείο Σεφέρη» (στην πρεσβευτική κατοικία), το χώρο στον οποίο εργάστηκε ο Έλληνας Νομπελίστας και για το Αναγνωστήριο «Roderick Beaton», τα οποία αποκτούν μουσειακό χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Σεφέρης είχε υπηρετήσει ως πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1957 έως το 1962. Το αναγνωστήριο θα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με τον κορυφαίο Έλληνα και θα λάβει τιμητικά το όνομα Ρόντρικ Μπίτον προς τιμήν του Βρετανού καθηγητή και βιογράφου του Σεφέρη.