Τα στελέχη της Νεολαίας Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «μετάλλαξη» του κόμματος από «ριζοσπαστική Αριστερά σε κόμμα Στέφανου Κασσελάκη, που εδραιώνει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ανακοίνωσή τους τα στελέχη σημειώνουν ότι, αν και και υπήρξαν μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «σε δύσκολες εποχές», συμπληρώνουν μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να υπερασπιστούν ένα σχέδιο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε μια βίαιη μετάλλαξη εκτός του φάσματος της Αριστεράς», αφήνοντας «αιχμές» κατά του Στέφανου Κασσελάκη, τον οποίο κατηγορούν ότι δεν πήρε αποστάσεις από το τοξικό κλίμα που δημιουργούσε και δημιουργεί ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα.
Ενώ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης επισήμαναν ότι «η νωπή και νόμιμη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν σήμαινε λευκή επιταγή».

Διαβάστε επίσης: Στοχευµένα «χτυπήµατα» ενόψει ευρωεκλογών ετοιμάζουν Κασσελάκης και αποχωρήσαντες - Μαχητική θέση για τα εθνικά θέµατα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αποχώρησης των στελεχών της Νεολαίας Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ:


«Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών έχει διαμορφώσει ένα δυστοπικό πεδίο για την ελληνική κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία, πιο ισχυρή από ποτέ, είναι έτοιμη να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την ελληνική κοινωνία και να συρρικνώσει κι άλλο τα δικαιώματα των εργαζομένων και της Νεολαίας. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκεται σε πολιτική, ιδεολογική και εκλογική κατάρρευση.

Από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη παρατηρούμε τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς σε κόμμα Κασσελάκη, που εδραιώνει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι εμφανές από τις ντροπιαστικές δηλώσεις στο συνέδριο του ΣΕΒ, οι οποίες βρίσκονται εκτός οποιασδήποτε έκφανσης της Αριστεράς, με τις δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την αμφισβήτηση δομικών κεκτημένων της κυβέρνησης της Αριστεράς. Επιπλέον, δεν πήρε αποστάσεις από το τοξικό κλίμα που δημιουργούσε και δημιουργεί ο ίδιος και η ηγετική του ομάδα. Επέλεξαν μια πολεμική ρητορική περί υπονομευτών, προσπαθώντας να βρουν εύκολες λύσεις για τις ήττες που βιώσαμε όλοι/ες μας στις εθνικές εκλογές του 2019 και του 2023. Η νωπή και νόμιμη εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη δεν σήμαινε λευκή επιταγή.

Αντιθεσμικές ενέργειες του προέδρου, λογικές έντονου αρχηγισμού στο όνομα της αδιαμεσολάβητης επαφής με τη βάση, αδρανοποιώντας τα όργανα όταν αυτά διαφωνούν, και κυρίως η εισαγωγική ομιλία του στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. αποτέλεσαν τομή για τη πορεία του χώρου μας. Ειδικά η ομιλία αυτή, ήταν βαθιά διχαστική, αυταρχική και απαξιωτική για το σύνολο των μελών και των στελεχών, μακριά από το ήθος της δικής μας Αριστεράς, και έδωσε το έναυσμα για την ανάπτυξη ακόμα περισσότερου τοξικού κλίματος στη βάση του κόμματος.

Η καθυστέρηση των συνεδριακών διαδικασιών, των διαδικασιών συζήτησης για τον αναγκαίο απολογισμό και την οικοδόμηση μιας νέας στρατηγικής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κόμμα μας δείχνει να μετατοπίζεται συνεχώς, αλλά, κυρίως, να εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο στην απαξίωση και την ανυποληψία, επιλέγοντας την επικοινωνία με όρους lifestyle, αντί την πολιτική.
Όσες/οι υπογράφουμε αυτό το κείμενο υπήρξαμε μέλη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε δύσκολες εποχές. Σε εποχές που ήταν αντιδημοφιλές το να είσαι ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον επώδυνο συμβιβασμό και την υπογραφή μνημονίου. Ωστόσο, ήμασταν εκεί για να υπερασπιστούμε την κυβέρνηση της Αριστεράς. Είμαστε περήφανοι για αυτή την πορεία που χαράξαμε όλες/οι μαζί, όπως και για το κοινωνικό αποτύπωμα που άφησε η πρώτη φορά Αριστερά. Είμαστε περήφανοι για την καταπολέμηση της φτώχειας, για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τη Συμφωνία των Πρεσπών, τον νόμο για την ιθαγένεια και για άλλες μικρές ή μεγάλες νίκες που πετύχαμε συλλογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγνωρίζουμε δικά μας λάθη και παραλείψεις και κάνουμε τη δική μας αυτοκριτική, γνωρίζοντας πάντα ότι, όπως και στις νίκες, έτσι και στις ήττες, η ευθύνη μάς βαραίνει συλλογικά.

Δεν μπορούμε, όμως, να υπερασπιστούμε ένα σχέδιο που οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σε μια βίαιη μετάλλαξη εκτός του φάσματος της Αριστεράς. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί σε μια κατάσταση που δεν αφήνει χώρο στην πραγματική πολιτική, ενώ προκρίνει εύκολες λύσεις και απαντήσεις, αναζητώντας εσωτερικούς εχθρούς. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην αλλοπρόσαλη στρατηγική της νέας ηγετικής ομάδας, που σε έναν μήνα κατάφερε να μικρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο, και δυστυχώς εκτιμούμε ότι θα μικρύνει και άλλο το πιο ελπιδοφόρο αριστερό και νικηφόρο εγχείρημα για όλη την Ευρώπη.
Οι επιταγές των καιρών απαιτούν αποφασιστικά βήματα σε μια άλλη κατεύθυνση και εμείς σήμερα κάνουμε το πρώτο. Αποχωρούμε από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και, κατ’ επέκταση, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Μένουμε ενεργοί στην υπόθεση της Αριστεράς. Μένουμε ενεργοί στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός χώρου της Αριστεράς που θα μπορέσει να εκφράσει πλατιές κοινωνικές μάζες και να δώσει απαντήσεις στα σύγχρονα επίδικα. Μένουμε ενεργοί ώστε να καταφέρει η δική μας γενιά να ζήσει καλύτερα στο παρόν και όχι σε κάποιο μακρινό μέλλον. Πάντα σε αλληλεπίδραση με τα κοινωνικά και νεολαιίστικα κινήματα της εποχής μας.
Με παρακαταθήκη τους κοινούς μας αγώνες και την πίστη ότι η Αριστερά μπορεί και πρέπει να κυβερνά, χωρίς ταυτόχρονα να κληρονομεί παθογένειες και λάθη του παρελθόντος. Μένουμε πιστοί στον στρατηγικό μας στόχο, τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, με Δημοκρατία και Ελευθερία.
Σταυρούλα Βρεττού
Αμαλία Γερολυμάτου
Γιάννης Γεωργαντάς
Δαυίδ Γεωργαντάς, Γραμματέας Ο.Μ. Κουκακίου
Μαρίνα Γλέζου
Γιώργος Γκίκας
Γιάννης Ιατρού
Σπύρος Καπόλος, Γραμματέας Ο.Μ. Κολωνού
Ναυσικά Κώττα, Μέλος Γραφείου Α’ Αθήνας
Ερρίκος Μηλιάρης
Ναπολέων Μήλιος
Θ.Μ., Μέλος Γραφείου Α’ Αθήνας
Βασιλική Μπαλαμούτσου
Έλενα Μπαλωμένου
Νικόλαος Νικάκης
Πάνος Ξανθόπουλος
Κωνσταντίνα Παντελή
Φώτης Παπαδόπουλος, Μέλος Γραφείου Α’ Αθήνας
Δανάη Παππά
Μαρίνα Ραυτοπούλου
Νίκος Σουλτάνης
Α.Σ., Μέλος Γραφείου Α’ Αθήνας
Σ.Τ
Έλενα Τσαντήλα
Χρήστος Τσαντήλας
Κωνσταντίνος Τσέλλος
Κατιάνα Φιλιού
Χρήστος Χρυσικός».