«Η Ελλάδα και η Αυστρία, μέλη και οι δύο της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές, όπως η δημοκρατία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την αντιφώνησή της στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν της, ο Αυστριακός ομόλογός της Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν, κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής της στη Βιέννη.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Αυστρίας για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία, που επιφύλαξαν στην ίδια και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, για δεύτερη φορά, μετά τη συμμετοχή της, στο Φόρουμ του Alpbach, τον Αύγουστο του 2021.

Όπως τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η παρουσία της σήμερα (05/12) στη Βιέννη, καθώς και η συχνή ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, αντικατοπτρίζουν τον βαθμό συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς μεταξύ των δυο χωρών.

Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria2
Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria1


Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε, επίσης, ότι τόσο ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, μετά την απρόκλητη ρωσική εισβολή πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όσο και η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, έρχεται να υπογραμμίσει περαιτέρω την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και ενίσχυσης της στρατηγικής παρουσίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Ταυτόχρονα, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστό, ώστε να προστατευθούν οι ζωές των αθώων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας» υπογράμμισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Αναφερόμενη στην αύξηση της μισαλλοδοξίας, του εξτρεμισμού, του αντισημιτισμού, καθώς και της ρητορικής μίσους με βάση τη θρησκεία, τη φυλή ή το φύλο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποστήριξε την ανάγκη να είμαστε όλοι μας ενωμένοι και αποφασιστικοί στην αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων, τα οποία απειλούν την κοινωνική συνοχή και τη δημοκρατία μας.

ΠτΔ: Να δράσουμε συντονισμένα για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης

Επιπλέον, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε, ότι ο πλανήτης μας βιώνει τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες απειλούν εκατομμύρια ζωές. Όπως είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου «όσον αφορά την κλιματική κρίση ειδικότερα και μετά τις τραγικές συνέπειες που υπέστησαν οι χώρες μας πριν από λίγους μήνες λόγω πυρκαγιών και σοβαρών πλημμυρών, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Χρειάζεται να δράσουμε όλοι μας συντονισμένα για να καταπολεμήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, υιοθετώντας γενναία και δραστικά μέτρα».

Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αυστρίας, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενες και έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς δυνητικής συνεργασίας και πρόσθεσε ότι «η οικονομική μας συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, είναι ένας προνομιακός τομέας που μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί».

Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria3
Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria4


Τι είπε για τον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης

Ειδική μνεία έκανε στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ο οποίος ανθεί, όπως σημείωσε «χάρη και στη συμβολή της ιστορικής ελληνικής διασποράς στην Αυστρία που χρονολογείται εδώ και πολλούς αιώνες» και υπενθύμισε ότι «στην Αυστρία και ιδιαίτερα στη Βιέννη, από τα τέλη του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 19ου αιώνα, έλαβε χώρα μια 'πολιτιστική αναγέννηση' που είχε ως στόχο τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, μέσω της έκδοσης βιβλίων και εφημερίδων, καθώς και της δημιουργίας σχολείων, εκκλησιών και πολιτιστικών ιδρυμάτων. Εδώ, εξάλλου, με τον Ρήγα Φεραίο, εκδηλώθηκαν τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα που προμήνυαν τον μετέπειτα Αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία. Αυτοί οι σημαντικοί ιστορικοί δεσμοί διατηρούνται μέχρι σήμερα, καθώς οι ελληνικές κοινότητες σε διάφορες πόλεις της Αυστρίας δεν έχουν πάψει να ευημερούν».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε ευημερία και ευτυχία στον αυστριακό λαό και στον Αυστριακό ομόλογό της και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα στο εγγύς μέλλον.

Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria5
Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria6

Συνάντηση της ΠτΔ με τον πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στην Αυστρία, μετέβη στο Κοινοβούλιο, όπου την υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Wolfgang Sobotka. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria7
Episkepsi_Sakellaropoulou_Austria8


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ