Το 2023 θα είναι μία αξιοσημείωτη χρονιά για την Ελλάδα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης στον κλάδο της ενέργειας.

Το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών, που συντεταγμένα επιχειρούνται για την ενεργειακή μεταστροφή της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καιτο στοίχημα της καθιέρωσής της ως ενός ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ήρθε με το τέλος του τρέχοντος έτους.

Με το δικό της περίπτερο για πρώτη φορά στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η Ελλάδα συμμετείχε στην 28ηCOP, που διοργανώθηκε στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επικεφαλής την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Οι πολλές και ουσιαστικές δράσεις του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας καθ’ όλο το έτος ήρθαν να κορυφωθούν με την παρουσία της χώρας μας σε ένα γεγονός που νομιμοποιεί την Ελλάδα ως ισάξιο συνομιλητή των μεγαλύτερων «παικτών» σε θέματα ενέργειας, περιφερειακού και διεθνούς βεληνεκούς.

Πάνω από 30 εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από τις 30 Νοεμβρίου έως και τις 12 Δεκεμβρίου 2023 στο Ντουμπάιαπό την εθνική μας αποστολή,με βασική επιμέλεια και συντονισμό από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου. Ιδιαίτερα σημαντική η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερo και συμμετείχε σε κοινή εμφάνιση με τον Ειδικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το Κλίμα, Τζον Κέρι. 

Ιδιαίτερης όμως σημασίας είναι μία σημαίνουσα συμφωνία για την Ελλάδα, μία συμφωνία-ορόσημο για την ενεργειακή πορεία και προοπτική της πατρίδας μας στο διεθνές τραπέζι των συνομιλιών.

Το μνημόνιο συνεργασίας της Ελλάδας με την ηγέτιδα εταιρεία καθαρής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Masdar - AbuDhabiFuture Energy Company, υπόσχεται τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων υποδομής στο νησί του Πόρου, στοχεύοντας στον αειφόρο ενεργειακό μετασχηματισμό του. Εξασφαλίζοντας ως αρωγό έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καινοτόμων ενεργειακών επενδύσεων, η Ελληνική Κυβέρνηση και το ελληνικό Υπουργείο Ενέργειας, τίθενται πια στον στενό πυρήνα των διεθνών συνεργασιών για την ενέργεια κι εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Η συμφωνία με τη Masdar είναι προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της (τότε Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών και ήδη) Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου και της Ηγεσίας της Masdar. Στο ελληνικό Περίπτερο την 1.12.2023, ανακοινώθηκε ο Πόρος ως το νεότερο Gr-ecoIslandκαι υπογράφηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού και του Dr. SultanAlJaber, Προέδρου της COP 28, το σχετικό συμφωνητικό μεταξύ της Υφυπουργού κας Σδούκου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Masdar Mohamed JameelAlRamahi.

Ο Πόρος, ως το τρίτο πλέον νησί της πρωτοβουλίαςGR-ecoIslands, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, ξεκινάει το ενεργειακό του μονοπάτι εξέλιξης με την ιδανικότερη αφετηρία και την υποστήριξη της Masdar. Η γεωγραφική στρατηγική θέση του Πόρου ως νησιού του Αργοσαρωνικού Κόλπου και λόγω της σύντομης ακτοπλοϊκής του σύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, διαμορφώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να επικυρωθεί ένας σαφές «πράσινο» αποτύπωμα στις λιμενικές του υποδομές, σύμφωνα και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δεν είναι μόνο ο Πόρος. Δεν είναι μόνο η συμφωνία με τη Masdar. Δεν είναι η πρώτη επίσημη παρουσία της Ελλάδας στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και στην COP28. Είναι το ενεργειακό στοίχημα της Ελληνικής Κυβέρνησης που κερδίζεται κάθε ημέρα, χωρίς να χάνεται λεπτό δουλειάς και προσήλωσης προς τον μεγάλο στόχο για την πατρίδα μας: η Ελλάδα ως ένα αυτόνομο ενεργειακά κράτος, εκμεταλλευόμενο τον φυσικό της πλούτο και τις περιβαλλοντικές της συνθήκες.

Η «πράσινη» μετάβαση της χώρας μας δεν είναι ένα σενάριο ή ένα κενό πολιτικό αφήγημα για το θεαθήναι. Είναι πραγματικότητα. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανταποδίδεται από το έργο που παράγουμε όλοι εμείς, με την προσπάθειά μας να συνθέσουμε το μωσαϊκό των πρωτοβουλιών και των κυβερνητικών πολιτικών που οδηγούν την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο παρόν κι ένα υγιές και φιλόδοξο μέλλον – για εμάς και τις επόμενες γενιές.