Σφοδρές αντιδράσεις από την ομογένεια, πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση του ελληνικού Προξενείου της Νέας Υόρκης να φιλοξενήσει εικαστική έκθεση με θέμα τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία, όπου μεταξύ των εκθεμάτων ήταν και μία ελληνική σημαία με ροζ χρώμα φτιαγμένη από σεντόνια.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο επικεφαλής του κόμματος «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, εμφάνισε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, φωτογραφία της επίμαχης ροζ ελληνικής σημαίας. «Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η σημαία μας με ροζ χρώμα, να διακωμωδείται το εθνικό μας σύμβολο; Η σημαία αλλάζει χρώμα, μόνον όταν βαφτεί κόκκινη από το αίμα των αγώνων του λαού μας» είπε χαρακτηριστικά.



Όπως υπογράμμισε ο κ. Νατσιός, κάνοντας λόγο για «κουρέλι», η σημαία μας, αντί για γαλανόλευκη, είναι φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Μετά από 24 ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ζήτησε να απομακρυνθεί η ροζ ελληνική σημαία από το προξενείο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση μέρους της αντιπολίτευσης.

«Η τέχνη επιτρέπεται να ‘παίζει’ ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα, από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα ‘υποκλινόμενη’, κυριολεκτικά και μεταφορικά, διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα», δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η απάντηση της δημιουργού

Τη ροζ ελληνική σημαία από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών φιλοτέχνησε η Γεωργία Λαλέ, που ζει μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

«Η επιλογή του χρώματος, ροζ, δεν ήταν δική μου επιλογή. Ήταν επιλογή των Ελληνίδων γυναικών. Αυτές επέλεξαν να μου δώσουν αυτά τα σεντόνια», δήλωσε η καλλιτέχνις.

Η καλλιτέχνις σχολίασε στο διαδίκτυο την απόφαση να αφαιρεθεί η ροζ ελληνική σημαία από την έκθεση.

«Λυπάμαι που παρερμηνεύτηκε το έργο μου: Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως».

Η ροζ ελληνική σημαία έχει προκαλέσει και την αντίδραση της ελληνικής ομογένειας στη Νέα Υόρκη, ενώ ο γενικός πρόξενος, Ντίνος Κωνσταντίνου, που αποφάσισε να επιτρέψει την έκθεσή της, στηρίζει την απόφασή του.

«Όταν μιλάμε για τέχνη, μιλάμε για ελευθερία, μιλάμε για ελεύθερη έκφραση και νομίζω ότι το κράτος έχει ακριβώς αυτό τον πρωταρχικό ρόλο στην προάσπιση της ελευθερίας και της έκφρασης του λόγου».

Η απομάκρυνση της ροζ σημαίας από το ελληνικό προξενείο προκάλεσε αντιπαράθεση και στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστωθεί πως αποφασίστηκε να εκτεθεί η παραποιημένη ελληνική σημαία μέσα στο ελληνικό προξενείο της Νέας Υόρκης, χωρίς να ενημερωθεί πρώτα η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου τόνισε ότι είναι απόφαση κόλαφος για την τέχνη και ότι «είναι θλιβερό και απαράδεκτο μαζί γιατί δεν επρόκειτο για ένα τυχαίο έκθεμα», αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημήτρης Μάντζος ο οποίος έκανε λόγο για μια απαράδεκτη απόφαση η οποία θα πρέπει να αναθεωρηθεί, καταγγέλλοντας πως πάσχει σε τρία επίπεδα, νομικά, κοινωνικά, αλλά και πολιτικά, καθώς όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση δείχνει να ενεργεί ως «παραγγελιοδόχος της άκρας δεξιάς».

Αντιδράσεις  και στη ΝΔ

Την απόφαση αφαίρεσης της ροζ σημαίας από το προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη επέκρινε Ντόρα Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί.

«Διαφωνώ με αυτό που έγινε. Nα μη λογοκρίνουμε την τέχνη», φέρεται να είπε η κα Μπακογιάννη.

Τη διαφωνία της εξέφρασε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με την εντολή που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, να κατέβει το έργο της Γεωργίας Λαλέ με τη ροζ σημαία που δημιούργησε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών. Η υπουργός σχολίασε ότι «η Τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Στην ίδια γραμμή, ωστόσο, με τους διαφωνούντες, κινήθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, λέγοντας αρχικά ότι ‘’δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα» και δηλώνοντας αμέσως μετά ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μία ελευθερία και καλά την έχουνε’’, ανέφερε ο κ. Καιρίδης.

Πηγές Γεραπετρίτη: Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί

Πηγές του Γιώργου Γεραπετρίτη απαντούν στις κατηγορίες σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης για περιορισμό της ελευθερίας της τέχνης, με αφορμή την απόσυρση της ροζ ελληνικής σημαίας, τονίζοντας ότι “δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί!”.

Μάλιστα, παραπέμπουν και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ότι “προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε”.

Μαρινάκης: Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κάλυψε πλήρως την επέμβαση Γεραπετρίτη, δηλώνοντας στον ΣΚΑΙ: «Προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η Ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε»