Την τροπολογία για την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σχολίασε ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, ο οποίος μίλησε σήμερα το πρωί στο OPEN.

«Μιλούσε και ο πρωθυπουργός για έναν πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό και βλέπουμε έναν σκληρό συγκεντρωτισμό. Μιλάμε για την Ευρώπη των Περιφερειών και των πόλεων και εδώ το κράτος συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες για να τις διαχειρίζεται κεντρικά», είπε αρχικά ο Χάρης Δούκας, ο οποίος είχε δηλώσει πως με την τροπολογία αυτή, θα γίνονται πλέον αναπλάσεις στην Αθήνα χωρίς την Αθήνα.

*Διαβάστε εδώ: Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το τελευταίο νομοσχέδιο του 2023


Χάρης Δούκας για «Ανάπλαση Α.Ε.»: Real estate θα κάνουμε;

«Μία εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα, με μηχανικούς που δουλεύουν στην Αθήνα, θα κάνει αναπλάσεις στα Χανιά, την Κέρκυρα ή την Αλεξανδρούπολη, χωρίς να ενημερώνεται η Περιφέρεια και ο Δήμος; Ποιος θα αποφασίζει για τις αναπλάσεις; Ο Δήμος και οι πολίτες ή κάποιος Υπουργός; Real estate θα κάνουμε; Business γίνεται εδώ;», διερωτήθηκε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.


«Οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να είναι υποτακτικοί της κυβέρνησης»

«Θέλουμε ξεκάθαρη λογοδοσία και διαφάνεια. Θέλω να κάνω τη δουλειά μου και να τιμήσω τους Αθηναίους. Με τέτοιες δράσεις, η κυβέρνηση μου δημιουργεί πρόβλημα, προκειμένου να μην υλοποιήσω το κοινωνικό μου συμβόλαιο», σημείωσε.

«Οι Δήμαρχοι δεν πρέπει να είναι υποτακτικοί της κυβέρνησης. Πρέπει να συνεργάζονται πέρα από κόμματα και χρώματα, αλλά ταυτόχρονα να είναι διεκδικητικοί. Είναι συνταγματική υποχρέωση μία ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση που θα πατάει γερά στα πόδια της», πρόσθεσε.

«Σε αυτή τη μετάβαση υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού, λίγο πριν αναλάβω και αυτό δεν είναι σωστό, ούτε δίκαιο», σημείωσε.

«Για την ΚΕΔΕ θα υπάρχουν ανακοινώσεις σε λίγες ώρες. Χρειάζεται ένα νέο κίνημα αυτοδιοίκησης, το οποίο θα φέρει τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, οι οποίες έχουν καθυστερήσει όλα αυτά τα χρόνια», κατέληξε.