Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής, με 833 έργα ύψους 1,62 δις ευρώ για το 2024, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών στα 150 εκατ. ευρώ από το νέο ΠΕΠ 2021-2027.

Τις προτάσεις της Διοικούσας Παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας και παρουσίασε αναλυτικά» ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτά τα 4 χρόνια δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να γίνει η Αττική πιο ασφαλής, πιο ελκυστική σε επενδύσεις, με έργα ορόσημο που θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές». Προσέθεσε πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις πρόληψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενίσχυσης του υγειονομικού συστήματος της Αττικής, υλοποίησης υποδομών με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, διεύρυνσης του δικτύου κοινωνικών δομών, αλλά και σε «πράσινες» πολιτικές, με επίκεντρο τις δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης που έφτασε στην Αττική σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κατά την εισήγηση του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο ενημερωτικό σημείωμα του γεν. διευθυντή Οικονομικών της Περιφέρειας Ε. Καββαλου, στο οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαιώνεται η άψογη βαθμολογία της Περιφέρειας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του 2023

Περιφέρεια Αττικής: Προτεραιότητα σε έργα για ενίσχυση της ανθεκτικότητας

O κ. Πατούλης ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2024 περιλαμβάνει 833 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,62 δις ευρώ. Τονίζοντας την προτεραιότητα της Διοίκησης του σε έργα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αττικής ανακοίνωσε ότι στο νέο ΠΕΠ 2021-2027 έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 150 εκατ. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και ως προς την εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης, με απόφαση του, όπως είπε, διπλασιάστηκαν οι πόροι για έργα καθαρισμού των ρεμάτων, ενώ εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα master plan εκτίμησης κινδύνων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021», υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ που επετεύχθη, ενώ αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Φαληρικού όρμου, υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε το 98% της α΄ φάσης και εξασφαλίστηκαν από την ΕΕ 356 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του μεγαλύτερου Οικολογικού Πάρκου της Ελλάδας (Α΄και Β΄Φάση).

Επιπρόσθετα, εστίασε στις δράσεις ενίσχυσης υγειονομικής θωράκισης της Αττικής, όπως τα 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τη μισθοδοσία 1.481 ιατρών και νοσηλευτών την περίοδο της πανδημίας και η προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσικλετών για το ΕΚΑΒ, στα 160 εκατ. ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας, στα νέα σχολικά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν, στα έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, στην ολοκλήρωση εμβληματικών πολιτιστικών έργων όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Ωδείο Αθηνών, στα σημαντικά αποχευτευτικά έργα που έγιναν κυρίως στην Αν. Αττική, αλλά και στα έργα για τη ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος υπογράμμισε πως μέσω μεταφοράς έργων σε άλλη πηγή χρηματοδότησης έχουν εξοικονομηθεί για την Περιφέρεια Αττικής 120 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας παρουσίασε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και επισήμανε τη νομιμότητα των δαπανών και των συνοδευτικών τους, οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν πιστοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ειδικότερα για τον σχεδιασμό του 2024 προβλέπεται ακόμη η αποδέσμευση από τον προϋπολογισμό 13,9 εκατ. ευρώ καθώς το τελευταίο τρίμηνο μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 7 έργα ενώ αναμένεται συνολική επιστροφή 19.481.000ευρώ από δύο αντιπλημμυρικά (Δήμοι Κρωπίας και Διονύσου) καθώς και από προμήθεια εξοπλισμού νοσοκομείων (16.408.894 ευρώ).

Επιπλέον, έγινε αναφορά στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (ΠΠΑ) 2021-2025, προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής

Νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων οι οποίες και καταψήφισαν τις προτάσεις χαρακτήρισαν αντιλαϊκό το μοντέλο ανάπτυξης και τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η απερχόμενη Διοίκηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Αττική μετράει τις πληγές της… Για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστούν οι περικοπές δαπανών, η κατάρρευση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, η τσιμεντοποίηση κάθε πράσινου στην Αττική, η χρηματοδότηση έργων χωρίς μέριμνα και σεβασμό για τη ζωή των κατοίκων. Με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού να κατευθύνεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και οι μόνες δαπάνες για την φτώχεια και την πρόνοια να είναι μόνο οι μεταβιβαστικές, δηλαδή οι αναγκαστικές δαπάνες, αυτές στις οποίες η Περιφέρεια λειτουργεί ως ”διαμεσολαβητής χρημάτων” άλλων φορέων, όπως είναι υποχρεωμένη, ενώ οι λοιπές κοινωνικές δαπάνες να κατευθύνονται στην Εκκλησία της Ελλάδας…».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ