Μεγάλη σηµασία αποδίδουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες στο επικείµενο πρωθυπουργικό ταξίδι στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι σχετικές λεπτοµέρειες φαίνεται να έχουν φιξαριστεί και εκτός απροόπτου από τις 24 του µηνός και µετά θα βρεθεί σε Νέα Υόρκη και Σικάγο για σειρά σηµαντικών θεσµικών επαφών, αλλά και συναντήσεις µε εκπροσώπους της Οµογένειας, ενόψει, αφενός, της δυνατότητας για διευρυµένη συµµετοχή των απόδηµων Ελλήνων στις εγχώριες εκλογικές αναµετρήσεις µετά την άρση των σχετικών περιορισµών, αφετέρου της αξιοποίησης της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

«Οσοι γνωρίζουν καλά τον Μητσοτάκη είναι σε θέση να ξέρουν από πρώτο χέρι πως δεν υπήρχε περίπτωση να µην ηγηθεί ο ίδιος της καµπάνιας για την προσέλευση των συµπατριωτών µας του εξωτερικού στις κάλπες των ευρωεκλογών. Αλλωστε, τόσο η επιστολική ψήφος όσο και η τοποθέτηση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας του εκτρώµατος που επί της ουσίας αφαιρούσε από τους οµογενείς το δικαίωµα να προσέλθουν απρόσκοπτα και να ψηφίσουν, ήταν δικά του στοιχήµατα που κερδήθηκαν εµφατικά. Οπότε είναι λογικό να µπει σε αυτή τη διαδικασία, η οποία ούτως ή άλλως έχει ξεκινήσει ήδη µε την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο - και όχι µόνο», επισηµαίνουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του Μαξίµου για τη δηµιουργία ενός ακόµη πιο ισχυρού διαύλου επικοινωνίας µε την Οµογένεια.


Το πρόγραµµα

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις δύο αµερικανικές µεγαλουπόλεις έρχεται µετά το αντίστοιχο το οποίο είχαν πραγµατοποιήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και εµπνευστής του πλάνου για την επιστολική ψήφο, Θεόδωρος Λιβάνιος, και ο γραµµατέας Απόδηµου Ελληνισµού της Ν.∆., Νίκος Θεοδωρόπουλος, προκειµένου να παράσχουν ενηµέρωση στους πυρήνες της Οµογένειας για τον τρόπο και τη διαδικασία µε την οποία θα µπορούν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές. Το µοντέλο αυτό (της αρχικής επίσκεψης δηλαδή των εν λόγω στελεχών εν είδει προπαρασκευαστικής διαδικασίας για την παρουσία του πρωθυπουργού) θα ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, όπου θα καταστεί δυνατό να εκδράµει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους επόµενους µήνες.

Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, στις 24 Ιανουαρίου θα δώσει το «παρών» στο roadshow της J.P. Morgan, στη Νέα Υόρκη, σε µια περίοδο όπου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας και η γενικότερη πρόοδος της ελληνικής Οικονοµίας έχουν βελτιώσει σηµαντικά το προφίλ της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή.

Από την εποµένη κιόλας και για δύο ηµέρες θα µεταβεί στην «Πόλη των Ανέµων», όπου χτυπάει η καρδιά της ελληνικής Οµογένειας, οπότε θα «σερβιριστεί» το κυρίως πιάτο των συζητήσεών του µε εκπροσώπους των οµογενειακών οργανώσεων. Θα πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στο Σικάγο ως πρωθυπουργού, αλλά και την πρώτη του συνάντηση µε Ελληνες του εξωτερικού µετά την ψήφιση από τη Βουλή του νοµοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, που µε βάση το κυβερνητικό καλεντάρι θα έχει µεσολαβήσει. Μάλιστα, οι εν λόγω παρεµβάσεις βρίσκονται από το απόγευµα της Πέµπτης στη διαδικασία της διαβούλευσης, η οποία αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί µέχρι τις 10 Ιανουαρίου.

Για την ιστορία και µόνο, αξίζει να σηµειωθεί ότι στην πόλη, από την οποία αναδείχθηκε ο Μπαράκ Οµπάµα και όπου µεγαλούργησε ο κορυφαίος µπασκετµπολίστας όλων των εποχών, Μάικλ Τζόρνταν, η Ν.∆. είχε λάβει ποσοστό 70% στις εκλογές του Ιουνίου, οπότε όπως αντιλαµβάνεται κανείς η περίσταση της συνύπαρξης στην πόλη του πρωθυπουργού και των οµογενών έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Μαζί µε τον πρωθυπουργό θα ταξιδέψουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ενώ ενεργό ρόλο στον όλο σχεδιασµό θα έχει και η έτερη υφυπουργός, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.


Οι προσωπικότητες

Ανάµεσα στις προσωπικότητες του οµογενειακού λόµπι του Ιλινόις, µε τους οποίους θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Σικάγο, θα είναι ο γενικός γραµµατέας της Πολιτείας, Αλεξ Γιαννούλιας, εκ των πλέον κοντινών ανθρώπων του Μπαράκ Οµπάµα στη µάχη για το χρίσµα των ∆ηµοκρατικών αρχικά, και στη συνέχεια για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Αλεξ Γιαννούλιας συνδέεται µε διαχρονική φιλία µε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, από τον καιρό που αµφότεροι έπαιζαν µπάσκετ στην οµάδα του Πανιωνίου. Επιπλέον, θα έχει τετ α τετ και µε τον εκτελεστικό διευθυντή του Συµβουλίου Ελληνοαµερικανικής Ηγεσίας, Εντι Ζεµενίδη, ο οποίος είναι ένας από τους πιο παρεµβατικούς εκπροσώπους της ελληνικής Οµογένειας. Ενδεικτική ήταν η πρόσφατη δηµόσια τοποθέτησή του περί εκβιασµού από την πλευρά της Τουρκίας στο θέµα των F-16, το οποίο η Αγκυρα συνέδεσε χωρίς περιστροφές µε τη στάση της στο κοµµάτι της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής