Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε η τελετή ορκωμοσίας των νέων υπουργών και υφυπουργών μετά τον μίνι ανασχηματισμό.

Υπουργοί και υφυπουργοί έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά πριν από τις 18:00, συνοδευόμενοι από τις οικογένειές τους, χαλαροί και ευδιάθετοι. 

Πρώτος έφτασε με τη σύζυγο και την κόρη του ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος. Ακολούθως, ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη σύζυγό του, Ευγενία Μανωλίδου, τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο γιο του. Στη συνέχεια ο Παύλος Μαρινάκης, που ήταν και ο πλέον λαλίστατος. Και η πιο λακωνική ήταν η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Δεν πέρασαν μπροστά από τις κάμερες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υφυπουργός Ιωάννα Λυτρίβη.

Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε φτάσει με τα πόδια στο Προεδρικό Μέγαρο από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση του πρωθυπουργού για το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού

Μετά το τέλος της ορκωμοσίας των νέων υπουργών στο Προεδρικό Μέγαρο, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον πρωθυπουργό για το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού.

«Αυτό ήταν, δεν έχει άλλο», είπε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε δε χαμογελώντας ότι «μόνο αν πάω στο βουνό θα το σκεφτώ».  Διευκρινίζοντας ότι εννοεί τα ελληνικά βουνά.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο. Πρώτα θα εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και μετά θα μιλήσουμε για χρονοδιάγραμμα», είπε.

Το νέο χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε ως υπουργός ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και υφυπουργός ο Ανδρέας Νικολακόπουλος. Στο Υπουργείο Υγείας επέστρεψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ η Δόμνα Μιχαηλίδου επέστρεψε στο Υπουργείο Εργασίας ως υπουργός. Στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Παιδείας ανέλαβε η βουλευτής Επικρατείας Ιωάννα Λυτρίβη ως υφυπουργός. Ο Παύλος Μαρινάκης αναβαθμίστηκε ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι νέοι υπουργοί ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την τελετή ορκωμοσίας

6074214
6074216
6074222
6074223
6074233
6074238
6074301
6074303
6074307
6074313



Επιστροφή Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη η Κατεχάκη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι γνώριμα, καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει συνδέσει το όνομά του με την εξάρθρωση τριών από τις πιο μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα: της 17ης Νοέμβρη, του ΕΛΑ και του Επαναστατικού Αγώνα.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαδέχθηκε τον Γιάννη Οικονόμου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει διατελέσει υπουργός Δημοσίας Τάξεως από το 1999 έως το 2003 στις κυβερνήσεις του Σημίτη.

Έξι χρόνια αργότερα τοποθετήθηκε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2010 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Από τις 7 Μαρτίου έως τις 17 Μαΐου 2012 -στην κυβέρνηση Παπαδήμου- διετέλεσε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Τον Ιούλιο του 2019 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αντικαταστάθηκε το 2021 από τον Παναγιώτη Θεοδωρικάκο ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις 3 Μαρτίου 2022 έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοινώθηκε η προσχώρησή του στην κυβέρνηση.

Στο Υπουργείο Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου 2013 τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στη θέση του υπουργού Υγείας στη συγκυβέρνηση της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ. Ως υπουργός Υγείας ο Άδωνις Γεωργιάδης θεσμοθέτησε τη δωρεάν νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για περίπου 2.000.000 ανασφάλιστους συμπολίτες μας, με ετήσια κρατική δαπάνη 340 εκατ. ευρώ, ενώ πέτυχε την ενίσχυση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων επί του συνόλου της δημόσιας νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον πλήρη έλεγχο της ιδίας της φαρμακευτικής δαπάνης, την έγκριση 470 πρωτότυπων φαρμάκων, καθώς και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου στο Υπουργείο Εργασίας

Τον Ιούλιο του 2019 η Δόμνα Μιχαηλίδου βρισκόταν στη θέση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ως υφυπουργός έχει επικεντρωθεί στην παιδική προστασία και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Καθιέρωσε το επίδομα γέννησης, ύψους 2.000 ευρώ, για κάθε γέννηση στη χώρα, στο πλαίσιο της προστασίας οικογένειας και της ενίσχυσης των δημογραφικών πολιτικών.

Στο Υπουργείο Παιδείας η Ιωάννα Λυτρίβη

Ένα γνώριμο αντικείμενο για την Ιωάννα Λυτρίβη, αφού η ίδια είναι πολιτικός επιστήμονας με διδακτορικό δίπλωμα στις πολιτικές διά βίου εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, απ' όπου έλαβε και το μεταπτυχιακό της δίπλωμα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας.

Η αναβάθμιση του Παύλου Μαρινάκη σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ

Σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ αναβαθμίστηκε ο Παύλος Μαρινάκης. Ο Παύλος Μαρινάκης, στέλεχος της νέας γενιάς που εμπιστεύεται απόλυτα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης θα αναλάβει και τις αρμοδιότητες του Τύπου ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.