«Αναμένω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», θα τοποθετηθώ αφού δω τις ρυθμίσεις, είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Είπε πως δεν θα είναι στη σωστή κατεύθυνση κομματική πειθαρχία για το θέμα.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών: Είμαι από αυτούς που δηλώνουν προβληματισμένοι αλλά όχι βιαστικοί.

Αναφορικά με την τεκνοθεσία: Είμαι ξεκάθαρα επιφυλακτικός ως προς μια τέτοια νομοθεσία από την άλλη όμως δεν είμαι βιαστικός θέλω να την δω ολοκληρωμένη, να δω τις δικλείδες ασφαλείας.

Αν δω μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα η οποία να με καλύπτει, προς ώρας δεν την έχω δει γιατί βλέπω μόνο να τίθεται το ζήτημα κυρίως από εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης και όχι στο ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ο πρωθυπουργός βάζει την ατζέντα, την εξειδικεύει, την παρακολουθώ και εγώ και όλοι οι κοινοβουλευτικοί που είμαστε δια της ψήφου του ελληνικού λαού εκλεγμένοι, και από εκεί και πέρα ξεκινάει η ζύμωση σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.

ΔΗΜ: Σε ποιον αναφέρεστε όταν λέτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη;

Ο κ. Πατέλης είναι ένας άνθρωπος που έχει βάλει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ σε ένα υψηλό επίπεδο και έχει και μια συμμετοχή και σε αρμόδια επιτροπή από την άλλη μεριά όμως εγώ ως κοινοβουλευτικός άρα ως αντιπρόσωπος του ελληνικού λαού δεν περιμένω να δω τις τοποθετήσεις ενός εξωκοινοβουλευτικού, σοβαρού και σημαντικού στελέχους αλλά εξωκοινοβουλευτικού, περιμένω να δω τις πρωτοβουλίες των αρμοδίων υπουργείων και φυσικά του ίδιου του πρωθυπουργού. Εγώ δεν μπορώ να τοποθετούμε στο τι λεει κι πρεσβεύει το κάθε εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος το οποίο σέβομαι απόλυτα και στη θέση και στην άποψη του περιμένω να δω τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Ο κ.Πατέλης μπορεί να εισηγείται ότι θέλει εμείς ως βουλευτές όμως καλούμαστε να ψηφίσουμε. Εγώ σέβομαι απόλυτα την προτεραιότητα του πρωθυπουργού να δώσει το στίγμα για αυτό το νομοσχέδιο, σέβομαι απόλυτα τους αρμόδιους, συναρμόδιους υπουργούς που θα καταθέσουν τις νομοθετικές τους προτάσεις και επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ βλέποντας αυτές.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας: Θεωρώ ότι δεν θα είναι σε σωστή κατεύθυνση η κομματική πειθαρχία για ένα τέτοιο θέμα. Είναι θέμα που άπτεται και της ηθικής τοποθέτησης στα πράγματα των βουλευτών. Δεν είναι μια απλή πολιτική απόφαση έχει και ηθική διάσταση.