Οι «οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία» είναι το αντικείμενο επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν απόλυτη επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, απόρροια των «αντιλαϊκών μέτρων» που υλοποιούνται και τονίζουν ότι η αύξηση των ασθενών από τον κορονοϊό, την εποχική γρίπη σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό, αλλά και στις υποδομές στις δημόσιες μονάδες υγείας, δημιουργεί βάσιμη ανησυχία επανάληψης του αποκλεισμού χιλιάδων ασθενών από το "σύστημα υγείας της μιας νόσου" και τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό των ανικανοποίητων αναγκών.

Διαβάστε επίσης: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Όλο το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης - Το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας και η ομάδα που θα εξηγήσει τις ρυθμίσεις

   «Η ικανοποίηση ακόμα και στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας, όσο και στο κατ' όνομα δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του με τα επιχειρηματικά κριτήρια και με την εμπορευματοποιημένη παροχή των εργασιών του είτε έμμεσα, πουλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε άμεσα στους ασθενείς, με τις πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και διευρύνοντας την "αγορά" και στα χειρουργεία εντός και εκτός των δημόσιων μονάδων υγείας», επισημαίνει το ΚΚΕ και αναφέρεται στα «αποδεκατισμένα» Κέντρα Υγείας, στις ελλείψεις στα «φρακαρισμένα» δημόσια νοσοκομεία, τις τραγικές ελλείψεις στις ΜΕΘ, τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία. Την ίδια ώρα, όπως καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, η κυβέρνηση σχεδιάζει "νέο ΕΣΥ", δηλαδή ένα ΕΣΥ «ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο», με στόχο βελτιωμένους τους "οικονομικούς δείκτες" σύμφωνα με τα "προαπαιτούμενα" και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους που οδηγούν σε νέα επιδείνωση της λαϊκής υγείας.

Διαβάστε επίσης: Κουτσούμπας: Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν καταχρηστικά από τα Λιπάσματα Kαβάλας

Το ΚΚΕ παρέθεσε στη Βουλή στοιχεία για τον κλάδο της υγείας σύμφωνα με τα οποία στο σύνολο της δαπάνης το κράτος συμμετέχει με 30,4% την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6%.

   Στην επίκαιρη επερώτηση του ΚΚΕ παρατίθενται στοιχεία που δείχνουν ότι στο σύνολο της δαπάνης για την υγεία, το κράτος συμμετέχει με 30,4% την ίδια ώρα που οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6%. Όπως δε επισημαίνουν, «ένα μέρος της αυξημένης δαπάνης του λαού οφείλεται στις περιορισμένες και πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες θεσμοθετημένες παροχές του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις με "πλαφόν" ή που δεν αποζημιώνονται, σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση για τη στοματική υγεία (98,5% ιδιωτικές πληρωμές) κλπ. Ένα άλλο -μεγάλο μέρος- οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και οι θεσμοθετημένες παροχές του ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να ικανοποιηθούν από τις δημόσιες μονάδες υγείας και εξαναγκάζουν μεγάλο μέρος των ασθενών να καταφεύγουν στους επιχειρηματίες της υγείας πληρώνοντας επιπλέον ποσά».

   Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις, το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι δεδομένης της χρόνιας υποστελέχωσης στην υγεία, το προσωπικό δεν θα αρκεί ούτε για τη λειτουργία των 55 κλειστών χειρουργικών τραπεζιών στην Αττική και την αναγκαία στελέχωση των ΜΕΘ, για να λειτουργούν με όρους ασφάλειας.

   Την ίδια ώρα, αναφέρει το ΚΚΕ, οι ασθενείς έχουν όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση από την συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη. Το 2021 η συμμετοχή τους έφθασε στο 1,608 δισ. ευρώ. «Από τα παραπάνω ποσά μόνο το 23,8% αντιστοιχούν στη θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη. Το 76,2% είναι δαπάνη λόγω της διαφοράς μεταξύ "ασφαλιστικής τιμής" και λιανικής τιμής των φαρμάκων που κατά κύριο λόγο την πληρώνουν οι ασθενείς, των ΜΗΣΥΦΑ και των φαρμάκων της αρνητικής λίστας που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ», αναφέρει το ΚΚΕ. «Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα», αναφέρει το ΚΚΕ και δηλώνει ότι σε αυτή την κατεύθυνση το διεκδικεί:

Οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ για την υγεία

   * Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κ.Υ. και των άλλων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του κεφαλαίου.

   * Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας. Ανοιχτή προκήρυξη προσλήψεων με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά προσόντα.

   * Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζόμενων με μπλοκάκια, των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας.

   * Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, κατάργηση όλων των νόμων περικοπής των αποδοχών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Εξασφάλιση από το κράτος των πρόσθετων απαιτήσεων της κατοικίας ιδιαίτερα στην Περιφέρεια.

   * Ένταξη του συνόλου των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

   * Αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ με ανάλογο σχεδιασμό στην κατανομή των ειδικοτήτων.

   * Συγκρότηση κρατικού Σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, πλήρως στελεχωμένου με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (γιατροί και μηχανικοί Εργασίας, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, επιθεωρητές κλπ.), που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής. Κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) του επαγγελματικού κινδύνου. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

   * Ανάπτυξη δημόσιων ΚΥ και περιφερειακών ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

   * Να αναπτυχθεί δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και Παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν ή καταργήθηκαν κλινικές και τμήματα μέσω των συγχωνεύσεων. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης με πλήρη στελέχωση και επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό.

   * Ανάπτυξη πανελλαδικά δημόσιου συστήματος επείγουσας ιατρικής (EKAB) με επαρκή στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς.

   * Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρης και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.

   * Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ - εργολάβοι) στις ιατρικές, νοσηλευτικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.

   * Να ενταχθούν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια στο καθεστώς της πλήρους αποζημίωσης από το κράτος ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορολόγηση του Κεφαλαίου.

   * Όλες οι εργασίες στην υγεία για τις οποίες οι ασθενείς εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα να αποζημιώνονται 100% με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

   * Πλήρης και δωρεάν παροχή των εργασιών για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της στοματικής υγείας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

   * Δωρεάν διάθεση στα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ.

   * Δημιουργία δημόσιων ξενώνων για τη δωρεάν φιλοξενία (στέγαση, σίτιση) και δωρεάν μετακίνηση των συνοδών των ασθενών που νοσηλεύονται ή κάνουν θεραπείες εκτός του τόπου κατοικίας τους.

   * Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες υγείας.

Πηγή: ΑΜΠΕ