Σαράντα πέντε λεπτά, πέραν του προβλεπόμενου χρόνου, διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι. Η συνάντηση έγινε χθες στο Κάιρο και το κλίμα που επικράτησε ήταν εξαιρετικά θερμό, σε μια συγκυρία κατά την οποία και οι δύο χώρες αναπτύσσουν κοινό βηματισμό σε σειρά θεμάτων, ενδεικτικό των άριστων διμερών σχέσεων. Το Κάιρο απεδείχθη χρήσιμος και αξιόπιστος εταίρος για την Αθήνα τόσο στην κρίση με την Τουρκία και τη Λιβύη όσο και στο Μεσανατολικό. Εξού και κατά τις χθεσινές επαφές του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας με τον Αιγύπτιο πρόεδρο συζητήθηκε ο οδικός χάρτης για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης είχε διμερείς συναντήσεις με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, και με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμπούλ Γκέιτ. Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεραπετρίτης εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της Ελλάδας για την κατάσταση στη Γάζα και την αυξανόμενη ένταση στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στον Λίβανο και την αυξανόμενη ανασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα λόγω των επιθέσεων των Χούθι. Κατέστησε σαφές ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή και ότι είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν τις πολυδιάστατες προκλήσεις.

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο Γ. Γεραπετρίτης τις επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης που απειλούν την ασφάλεια, την ελεύθερη ναυσιπλοΐα και το παγκόσμιο εμπόριο. «Είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε alert», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους συμμάχους, ιδίως με την Αίγυπτο, λόγω Σουέζ. Σχετικά με τη διμερή συνεργασία, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν για τους τρόπους ισχυροποίησής της, με τον κ. Γεραπετρίτη να επισημαίνει ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, η οποία έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σηματοδοτεί άλλη μια σημαντική γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών και εθνών, παράλληλη με την περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο και ο πολιτισμός.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή