Η ισορροπία μεταξύ πολιτικής καριέρας και προσωπικής ζωής δεν είναι εύκολη υπόθεση για κανέναν πολιτικό, πολύ περισσότερο για μια δυναμική γυναίκα, που πρωταγωνιστεί στην πολιτική σκηνή της χώρας τα τελευταία χρόνια. Συναντάμε την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, και συζητάμε για τους τρεις μεγάλους ρόλους της ζωής της: της πολιτικού, της γυναίκας και της μητέρας. Μας φανερώνει την άλλη πλευρά του προσωπικού της φεγγαριού -εξίσου φωτεινού- και μας αποκαλύπτει τι αναζητά σε έναν σύντροφο, αν θα ξαναπαντρευτεί και ποια είναι η αγαπημένη της τηλεοπτική σειρά. Η συζήτηση, όμως, περνά και στα θέματα της πολιτικής. Η ίδια, άλλωστε, έχει επάξια κατακτήσει περίοπτη θέση μεταξύ των «hard power» πολιτικών. Μας μιλά για τις σφοδρές συγκρούσεις της με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιν ’τ Βελτ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όσους θέλουν να συκοφαντήσουν την Ελλάδα στην Ευρώπη.

Είδαμε πρόσφατα να έχετε «θερμό» επεισόδιο με την Ολλανδή ευρωβουλευτή Σόφι ιν ’τ Βελτ για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Τι σας οδήγησε να αντιδράσετε τόσο έντονα;

Ας σκεφτεί για λίγο η καθεμία και ο καθένας που μας διαβάζει τι θα έκανε αν βρισκόταν στο εξωτερικό και άκουγε να συκοφαντούν την Ελλάδα και να προσβάλλουν τους Ελληνες. Δεν θα αντιδρούσε στην αδικία; Δεν θα απαντούσε; Δεν πρόκειται να ανεχτώ να δυσφημούν τη χώρα μου. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να σπιλώνει την πατρίδα μου. Και το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη ευρωβουλευτής και μια ελάχιστη μειοψηφία μελών του Ευρωκοινοβουλίου έχουν στήσει μια επιχείρηση κατασυκοφάντησης της Ελλάδας. Συστηματικά, σχεδόν εμμονικά, κατασκευάζουν καταγγελίες με ψεύδη και υπερβολές, αμφισβητώντας τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Ισως, λοιπόν, να είπα και λίγα στην κυρία Σόφι ιν ’τ Βελτ.

Δεν είναι, πάντως, λίγες οι φορές που σας έχουμε δει να σηκώνετε υψηλούς τόνους στην Ευρωβουλή. Θυμάμαι, για παράδειγμα, την κόντρα σας με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη.

Αναφέρεστε στην επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παπαδημούλη να μη λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ο φράχτης στον Εβρο. Κοιτάξτε, συνήθως οι αντιπαραθέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνονται σε ήπιους τόνους. Ομως, για τα εθνικά μας θέματα, για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας ή για ζητήματα δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης θα συγκρουστώ και θα το πάω μέχρι τέλους. Είναι η δική μου κόκκινη γραμμή.

Πώς είναι η καθημερινότητα ενός ευρωβουλευτή;

Με μια βαλίτσα, ένα tablet και μια ομπρέλα στο χέρι, γιατί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο βρέχει αρκετά. Από το αεροδρόμιο κατευθείαν στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις επιτροπές, σε συναντήσεις με συνεργάτες και πάλι πίσω στο αεροδρόμιο. Ενα διαρκές τρέξιμο. Είναι σαν να συμμετέχεις σε μαραθώνιο, αλλά με ρυθμούς σπριντ.

Δηλαδή δεν έχετε καθόλου ελεύθερο χρόνο, προσωπική ζωή;

Η προσωπική μου ζωή είναι σαν τη δίαιτα. Κάθε Κυριακή λέω ότι από Δευτέρα θα προσαρμόσω το πρόγραμμά μου, ώστε να βρω λίγο ελεύθερο χρόνο. Να τον περάσω με τους φίλους μου και να συζητήσουμε τα πάντα, εκτός πολιτικής. Ακόμη ψάχνω αυτή τη Δευτέρα…

Μα, αυτό δεν είναι δύσκολο;

Το δέχεται ο σύντροφός σας; Εκ πείρας σάς λέω ότι δεν είναι εύκολο. Ομως, έχω κάνει τις επιλογές μου με πλήρη επίγνωση των θυσιών που απαιτούνται στο κομμάτι της προσωπικής μου ζωής. Επιλογές που σέβονται όλοι όσοι με γνωρίζουν και με αγαπούν. Με στηρίζουν και είναι δίπλα μου και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η συντροφικότητα, άλλωστε, έχει και την έννοια της κοινής θυσίας. Αν κάποιος θέλει να είναι μαζί μου, θα πρέπει να κάνει αυτή την υποχώρηση. Δεν είναι και τόσο δύσκολο, αρκεί να αγαπάει την Αννα, τον άνθρωπο και τη γυναίκα Αννα.

Θα ξαναπαντρευόσασταν;

Θα σας απαντούσα «όχι», αλλά, επειδή «ποτέ μη λες ποτέ», σας υπόσχομαι, κυρία Σταμάτη, ότι θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθουν.

Πρόσφατα ανεβάσατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία με τον γιο σας. Πείτε μας λίγα πράγματα γι’ αυτή τη σχέση.

Θα ακουστεί κλισέ, αλλά ο Χρήστος είναι η ζωή μου. Είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτόν. Είναι πια 20 ετών, σπουδάζει και προχωράει στη ζωή του αυτόνομα. Ανοίγει τα φτερά του. Η σχέση μας είχε βεβαίως σκαμπανεβάσματα, όπως κάθε σχέση μαμάς - γιου. Θα σας έλεγα, όμως, ότι οι δύσκολες στιγμές είναι αυτές που έκαναν τη σχέση μας σήμερα τόσο δυνατή.

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα την Αννα-Μισέλ. Τι σας αρέσει να διαβάζετε;

Το πρωινό περιλαμβάνει εφημερίδες και το υπόλοιπο της ημέρας ενημερωτικά σημειώματα, ομιλίες και εκθέσεις. Εκ των πραγμάτων, θα πιάσω στα χέρια μου βιβλίο το βράδυ ή σε κάποια πτήση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών. Τα δύο τελευταία ταξίδια μου τα έκανα παρέα με το «Δεν είμαι η Μαρία… είμαι η Κάλλας», τη βιογραφία της σπουδαίας Ελληνίδας σοπράνο. Γνώριζα αρκετά για τη ζωή της, το βιβλίο όμως με συγκίνησε βαθιά.

Ποια είναι η τελευταία σειρά που είδατε και σας άρεσε;

Το δανέζικο «Borgen», ένα πολιτικό δράμα.

Tαυτιστήκατε;

Πρωταγωνιστεί μια δυναμική γυναίκα, που ακροβατεί ανάμεσα στην πολιτική της καριέρα και την προσωπική της ζωή. Τι άλλο να σας πω; (γέλια).

Θα είστε ξανά υποψήφια στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου;

Προφανώς και θέλω να συνεχίσω τη μάχη για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων της πατρίδας μας, όμως αυτά τα θέματα ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και εγκρίνονται πάντα από τον κυρίαρχο λαό.

Είδαμε πρόσφατα ένα ποστ στο «Από άκρη σε άκρη», όπου επισκέπτεστε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Τι να περιμένουμε από αυτή την περιοδεία;

Θα σας πω μόνο να περιμένετε πολλές εκπλήξεις…

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»