«Ο διαθρησκειακός και διαπολιτισμικός διάλογος, ο σεβασμός της ετερότητας και η καταλλαγή είναι μονόδρομος σε έναν κόσμο που φλέγεται από συγκρούσεις μεταξύ ομόδοξων και αλλόθρησκων λαών», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στο Σεράγεβο με τον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (MWL), Σεΐχη Mohammad bin Abdulkarim Al Issa στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες για την συνύπαρξη και την ειρήνη» .

«Κοινοβουλευτικοί και θρησκευτικοί παράγοντες έχουμε χρέος να καταδικάζουμε τον θρησκευτικό εξτρεμισμό και την επίκληση της θρησκείας ως άλλοθι πολεμικών συγκρούσεων. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ιχνηλατήσουμε κοινές βιώσιμες λύσεις για την επικράτηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και την ανάδειξη των θετικών μοντέλων ειρηνικής συνύπαρξης πληθυσμών με διαφορετική θρησκευτική πίστη», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Χαρακόπουλος.

Ο Έλληνας επικεφαλής της ΔΣΟ προσκάλεσε τον Σαουδάραβα σεΐχη, επικεφαλής της MWL, στην Αθήνα για την υπογραφή του Μνημονίου συνεννόησης και συνεργασίας των δυο Οργανώσεων, ενώ διερεύνησαν τη δυνατότητα της από κοινού διοργάνωσης forum για την ειρηνική συνύπαρξη και την αλληλοκατανόηση λαών με διαφορετική πίστη.

Στην είσοδο του Κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο υποδέχθηκε ο Βόσνιος Πρόεδρος της Βουλής κ. Denis Zvizdić.

Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούσαν την προαγωγή της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης μέσω συναντήσεων κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών ηγετών, την ανάδειξη του εργαλείου του διαθρησκειακού διαλόγου για την οικοδόμηση ειρήνης σε πολυθρησκευτικές κοινότητες, και τον ρόλο των κοινοβουλευτικών στην οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν βουλευτές από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών, αξιωματούχοι Διεθνών Οργανισμών και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

xarakopoulos_saragevo__1_
xarakopoulos_saragevo__2_
xarakopoulos_saragevo__3_
xarakopoulos_saragevo__4_
xarakopoulos_saragevo__5_
xarakopoulos_saragevo__6_

Συνάντηση με Σερβοβόσνιους βουλευτές

Στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με την επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη ΔΣΟ κ. Snježana Novaković Bursać, και τα μέλη της αντιπροσωπείας, την κ. Ljubica Miljanović και τον κ. Čedomir Stojanović. Οι Σερβοβόσνιοι βουλευτές ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη συμμετοχή τους ως ισότιμα μέλη στη Βουλής της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ενώ αποδέχθηκαν με ικανοποίηση την πρόταση για την διοργάνωση της φθινοπωρινής συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ το 2024 στο Σεράγεβο.