Έληξε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών

Η ονομαστική ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30 και το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει με ευρεία πλειοψηφία, έστω και με απώλειες, από τα κόμματα που το στηρίζουν.

Διαβάστε επίσης: Σαμαράς: "Προφανώς θα καταψηφίσω, δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομοφύλων"

Οι προωθούμενες διατάξεις έχουν εξασφαλίσει ευρύτατη στήριξη 5 κοινοβουλευτικών ομάδων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) και περίπου 180 βουλευτών. Πλέον το ενδιαφέρον εστιάζει στις διακομματικές διαφοροποιήσεις.

Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε live την ονομαστική ψηφοφορία

Η “αριθμητική” της ψηφοφορίας

Στη Νέα Δημοκρατία τα «Ναι» αναμένονται να είναι 105- 115, 18-20 τα «Όχι» ενώ θα υπάρξουν 2 αποχές, αυτή της κ. Μαρίας Κεφάλα, και του κ. Σταύρος Κελέτσης.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ αναμένεται να καταψηφίσουν το νομοσχέιδιο 20 με 23 βουλευτές με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Το έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Μάνος Κόνσολας και η Άννα Καραμανλή και αναμένεται να απέχουν 28 με 30 βουλευτές όπως ο Θάνος Πλεύρης και ο Στέλιος Πέτσας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν 33 «Ναι», 2-3 αποχές και κανένα «Όχι». Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη δώσει τελεσίγραφο στον Παύλο Πολάκη ενώ εκείνος πριν από λίγη ώρα δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαρισμό στα social media πως βρίσκεται στην Κρήτη και χειρουργεί, άρα δεν μπορέσει να παραστεί.

Εάν δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο τότε δεν θα διαγραφεί από το κόμμα αλλά μπορεί να ξηλωθεί από το θέση του Τομεάρχη κόμματος.

Το ίδιο θα συμβεί και με την κ. Νίνα Κασιμάτη, εάν το καταψηφίσει.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς πάνω από 10 βουλευτές από τους συνολικά 32 διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Όπως ο Ιλχάν Αχμέτ, ο Μπουρχάν Μπαράν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Απόστολος Πάνας, η Κατερίνα Καζάνη, ο Σταύρος Μιχαηλίδης και ο Τάσος Νικολαΐδης.

Στο ΠΑΣΟΚ θα υπάρξουν 19-20 «Ναι», 10-12 αποχές, και κανένα «Όχι».

Στο ΚΚΕ θα υπάρξουν 21 «Όχι» επί της αρχής, ενώ αναμένεται να ψηφίσει κάποια άρθρα.

Στη Πλεύση Ελευθέριας τα «Ναι» θα είναι 8 ενώ στη Νέα Αριστερά τα «Ναι» θα είναι 9 ενώ θα υπάρξουν 2 αποχές.