Την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει "υπό διαβούλευση" τα θέματα μείζονος σημασίας που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ στήριξε η βουλευτής του κόμματος, Νίνα Κασιμάτη, η οποία δήλωσε στο Open ότι και ο προηγούμενος πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, είχε καταστήσει σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητα να επανιδρυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε αντιμέτωποι συνεχώς με προβλήματα και η άποψή μου είναι πως αυτό συμβαίνει γιατί από την αρχή στράβωσε το σίδερο όταν μετά την διπλή και συντριπτική ήττα, ουδείς εκ της συλλογικής ηγεσίας ανέλαβε την ευθύνη για αυτό το αποτέλεσμα, εκτός του Αλέξη Τσίπρα.

Κασιμάτη: Έπρεπε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη τους

Ολομόναχος ανέλαβε την ευθύνη ενώ όλοι ξέρουμε η ηγεσία ήταν συλλογική και υπήρχαν ανώτερα Όργανα. Έπρεπε να αναλάβουν την ευθύνη τους όλοι, όχι σε ατομικό επίπεδο, για να στοχοποιηθεί κάποιος ονομαστικά. Να παραιτηθούν όργανα και να οδηγηθούμε σε συνέδριο, να συζητήσουμε τους λόγους της ήττας μας και βάση αυτών των λόγων και των συμπερασμάτων που θα βγάζαμε, να διαμορφώναμε την νέα κατάσταση.

Αντ’ αυτού η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή κατά πλειοψηφία αρνήθηκαν να συζητήσουμε τα αίτια της ήττας και προχωρήσαμε στην επίσπευση εκλογής προέδρου, η οποία δεν έγινε με ιδεολογο-πολιτικούς όρους αλλά με ονοματολογία, στα γρήγορα. Και για αυτό δεν έγινε και αποδεκτή η εκλογή Κασσελάκη από μεγάλο μέρος του κόμματος και υπήρξε και η διάσπαση, όχι με προστάγματα ιδεολογικά αλλά ιδιοκτησιακά», ανέφερε αρχικά η κα Κασιμάτη.

«Δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των Οργάνων»

Αναφερόμενη στο ερωτηματολόγιο που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων λίγο πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η κα Κασιμάτη είπε: «Δεν γίνεται ένα κόμμα να μην θέλει και να μην επιδιώκει να έχει άμεση επικοινωνία με τη βάση του, όταν μάλιστα δεν είναι και στα καλύτερά του. Έχουμε ένα ερωτηματολόγιο που ήθελε ο πρόεδρος να ρωτήσει τη βάση συγκεκριμένα πράγματα. Οι πρόεδροι έχουν την δυνατότητα να έχουν ένα εύρος κινήσεων. Και δεν θυμάται για τον Αλέξη Τσίπρα, τον ιδρυτή του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, να υπήρχε τόση στενή εποπτεία για τις κινήσεις του. Δεν πρόκειται για κίνηση που παραβιάζει κάτι, κάποια απόφαση Οργάνου. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε πολύωρες συνεδριάσεις. Πρόκειται για ένα ερωτηματολόγιο που θέλει να διακρίνει τις προθέσεις του κόσμου, τις διαθέσεις και τη στάση. Δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης των Οργάνων, σε καμία περίπτωση και δεν έχει φανεί ο κ. Κασσελάκης να μην σέβεται τα Όργανά του, σε καμία περίπτωση. Δεν είναι μανιφέστο τα 5-6 ερωτήματα».

«Ο Τσίπρας είχε πει πως είναι άμεση προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επανιδρυθεί»

«Δεν υπήρξε κανένας λόγος να υπάρχει δημόσια διάσταση αυτής της διαφωνίας. Θα μπορούσε να έχει κατατεθεί στα Όργανα ή με επιστολή εντός των Οργάνων. Ρίχνει νερό στο μύλο μιας εσωστρέφειας που ήταν αχρείαστη. Πρέπει να αναδιαμορφώσουμε την ταυτότητά μας και την κατεύθυνσή μας χωρίς να μασάει κανένας τα λόγια του. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως είναι άμεση προτεραιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να επανιδρυθεί. Αυτό δεν είναι ιδέα του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ένα πρόσταγμα του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είμαστε εκτός τροχιάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγίνει ξανά μεγάλος, πρέπει να συνδεθεί με την κοινωνία», κατέληξε.