Μέσα στις επόµενες ηµέρες αναµένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες αλλαγές στα πρόσωπα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η στελέχωση της Εκτελεστικής Γραµµατείας.

Με βάση και την απόφαση του συνεδρίου, την οποία κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάµελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, θα πρέπει να λειτουργήσει άµεσα το κοµµατικό όργανο καθώς παρέµενε ανενεργό µετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Στην Εκτελεστική Γραµµατεία εκτός από τον πρόεδρο θα συµµετέχουν ο γραµµατέας της Κεντρικής Επιτροπής και ο αναπληρωτής του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόµµατος, καθώς και έως τρία µέλη της ΠΓ.

Ο κ. Κασσελάκης αναµένεται να συµπεριλάβει στο Εκτελεστικό τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Σωκράτη Φάµελλο, τον Νίκο Παππά, τη Ρένα ∆ούρου, αλλά και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Εκ της θέσεώς της θα µετέχει και η γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας Θεοδώρα Τζάκρη. Ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς έκανε λόγο για µεγάλες αλλαγές στο κόµµα: «Αλλαγές δοµικές µε νέα πρόσωπα που θα βγουν µπροστά, αλλαγές ψηφιοποίησης του κόµµατος. ∆εν µπορεί ένα κόµµα το 2024 να µην µπορεί να διεξάγει εκλογές σε όλες τις οργανώσεις του µε ψηφιακό τρόπο, γιατί πλέον ο κόσµος δεν συµµετέχει στην κοµµατική ζωή και το είδαµε και στο συνέδριο», είπε αρχικά ο κ. Παππάς ενώ σε ό,τι αφορά την αλλαγή του ονόµατος πρόσθεσε: «Ο κόσµος θα αποφασίσει για την ενδεχόµενη αλλαγή στα σήµατα, στο brand του κόµµατος. Το όνοµα νοµίζω είναι το τελευταίο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται και µέσα στο Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει η ΚΕ του κόµµατος προκειµένου να εκλέξει τη νέα Πολιτική Γραµµατεία. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει τη γραµµατέα του κόµµατος Ράνια Σβίγκου και τον αναπληρωτή γραµµατέα Γιώργο Βασιλειάδη. Για τη θέση του τελευταίου ακούγεται µάλιστα το όνοµα της Ολυµπίας Τελιγιορίδου. Από τη θέση της αναµένεται να φύγει και η ∆ώρα Αυγέρη αλλά για καλό σκοπό.

Ευρωψηφοδέλτιο

Οι πληροφορίες λένε ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του κόµµατός της προκειµένου να διεκδικήσει µία θέση στην Ευρώπη. Από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ οµάδας αναΑρχίζουν τα όργανα από τον Κασσελάκη µε αλλαγές προσώπων µένεται να φύγει και ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος και αυτός θα δώσει τη µάχη των ευρωεκλογών.

Σίγουρη θεωρείται η αντικατάσταση του Παύλου Πολάκη, που έχει τη θέση του υπερσυντονιστή, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης είχε αναφέρει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για όσους δεν ψήφισαν το νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο. Αµφίβολη είναι και η παραµονή του Παυσανία Παπαγεωργίου στη θέση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου καθώς τον είχε τοποθετήσει ο Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος ήταν στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. Εν τω μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσίασε χθες τα πρόσωπα τα οποία στελεχώνουν το νέο think tank των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: πρόκειται για τους Ειρήνη Λεριού, Παναγιώτη Πεντάρη, Ιφιγένεια Μουμτζή, Κωνσταντίνο Αργυρόπουλο, Δημήτρη Ζιούβα και Αντώνιο Μπασούκο. Σε αυτό το κλίμα ο Χρήστος Σπίρτζης σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο συνέδριο τόνισε ότι κάθε μέρα και το κόμμα και όλοι και μαζί ο πρόεδρος του κόμματος κρίνονται. Ερωτηθείς ακόμα για το αν το κόμμα θα πάει σε νέες εκλογές σε περίπτωση βαριάς εκλογικής ήττας στις ευρωεκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι Φαρ Ουέστ ο ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα και θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα ενώ παράλληλα απέκλεισε μια νέα διάσπαση. «Θεωρώ ότι θα πάμε μαζί», τόνισε. Από την άλλη, ο Γιώργος Τσίπρας επανέφερε το θέμα της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα εκφράζοντας την προσωπική του επιθυμία να επιστρέψει.

Ερωτηθείς εάν θα απέκλειε την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο, ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα: «Προσωπικά, όχι μόνο δεν το αποκλείω, το εύχομαι και νομίζω το εύχεται και πολύς κόσμος, αλλά δεν αφορά το τώρα σε κάθε περίπτωση. Αφορά το μέλλον. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο συνολικά για τη δημοκρατική παράταξη και όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον εμπιστεύεται και αναφέρεται σε αυτόν πολύς κόσμος, όχι μόνο μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με αυτή την έννοια κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει».