Μαίνεται ο εκπαιδευτικός «πόλεμος» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναφορικά με την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κλείνοντας τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξαπέλυσε τα βέλη του κατά της αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης. «Λες και είμαι στα αμφιθέατρα της ΑΣΟΕΕ το 2001», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να σταθεί και σε ένα ακόμα ζήτημα, παραπέμποντας μάλιστα σε διάταξη που είχε φέρει το 2018 ο τότε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος".

Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε τη διασυνοριακή αναγνώριση πτυχίων από διεθνείς οργανισμούς. Η εν λόγω διάταξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις και εν τέλει, δεν προχώρησε, αφού «την πήρε πίσω ο κ. Γαβρόγλου» μετά από την αντίδραση του Νίκου Φίλη, όπως υπογράμμισε με νόημα ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Αντιλαμβάνεστε πως αυτή η διάταξη, δηλαδή η διασυνοριακότητα, είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16 του Συντάγματος" συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης.

«Ο κ. Γαβρόγλου είναι πιο φιλελεύθερος από εμένα, εγώ θα ήθελα σε αυτή την περίπτωση να υπάρχει έλεγχος από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ" ανέφερε ο υπουργός Παιδείας και συμπλήρωσε " αν φέρουμε -και θα το κάνουμε- αντίστοιχη διάταξη στο μέλλον θα υπάρχει έλεγχος αυτής της διαδικασίας από το ελεγκτικό πρίσμα της ελληνικής δημοκρατίας".

Τι είπε για Βενιζέλο και Μανιτάκη

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην απόπειρα της αντιπολίτευσης να μειώσει με γενικόλογους χαρακτηρισμούς τις γνωμοδοτήσεις και την αξία των δημόσιων παρεμβάσεων των κορυφαίων στνταγματολόγων όπως ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Αντώνης Μανιτάκης. « Είναι υποστηρικτές της κυβέρνησης ο Βενιζέλος και ο Μανιτάκης; Νομίζετε ότι κουνώντας το δάχτυλο μπορείτε να κρίνετε κάποιοι μια πορεία ζωής με δεκάδες διδακτορικά, δημοσιεύσεις και παρεμβάσεις; Έχουν δώσει τη ζωή τους οι συγκεκριμένοι στην επιστήμη τους, δεν μπορείτε να τους προσβάλλετε αναφέροντας ότι θεωρητικολογούν και υποστηρίζουν την κυβέρνηση".

Δείτε το χαρακτηριστικόα απόσπασμα στο 08:30:



Τέλος όσον αφορά τη συνταγματική στάση του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τον «ξενίζει» δεδομένου ότι έχουν γνωμοδοτήσει διαφορετικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος και ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος. Όσο για την πρότασή του ΠΑΣΟΚ για το λεγόμενο σκανδιναβικό μοντέλο, είπε ότι μοιάζει περισσότερο με σκανδιναβικό “σταυρόλεξο”, διότι, δεν υπάρχει αυτούσιο σε καμία χώρα της περιοχής.