Σκληρή απάντηση στο ΠΑΣΟΚ έδωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Μάντζος.

Οι πέντε κυβιστήσεις του ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Πιερρακάκης, έκανε λόγο για πέντε κυβιστήσεις τους τελευταίους δυόμισι μήνες. «Η απάντησή σας αντανακλά ένα άγχος».

Ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντανακλούν ένα άγχος και μίλησε για πέντε «κυβιστήσεις» του αρχηγού του. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο Ν. Ανδρουλάκης στις 20/12/23 είχε πει ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια, αρκεί το ν/σ να μην είναι σε βάρος δημόσιων πανεπιστημίων, στις 12/2/24 είχε προτείνει το σκανδιναβικό παράδειγμα, στις 22/2/24 είχε πει ότι το ν/σ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα το ψηφίσουμε, επειδή θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια και όχι την εμπορευματοποίηση, σε 4η τοποθέτησή του είχε πει ότι θα συμφωνήσουμε σε μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι διευθέτηση συμφερόντων και, χθες, είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

"Αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου και το προφιτερόλ"

«Μιλήσατε αρχικά για το φινλανδικό μοντέλο, που όμως επιτρέπει μόλις στο 30% των μαθητών να μπει στα πανεπιστήμια, και μετά μιλήσατε για το σκανδιναβικό μοντέλο, «όπου παίρνουμε κομμάτια από κάθε σκανδιναβική χώρα...» Αυτό μου θύμισε τον Γιώργο Κωνσταντίνου «όταν παρήγγειλνε το προφιτερόλ», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι κυβέρνηση έχει υιοθετήσει απόψεις κορυφαίων συνταγματολόγων, που έχουν μια ευρύτερη θέση, σημειώνοντας ότι «αυτό αντανακλά στις δημοσκοπήσεις και με τους δικούς σας ψηφοφόρους, και αντιλαμβάνομαι ότι δυσκολεύεστε», είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Όσο για την κριτική περί κερδοσκοπίας και διευθετήσεων, τόνισε ότι «για εμένα διευθέτηση είναι είτε να μείνουμε στην υφιστάμενη κατάσταση είτε να κάνουμε το πολύ παρεξηγήσιμο, [..] να λέτε ότι κάποιοι σας κάνουν και κάποιοι δεν σας κάνουν...».

Για το θέμα του διαλόγου που έπρεπε να έχει προηγηθεί, είπε ότι για το θέμα συζητάμε εδώ και δεκαετίες. «Ξαφνικά εδώ ανακαλύψαμε ότι έχουμε μία περίπτωση μη διαλόγου στο ένα τοτεμικό ζήτημα που συζητάμε από τότε που ήμουνα φοιτητής».

Από την πλευρά του ο κ. Μάντζος σχολίασε προηγούμενες αναφορές του κ. Πιερρακάκη στη γνωμοδότηση Βενιζέλου και στην ερμηνεία του Θεμιστοκλή στον χρησμό για τα «ξύλινα τείχη»: «Δεν ξέρουμε τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών. Να παριστάνετε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον κ. Βενιζέλο, από τη θέση του υπουργού της Ν.Δ. Αφού τον επικαλείστε, κάντε το ίδιο με τις απόψεις του για τις υποκλοπές και τις επιθέσεις σας στις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο κ. Μάντζιος.