Ως μία αποτυχία των γιατρών χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωγριάδης, την υπερσυνταγογράφηση του τελικά αποτυχημένου νευρολογικού φαρμάκου “Relyvrio”, το οποίο είναι πολύ ακριβό και εχορηγείτο στη χώρα μας για την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση (ALS), παρά το γεγονός ότι δεν είχε αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα να πρωτοπορεί στη μάχη με τον καρκίνο

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Economist για τις πολιτικές στον καρκίνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής σχετικά:

“Εχθές είχα μια επείγουσα σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την Ένωση των Νευρολόγων για την υπόθεση του Relyvrio που δεν είναι ογκολογικό φάρμακο είναι φάρμακο για τη νευρομυοπάθεια. Αυτό το φάρμακο, γραφόταν στην πατρίδα μας ασταμάτητα και σωρηδόν, μια πάρα πολύ ακριβή θεραπεία. Πέρυσι, κόστισε στο σύστημα 15 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο φέτος τους πρώτους δύο μήνες του ’24 έχει κοστίσει πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ και προχθές το φάρμακο αυτό το οποίο δεν είχε έγκριση ΕΜΑ, είχε έγκριση μόνο FDA φάση 2, ούτε καν φάση 3, και παρόλα αυτά το έγραφαν, απεσύρθη από την εταιρία ως αποτυχών να περάσει τη φάση 3 και άρα ως φάρμακο τελικά δεν δουλεύει. Αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν δουλεύει αφού έχουμε ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια. Αυτό είναι μια αποτυχία όχι των υπουργών, αυτό είναι μια αποτυχία των γιατρών. Μεγάλη αποτυχία μάλιστα, που δεν μπόρεσαν να συγκρατηθούν να βάλουν οι ίδιοι κανόνες, να απομονώσουν τους κακούς συναδέλφους. Δεν το έγραφαν όλοι. Έχω δει τώρα ποιοι το έγραφαν με ονοματεπώνυμα, οι περισσότεροι δεν το έγραφαν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να θεσπίσουμε πολύ αυστηρούς κανόνες από εδώ και μπρος για το πως αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται και θα συνταγογραφούνται”.