Αχλή καλύπτει την επιχειρηματική δραστηριότητα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στο εξωτερικό, με αναπάντητο να παραμένει το ποια ακριβώς είναι αυτή η παρουσία του και μέχρι ποιου σημείου συνεχίζεται. Σημειώνεται πως στο επίκεντρο της υπόθεσης είναι ένας νόμος που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και ο οποίος φαίνεται πως γυρίζει αυτεπίστροφα -ήτοι μπούμερανγκ- στο κόμμα της Κουμουνδούρου, που απαγορεύει ρητά σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό, μια διάταξη έμπνευσης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Τσίπρα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με στόχο τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μαρέβα Μητσοτάκη.

Η 10η Μαρτίου 2023 και η αντιδικία με την Tiptree


Πιο πρόσφατο ζήτημα στην ατζέντα που αφορά το επιχειρείν του Στέφανου Κασσελάκη είναι αυτό με τα λεγόμενα «αστακοκάραβα», η TM Lobstering, που ειδικεύεται στην αλιεία αστακού, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει σε αντιφάσεις σε σχέση με το αν διατηρεί ακόμη μετοχές σε εξωχώριες εταιρείες ή όχι. Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια πως πίσω από τα δάνεια στα κομματικά ΜΜΕ της Κουμουνδούρου ήταν η εταιρεία Osios στο Μαϊάμι, ζήτημα για το οποίο υπήρξε και παρέμβαση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωνε πως θα πουλήσει τις μετοχές που διαθέτει στο εξωτερικό. Τώρα, όμως, φαίνεται πως τα γυρίζει. Ειδικότερα, όπως είπε σε σχετικό βίντεο που ανήρτησε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, έχει ήδη αποχωρήσει από την εταιρεία με τα «αστακοκάραβα» από τις 10 Μαρτίου 2023, έναν χρόνο πίσω δηλαδή. Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης:

«Θα το έχετε καταλάβει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πατήσει γκάζι. Γι’ αυτό άλλωστε ο Μητσοτάκης των πλαστών ''πόθεν έσχες'' ασχολείται με νόμιμα αστακοκάραβα, από τα οποία έχω αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023. Αλλά αυτό δεν το ''ανακάλυψε'' το ρεπορτάζ του Μαξίμου, παρά μόνο την αρχική εγγραφή των αλιευτικών αδειών». 

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με την απόλυσή του από την εταιρεία Τiptree Marine, της οποίας θυγατρική είναι εκτός των άλλων και η TΜ Lobstering, η εταιρεία με τα «αστακοκάραβα». Υπενθυμίζεται, δε, πως o Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Tiptree ύψους 7,5 εκατ. ευρώ στις 3 Απριλίου 2023, με αντικείμενο την καταβολή των δεδουλευμένων του και την αθέτηση των όρων της συμφωνίας συνεργασίας τους.



Αυτά όμως έρχονται σε αντίθεση με όσα είπε στον Γιώργο Λιάγκα την 1η Μαρτίου 2024, όταν και εκτυλίχθηκε ο εξής διάλογος για τα αστακοκάραβα:

Λιάγκας: Πώς ζεις;
Κασσελάκης: Από τα δεδουλευμένα μου, έχω μερικά μερίσματα, χωρίς εγώ να είμαι στη διοίκηση, θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να μεταφέρω όλες τις δραστηριότητες εντός Ελλάδας.
Λιάγκας: Εντός Ελλάδας;
Κασσελάκης: Ναι, εντός Ελλάδας, αλλά δεν έχω κάποιον διοικητικό ρόλο ή κάτι που κάνω στο πλάι.
Λιάγκας: Είχαμε ακούσει για ναυτιλία, πλοία, ψαράδικα μεγάλα στη Μασαχουσέτη.
Κασσελάκης: Αστακοκάραβα.
Λιάγκας: Αστακοκάραβα;
Κασσελάκης: Ναι, ναι.
Λιάγκας: Εγώ το ζηλεύω, βλέπω ντοκιμαντέρ στους ωκεανούς.
Κασσελάκης: Αυτή είναι η δουλειά.
Λιάγκας: Έχεις πάει και έχεις ψαρέψει ο ίδιος;
Κασσελάκης: Όχι, όχι, είναι επικίνδυνο αυτό.
Λιάγκας: Είναι επικίνδυνο, ε;
Κασσελάκης: Ναι, ναι.
Λιάγκας: Έχεις τέτοια καράβια, αστακοκάραβα, εσύ τώρα στο όνομά σου;
Κασσελάκης: Δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε ανάλυση τι έχω και τι δεν έχω. Είναι ένας τομέας, αλλά όλη την αλιεία την καταλαβαίνω πολύ καλά, όπως όλη τη ναυτιλία και τη βιομηχανία και τα χρηματοοικονομικά που πέρασα από την Goldman Sachs.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czibewqa2tr5)

Πηγές ΝΔ: Αφού λέει πως έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος δάνεισε τον Δεκέμβριο τον ΣΥΡΙΖΑ;


Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν όσα είπε στο μεσημεριανό του βίντεο ο Στέφανος Κασσελάκης αναφορικά με το πότε αποχώρησε από τις εταιρείες του. Πηγές του κυβερνώντος κόμματος σχολιάζουν δηκτικά πως «οι παλινωδίες του κ. Κασσελάκη γύρω από τις εταιρείες που κατέχει στο εξωτερικό έχουν εξαφανίσει κάθε ψήγμα σοβαρότητας».

«1η Μαρτίου ο κ. Κασσελάκης δηλώνει δημόσια: ''Έχω ακόμη μερίσματα, χωρίς να είμαι στη διοίκηση''. Σήμερα ο κ. Κασσελάκης υποστηρίζει: "Έχω αποχωρήσει από τα αστακοκάραβα από τις 10/3/2023"», τονίζουν οι κομματικές πηγές της ΝΔ.

«Τι, αλήθεια, ισχύει για τη συγκεκριμένη εταιρεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι, αλήθεια, ισχύει για τις υπόλοιπες εταιρείες που διαθέτει στο εξωτερικό; Αφού, όπως λέει, έχει αποχωρήσει από τις 10 Μαρτίου 2023, ποιος έχει δανείσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2023 τον ΣΥΡΙΖΑ;», καταλήγουν οι πηγές του κυβερνώντος κόμματος.

Μητσοτάκης: Ο νόμος ισχύει για όλους, μας κουνάει το δάχτυλο ο κ. Κασσελάκης

Μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Στέφανου Κασσελάκη σημειώνοντας:

«Ομιλώ και ως παθών. Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο ο οποίος δεν είχε πολλή λογική. Στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε αμέσως. Τώρα ακουμπάει τον κ. Κασσελάκη και μας κουνάει το δάχτυλο. Άλλα ερωτάται και άλλα απαντάει. Ο νόμος ισχύει για όλους. Κανείς δεν έθεσε θέμα φοροδιαφυγής, άλλα ερωτάται και άλλα απαντάει».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czro6bc4ysgh)

Κεχαγιά: Στον χρόνο τους οι απαντήσεις Κασσελάκη - Θα γίνει απολύτως σεβαστός ο νόμος

Από την πλευρά της, η Βούλα Κεχαγιά, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Στο Κέντρο», με τον Γιώργο Κουβαρά, πως όλες οι απαντήσεις θα δοθούν στον χρόνο τους.

«Ο νόμος ξεκάθαρα λέει ότι εμπίπτει στο κώλυμα που υπάρχει κάποιος πολιτικός αρχηγός, έστω και εξωκοινοβουλευτικός, να έχει εταιρείες στην αλλοδαπή. Ο νόμος αυτός θα γίνει απολύτως σεβαστός», ανέφερε η κ. Κεχαγιά σε σχέση με το θέμα των εταιρειών του κ. Κασσελάκη.

Ενώ πρόσθεσε: «Απαντήσεις θα δοθούν, όχι όμως γιατί το ζητάει ο κύριος Μητσοτάκης. Το ζήτησε χθες στο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη. Αλλά γιατί ο ίδιος ο κ. Κασελάκης θέλει να είναι ξεκάθαρος και απολύτως διαφανής απέναντι στον λαό και απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Επομένως, στον χρόνο τους θα δοθούν οι απαντήσεις. Ας επιτρέψουμε στον κύριο Κασσελάκη, όταν είναι έτοιμος ή όταν αισθάνεται ότι μπορεί να πει πέντε-δέκα πράγματα και να διασαφηνίσει το τοπίο, να έρθουν όλα στο φως – και αυτό θα γίνει. Σας το λέω μετά λόγου γνώσεως».

Ως προς το αν αυτό το θέμα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖA, η κ. Κεχαγιά είπε: «Είναι ένα θέμα το οποίο συντηρείται τεχνητώς από την κυβέρνηση, τη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως κι άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά πρωτίστως από τη νέα κυβέρνηση. Συντηρείται και από κάποια μέσα ενημέρωσης, τα οποία μας λένε ''ο κύριος Κασελάκης είχε την τάδε εταιρεία'' και μετά λένε ''τι έχει συμβεί; Ας δώσει απαντήσεις''. Διερωτώμαι ποιο είναι το μεμπτό, ότι επιχειρηματίας επιχειρεί; Και μάλιστα ένας επιχειρηματίας ο οποίος είχε και την αμερικανική υπηκοότητα ταυτόχρονα με την ελληνική, ήταν επιχειρηματίας και επιχειρούσε στις ΗΠΑ της Αμερικής. Δηλαδή ακολουθεί την αντίστροφη διαδρομή από άλλες διαδρομές χρήματος. Ο κύριος Κασσελάκης ήρθε στην Ελλάδα, θα παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, και λέει όλα στο φως – θα ξεκαθαριστούν (…)».

Σπίρτζης: Πρέπει να δώσει απαντήσεις ο Κασσελάκης


Με δεδομένα τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η Κουμουνδούρου βρίσκεται σε ασφυκτικό πρέσινγκ για να δώσει απαντήσεις. Αυτό κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να κάνει και ο Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας ότι «όλοι οι πολιτικοί οφείλουν να είναι διάφανοι στο πού και πώς μετέχουν», προσθέτοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πρέπει να δώσει απαντήσεις» και σημειώνοντας πως «δεν έχει να φοβηθεί κάτι».

«Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια θεσμική αντιμετώπιση του θέματος. Στο ''πόθεν έσχες'' φαίνονται τα πάντα», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.