Για τα αναδρομικά που θα λάβουν συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση, αλλά και για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Σε σχέση με το πρώτο ζήτημα, σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου οι εν λόγω συνταξιούχοι θα δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους στους λογαριασμούς τους, ενώ επανέλαβε πως ο κατώταος μισθός «θα έχει σίγουρα το 8 μπροστά».

Ειδικότερα, η κα Μιχαηλίδου τόνισε:

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής για τα αναδρομικά έως 16.500€ σε συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, είπε πως «η Απογευματινή έθιξε ένα ζήτημα του οποίου η επίλυση είναι άμεση και μέχρι τέλος Μαρτίου αρκετοί συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους περισσότερα αναδρομικά. Αυτό γιατί συνταξιούχοι όπως συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ, συνταξιούχοι της Ολυμπιακής, συνταξιούχοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αλλά και τραπεζών τόσο από το νόμο Κατρούγκαλου όσο και από το νόμο Βρούτση δεν είχαν δει τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Δεδομένου του ότι ο νέος διοικητής , ο κος Βαρδέρης έχει κάνει μεγάλο αγώνα όχι μόνο στο κομμάτι της γρήγορης απονομής των συντάξεων αλλά και στο να επανυπολογίσει σωστά τις συντάξεις των ανθρώπων στις παραπάνω κατηγορίες έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα και τέλος Μάρτη θα μπορέσουν να δουν τις προς τα πάνω αναθεωρημένες συντάξεις τους. Αυτό βέβαια αναδρομικά σε σχέση με τους μήνες που τους οφείλονται».

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η κα Μιχαηλίδου σημείωσε πως «τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, 20% έχει αυξηθεί από το 2019 ο κατώτατος μισθός προς στιγμήν και αναμένουμε περαιτέρω αύξησή του. Σίγουρα θα έχει το 8 μπροστά».

Κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό, η υπουργός Εργασίας σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα στη λογική όχι επί το έργον, επί της ρητορικής. Είναι μια ρητορική την οποία δεν εφάρμοσε στην πράξη και τώρα έρχεται να πει γιατί 1.000 και όχι 2.000 δεν νομίζω ότι κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού όταν πληθωρίζει έτσι τα επιδιωκόμενα».

Ερωτηθείσα αν θα υπάρξει αλλαγή στο ασφαλιστικό σε σχέση με αυτούς που έχουν 40 χρόνια εργασίας αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τα 62 έτη, είπε πως «δεν είμαι σε θέση να σας πω κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο για το ασφαλιστικό μας σύστημα, κατά πόσο θα βοηθήσει την αγορά εργασίας. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια βιωσιμότητα γιατί αυτή τη στιγμή λόγω του σοβαρού του δημογραφικού μας προβλήματος αυτοί που μπαίνουν στην αγορά εργασίας είναι πολύ λιγότεροι και στηρίζουν αυτούς που βγαίνουν από την αγορά εργασίας οι οποίοι ειναι πολύ περισσότεροι.

Για τις τριετίες, τέλος, η Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως «έχουμε δύο τρόπους να βλέπουμε αυτή την υποχρέωση γιατί είναι υποχρέωση δεν είναι κάτι που αν θέλει ο εργοδότης σου σου δίνει την αύξηση, είναι υποχρεωτικό. Από τη μια έχουμε τους δικούς μας εντατικούς ελέγχους από τον ΣΕΠΕ από την άλλη έχουμε την ΕΡΓΑΝΗ η οποία μπορεί μέσα από το σύστημά μας να βλέπει πως εφαρμόζεται το μέτρο αυτό. Όμως πρέπει και ο ίδιος ο εργαζόμενος να προσέξει τον εαυτό του δηλαδή πρέπει και ο ίδιος ο εργαζόμενος που μπορεί να το κάνει και ανώνυμα, να καταγγείλει τον εργοδότη του. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ο φόβος της απόλυσης αλλά ο νόμος προστατεύει τον εργαζόμενο».