Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης και υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Σωτήρης Σέρμπος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα.

Κληθείς να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Τουρκία και αν βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους για τον κ. Ερντογάν είπε πως «είναι ένα βαρύ πλήγμα αλλά δεν θα το χαρακτήριζα με τον όρο game changer τουλάχιστον σήμερα λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει καθαρό εκλογικό διάδρομο ως το 2028.

«Για τρεις λόγους έχουμε το χθεσινό αποτέλεσμα, ο πρώτος είναι η κατάσταση της οικονομίας με αποκλειστική ευθύνη του Ερντογάν. Δεν το είδαμε τόσο έντονα στις προεδρικές διότι εκεί παίζει πιο έντονα το ταυτοτικό στοιχείο. Άρα πληθωρισμός, υψηλότερα επιτόκια, ένα κομμάτι της κοινωνίας που πλέον νιώθει αποκλεισμένο, περιθωριοποιημένο αυτό αποτυπώθηκε σε αυτή την κάλπη», ανέφερε αρχικά.

Ο Σωτήρης Σέρμπος  στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα            01-04-24


«Αυτό οδήγησε στην μεγαλύτερη ήττα του AKP όσα χρόνια κυβερνά ο Ερντογάν και σε μια νίκη του CHP ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος από το 1977. Ο δεύτερος λόγος μετά την οικονομία είναι οι Κούρδοι. Ενώ οι Κούρδοι ψηφίσανε το κόμμα τους εκεί που είναι ο σκληρός πυρήνας στην Νοτιοανατολική Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη έγινε αυτό που περιμέναμε.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ένα κομμάτι δυσαρεστημένων, αμιγώς συντηρητικών, ψηφοφόρων του κόμματος του κ. Ερντογάν το θεωρούν πλέον ένα συστημικό κόμμα και θέλαν μια πιο καθαρόαιμη επιλογή επιλέγοντας το νέο κόμμα της Ευημερίας. Άρα αυτοί οι τρεις λόγοι συνδυαστικά μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση», πρόσθεσε.

«Ο Ερντογάν ως ένα βαθμό πληρώνει ότι έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στα εξωτερικά και υποτίμησε πολύ όλη την κατάσταση στο πεδίο της οικονομίας, της κοινωνίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», κατέληξε.