Έχουν περάσει 32 χρόνια από τον ξαφνικό θάνατο του οραματιστή Αντώνη Τρίτση, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 7 Απριλίου 1992.

Αν ζούσε σήμερα θα «έλαμπε» τόνισε ο πρώην υφυπουργός και δημοσιογράφος, Γιώργος Λιάνης, χαρακτηρίζοντας τον Αντώνη Τρίτση ως «τελευταίο των Μοϊκανών». «Φαινόταν η φλόγα του Αντώνη Τρίτση, μεταξύ άλλων και στον αγώνα του εναντίον της Χούντας», συμπλήρωσε ο Γιώργος Λιάνης.

Για τον αποθανόντα πολιτικό μίλησε και ο ομότιμος καθηγητής Χωροταξικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Ηλίας Μπεριάτος λέγοντας: «Οι μεγαλύτερες πολιτικές που έφερε ο Αντώνης Τρίτσης ήταν οι πολιτικές χωροταξίας και περιβάλλοντος. Κήρυξε τον πόλεμο στα αυθαίρετα. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν ο μόνος υπουργός που χειροκροτήθηκε όταν έφυγε, ο κόσμος ήταν στα μπαλκόνια».

Ο Αντώνης Τρίτσης γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Το 1953 μετακόμισε στην Αθήνα και μπήκε στην Αρχιτεκτονική. Τη δεκαετία του ’60 βρέθηκε στην Αμερική, ενώ την δεκαετία του ’70 αγωνίστηκε κατά της Χούντας με κίνδυνο να συλληφθεί. Έφυγε στην Ιταλία, όπου συνέχισε τον αντιδικτατορικό του αγώνα και γύρισε στην Ελλάδα την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Θυελλώδης ήταν η θητεία του στο υπουργείο Παιδείας, ενώ ακολούθησε σκληρή κόντρα για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, με τον ίδιο να θέλει να είναι πιο δίκαιη η κατανομή. Το 1989 διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ και το 1990 έθεσε υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων, έχοντας τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Τρίτσης αναμετρήθηκε με την Μελίνα Μερκούρη, η οποία υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, και το 1990 εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, σταθμός ήταν η Μιμή Ντενίση, με την ηθοποιό να αποκαλύπτει πως δεν ξεπέρασε ποτέ τον χαμό του λέγοτνας: «Ξαφνικά σε παίρνουν και σου λένε «πάει». Τον αγαπούσα πολύ, είναι σαν να μην έφυγε ποτέ από τη ζωή μου».

Τέλος, η πολεοδόμος και συνεργάτιδα του πολιτικού, Δάφνη Μπαρμπαγιαννέρη είπε για εκείνον: «Από τον Αντώνη Τρίτση μου έμεινε ότι δεν σταμάταγε ποτέ και ότι πρέπει να μάχεσαι γι’ αυτό που πιστεύεις με οποιοδήποτε κόστος».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0duenov9sfl)