«Ενέσεις» ψυχολογίας ενόψει των ευρωεκλογών δίνει καθημερινά σχεδόν πλέον στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και τη βέλτιστη καμπάνια ενόψει της κάλπης της 9ης Ιουνίου. Χθες ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους βουλευτές από την Πελοπόννησο, τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο, ενώ σήμερα θα έχει νέα συνάντηση, αυτή τη φορά, με τους «γαλάζιους» βουλευτές της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να περιστραφεί και γύρω από πιο ειδικά ζητήματα, καθώς η Θεσσαλία δεν έχει επουλώσει ακόμα τις βαθιές πληγές που άφησε η κακοκαιρία Daniel, ενώ στη Μακεδονία ήδη από τις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν αυξημένα τα ποσοστά των κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Οι δύο τελευταίες ομάδες βουλευτών θα διαβούν την πόρτα του Μαξίμου τη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τρίτη αντίστοιχα, καθώς αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός θέλει σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα να ριχτούν στη μάχη των εκλογών, με διαρκείς περιοδείες όλο τον Μάιο.

Παρών στις συναντήσεις είναι και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος καταγράφει τοπικά ή περιφερειακά προβλήματα που αναφέρουν οι βουλευτές, ώστε να εξεταστεί στη συνέχεια για ποια από αυτά μπορεί να δρομολογηθεί κάποια λύση ή παρέμβαση. Εξάλλου, οι συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα με τα γκρουπ των βουλευτών έχουν κυρίως αυτόν τον χαρακτήρα, να ακούσει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης τι πιάνουν οι «κεραίες» των βουλευτών σε κάθε εκλογική περιφέρεια και να γνωρίζει ο ίδιος τι παράπονα ή ενστάσεις θα ακούσει ενδεχομένως στις δικές του περιοδείες, που θα καλύψουν όλη σχεδόν την επικράτεια.

Μητσοτάκης: Το έργο της κυβέρνησης έχει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα - Η ΝΔ είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα και εκτιμά ότι πρέπει να προβληθεί πιο εμφατικά το κυβερνητικό έργο, το οποίο -όπως τονίζει- είναι πολύπλευρο και έχει σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα να δείξει. Παράλληλα, επειδή η κάλπη αυτή είναι ευρωπαϊκή, θέτει στο τραπέζι των συζητήσεων και το γεγονός ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη αληθινή ευρωπαϊκή παράταξη στη χώρα. Πέρα από την ιστορία της, υπογραμμίζει τις πρόσφατες επιτυχίες με τη θεσμοθέτηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τη γενναία χρηματοδότηση της Ελλάδας με 36 δισ. ευρώ, το νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, τις παρεμβάσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, κ.ά.

Ένα ζήτημα βέβαια το οποίο απασχολεί την κυβέρνηση νωρίτερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά είναι αυτό της κλιματικής αλλαγής και των συνθηκών που δημιουργεί για εκδήλωση πυρκαγιών. «Δεν θα πω μεγάλες κουβέντες και δεν πρέπει να πούμε μεγάλες κουβέντες. Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένους», τόνισε χθες ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. Έκανε λόγο για δέκα νέες μονάδες δασοκομάντος, για τα περισσότερα αεροσκάφη που είχε ποτέ η χώρα, για ένα νέο, ακόμα πια αυστηρό επιχειρησιακό δόγμα και για πιο αυστηρές ποινές στους εμπρηστές.

Έθεσε δε και το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών: «Στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου θα κριθεί ποια είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία είναι ικανή να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερους πόρους για τη χώρα μας, όπως τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ποια θα είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία θα μπορέσει να διεκδικήσει μια πιο ευέλικτη Κοινή Αγροτική Πολιτική για τους αγρότες μας. Ποια θα είναι εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία θα διαμορφώσει τη στάση της Ευρώπης στο μεταναστευτικό ή θα συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αυτόνομης στρατηγικής άμυνας της ηπείρου μας. Όπως την 9η Ιουνίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα δηλώσουν τελικά με τον τρόπο τους αν επιθυμούν η χώρα μας να παραμείνει σε αυτή την τροχιά προόδου που ακολουθεί εδώ και πέντε χρόνια, μακριά από πειράματα και μακριά από νέες περιπέτειες».