Πολλαπλά µηνύµατα µε αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της συνάντησής του µε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και των προκλήσεων που µας έρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ έστειλε ηχηρή απάντηση κατ’ αρχάς στην Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο θα προχωρήσουν κανονικά, καθώς -όπως είπε- «η Ελλάδα σε ζητήµατα εθνικής κυριαρχίας δεν ζητάει την έγκριση κανενός».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1atuy9mtp09)

Και ακολούθως στα Σκόπια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε κύρωση των τριών µνηµονίων συνεργασίας όσο η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας δεν συµµορφώνεται µε τα συµφωνηθέντα.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1aul60bijwp)


Επιπλέον, αποκάλυψε την πρόθεσή του να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κοµισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, µε την οποία θα ζητεί ευρωπαϊκή παρέµβαση όσον αφορά τη διαφορετική τιµολόγηση από τις πολυεθνικές για τα ίδια προϊόντα σε κράτη-µέλη της Ε.Ε., αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαρκή µάχη µε την ακρίβεια, ζητώντας ευρωπαϊκή παρέµβαση για το πιεστικό πρόβληµα που αντιµετωπίζουν καθηµερινά τα ελληνικά νοικοκυριά.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1auonpwk729)


Οι κόκκινες γραμμές του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αντιµετωπίζουµε την Τουρκία µε αυτοπεποίθηση, έχοντας οριοθετήσει αυστηρά τις κόκκινες γραµµές µας, έχοντας ενισχύσει τις Ένοπλες ∆υνάµεις αλλά και τις συµµαχίες µας για να έχουµε στήριξη στις θέσεις µας», σηµείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας όµως ότι είναι θετικό για τις διµερείς σχέσεις το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας παραµένουν ανοιχτοί.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1b1t5sr2d15)

Σχετικά με την κρίση που ενέσκηψε μετά την αλλαγή σκυτάλης στη Βόρεια Μακεδονία και την προκλητική στάση της νέας προέδρου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αν η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας δεν συμμορφωθεί, τότε θα υπάρξουν συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της. «Είχα επισημάνει τα προβλήματα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με τη συμφωνία καθιερώνεται ο όρος “μακεδονικός” και “μακεδονική γλώσσα”. Προειδοποίησα με μια σαφή δήλωση και τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από τη συμφωνία θα έχει σοβαρές συνέπειες και στη σχέση με εμάς αλλά και όσον αφορά τον δρόμο προς την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός και άσκησε δριμεία κριτική στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει σε αυτή τη συγκυρία προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας τα οποία εκκρεμούν. «Λυπάμαι που ο κύριος Κασσελάκης υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», σημείωσε.

Τα διλήμματα των ευρωεκλογών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των ευρωεκλογών, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν χωρά εφησυχασμός ή κάποια διάθεση χαλαρής ψήφου. «Πιστεύω ότι και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι σημαντικό: όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία τόσο περισσότερα θα μπορεί να διεκδικήσει στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία, όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή», ανέφερε, αποσαφηνίζοντας το βασικό δίλημμα της προσεχούς κάλπης και απαντώντας στην αντιπολίτευση που επιδιώκει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1awdvxle96x)


Βέβαιος για τη νίκη

«Διότι τι μας λέει η αντιπολίτευση; Δεν λέει τίποτα για την Ευρώπη, λέει ουσιαστικά “καταψηφίστε την κυβέρνηση, στείλτε μήνυμα να είναι πιο αδύναμη η κυβέρνηση την επόμενη μέρα”», τόνισε ο πρωθυπουργός προς επίρρωση της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας για την πολιτική σταθερότητα της χώρας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα «προκειμένου να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση».

Ακολούθως ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη της Ν.Δ. την 9η Ιουνίου. «Θα είμαστε δυνατοί και την επόμενη μέρα. Θα είμαστε νικητές στις ευρωεκλογές και θα συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ήδη ξεκινήσει», τόνισε.



Και η πρόταση για το ευρωπαϊκό Iron Dome

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα επανέλαβε πως είναι υπέρμαχος ενός χωριστού χρηματοδοτικού εργαλείου για να χρηματοδοτηθούν δράσεις ευρωπαϊκής άμυνας.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1auuh3ottp5)

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως έχει καταθέσει πρόταση για σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας, έναν θόλο ευρωπαϊκό, που θα καλύπτει την Ευρώπη, όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, έναντι οποιασδήποτε απειλής. «Μπορείτε να σκεφτείτε ένα ευρωπαϊκό “Iron Dome”. Είναι πρόταση που ήδη την έχω καταθέσει, την επεξεργάζομαι και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να καλύψουμε την αεράμυνα της πατρίδας μας, να μην είμαστε απολύτως εξαρτημένοι από τον εθνικό προϋπολογισμό», ανέφερε.