Θαλάσσια πάρκα: Απάντηση-πρόκληση από την Άγκυρα στα σχέδια της Ελλάδας - Το δηµοσίευµα της Sabah και η αντίδραση της Αθήνας
Ακόμη μία προκλητική κίνηση από την Τουρκία
Προανήγγειλαν τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στη δηµιουργία των ελληνικών
Παρά το καλό κλίµα των τελευταίων µηνών και σχεδόν δύο εβδοµάδες µετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, οι Τούρκοι φαίνεται να προχωρούν σε µία ακόµη προκλητική κίνηση, προαναγγέλλοντας τουρκικά θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στη δηµιουργία των ελληνικών.
Μολονότι πρόκειται για διαρροή µέσω των τουρκικών ΜΜΕ, το γεγονός ότι προέρχεται από φιλοκυβερνητικό έντυπο και συγκεκριµένα τη «Sabah» ερµηνεύεται ως σαφής επιδίωξη του Τούρκου προέδρου στο άµεσο µέλλον.
Η «Sabah» επικαλείται Τούρκο αξιωµατούχο, ο οποίος µίλησε υπό τον όρο της ανωνυµίας, σύµφωνα µε τον οποίο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδοµών της Τουρκίας θα χαρτογραφήσει τα δικά του θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.
Ακόµα δεν είναι σαφές ποιες περιοχές έχουν βάλει στο µάτι οι Τούρκοι, επιχειρώντας εκ νέου να τις «γκριζάρουν». Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τουρκικό Ίδρυµα Θαλάσσιων Ερευνών (TÜDAV) προτείνει να οριοθετηθούν τέσσερις περιοχές σχεδόν σε όλο το Αιγαίο, βόρειο, κεντρικό, ανατολικό και νότιο τµήµα του.
Πρόταση για συνεργασία
«Η δηµιουργία ελληνικών θαλάσσιων πάρκων σε µια τέτοια αµφισβητούµενη περιοχή θα επιδεινώσει την κατάσταση αν δεν βρεθεί µια φόρµουλα συνεργασίας. Η µονοµερής κίνηση της Ελλάδας χωρίς διαβούλευση µε την Τουρκία µεταφράζεται σε µετατροπή σε επικράτεια, µέσω της οριοθέτησης και της ρύθµισης της χρήσης των πόρων εντός αυτής της γεωγραφικά καθορισµένης περιοχής», αναφέρει το δηµοσίευµα. Κοινώς, οι Τούρκοι επιµένουν να στοχεύουν στην ευρύτερη περιοχή που σκοπεύει να προστατέψει περιβαλλοντικά η Ελλάδα και βέβαια σε όλες τις νησίδες και τις βραχονησίδες, τις οποίες η Άγκυρα παρανόµως αποκαλεί «γκρίζες ζώνες» και θεωρεί πως έχει κυριαρχικά δικαιώµατα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, µέσω του επίµαχου δηµοσιεύµατος η Τουρκία προτείνει συνεργασία στην Ελλάδα σε αυτές τις περιοχές, επικαλούµενη το παράδειγµα της διασυνοριακής συνεργασίας Μαλαισίας - Φιλιππίνων το 1996 για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στη Σουλού.
Κατά τη γνώµη των Τούρκων -όπως αυτή αποτυπώνεται στη «Sabah»- η συνεργασία είναι… µονόδροµος. «Η Αθήνα πρέπει να αναγνωρίσει την προσφορά συνεργασίας της Άγκυρας και να σταµατήσει τη δηµιουργία των πάρκων µέχρι να επιτευχθεί συντονισµός σε επίσηµο επίπεδο µεταξύ των αρµόδιων θεσµών. Για άλλη µια φορά, ο διάλογος είναι απαραίτητος», αναφέρει το κείµενο.
Η Αθήνα επισήµως δεν τοποθετήθηκε επί του δηµοσιεύµατος, µε το επιχείρηµα ότι πρόκειται για δηµοσιογραφική διαρροή και όχι κάποια επίσηµη ανακοίνωση. Έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο ότι δεν θα µπει στη διαδικασία να συζητήσει θέµατα που άπτονται της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Ελλάδας στην επικράτειά της. Θυµίζουµε πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαµηνύσει ότι τα πάρκα θα γίνουν.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»