«Τα λόγια είναι εύκολα, το να οικοδομείς θέλει προσπάθεια, κανείς δεν είναι μάγος», σχολίασε με αιχμή κατά του Χάρη Δούκα ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ εξελίσσονται οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Μιλώντας στο Mega ο Νίκος Ανδρουλάκης και απαντώντας για το δημιουργηθέν ζήτημα με την υποψηφιότητα Δούκα λόγω του ασυμβίβαστου, με βάση το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, διευκρίνισε ότι «ήταν από το 2008, επί Γιώργου Παπανδρέου».

«Ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες», διεμήνυσε επίσης, ενώ εστίασε στο ότι ο ίδιος θέλει πολιτική συζήτηση στην προεκλογική αναμέτρηση.

«Δεν με τρομάζει καμία υποψηφιότητα. Εγώ θέλω πολιτική συζήτηση», σημείωσε και συνέχισε: «Ήταν λάθος μου που δεν έδωσα ξεκάθαρο μήνυμα σε πάγιες θέσεις μας. Χρειάζονται λιγότερες μεγαλοστομίες και περισσότερη δουλειά στη βάση της κοινωνίας».

«Αν κάποιοι του παλαιού ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν πρωθυπουργίσιμο πρόεδρο, αλλά διαχειρίσιμο, δεν θα τον βρουν σε μένα», τόνισε.

Μεγάλη σημασία έχει το μήνυμα προς τους συνυποψηφίους του να μην αποχωρήσουν από το κόμμα αν χάσουν: «Να υπάρξει δέσμευση των υποψηφίων ότι θα μείνουν», είπε με νόημα.

Παράλληλα, δήλωσε προετοιμασμένος για τις αντιδράσεις μετά τις ευρωεκλογές. «Το να πας από το 8% στο 13% θέλει αγώνα, αλλά το να πας από το 8% στο 6% δεν θέλει τίποτα άλλο από λανθασμένες νοοτροπίες», υπογράμμισε.

«Δεν συμβιβάζομαι με το 13%», διεμήνυσε σε άλλο σημείο, τονίζοντας επίσης: «Δεν θέλω διενέξεις, δεν θέλω τοξικότητα».

«Ναι στην κριτική, αλλά να λες και ποιος είναι ο άλλος δρόμος, δεν υπάρχουν μάγια», είπε ως προφανή απάντηση στον Χάρη Δούκα, που μίλησε για εκτίναξη του κόμματος αν εκλεγεί. «Όχι σε μεσσιανισμούς», ανέφερε.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του πως είναι θετικός σε κοινές πρωτοβουλίες με άλλα κόμματα.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2lmjahd49sx)

Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε αρχικά για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις υποψηφιότητες, που αναφέρει πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την Αυτοδιοίκηση δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα» και για το εάν προκύπτει ζήτημα με τον Χάρη Δούκα.

«Εγώ είπα ότι είναι ευπρόσδεκτες όλες οι υποψηφιότητες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη τροπολογία, που διαβάζω ότι είναι δική μου εφεύρεση, που δεν ισχύει κάτι τέτοιο, ισχύει από το 2008 αυτή η τροπολογία, επί Γιώργου Παπανδρέου. Εγώ το 2013 έβαλα μια τροπολογία που δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Και για να ξαναγνωριστούμε με τον κόσμο, η τροπολογία τότε έλεγε ότι ''απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος από το κόμμα που κυβερνά να είσαι και στα κεντρικά όργανα του κόμματος''. Το έκανα γιατί ήθελα να υπάρχει μια ξεκάθαρη αλλαγή πορείας της χώρας, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η ΝΔ δεν πήρε κανένα μήνυμα από αυτές τις πρωτοβουλίες μου, διότι βλέπουμε ότι το κράτος παραμένει λάφυρο ακόμα και σήμερα, δημιουργώντας πυρήνες διαφθοράς και δυστυχώς το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Δεν γνωρίζω γιατί τότε μπήκε αυτή η τροπολογία», τόνισε αρχικά.

Και συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης: «Ο κ. Δούκας θα έπρεπε να γνωρίζει τη διάκριση της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης πρωτοβουλίας, γιατί το 2013 αυτός που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα είναι ο σημερινός στενός του συνεργάτης, ο κ. Πρωτόπαπας. Αυτός μου έστειλε το καταστατικό και εγώ τότε ως γραμματέας το ανήρτησα με τον τότε πρόεδρο, κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, στο Διαδίκτυο. Στην ουσία, αυτή η κουβέντα για μένα είναι χωρίς κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να βάλω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την επιτροπή, είπα ότι πρέπει να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά. Υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί. Θέλω να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα του τι ισχύει τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρη η θέση μου και θεωρώ ότι δεν πρέπει να προσανατολιστεί σε τέτοια θέματα η συζήτηση, αλλά στο τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε, πού θέλουμε να πάει η πατρίδα μας».

Αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ εσωκομματικά είναι κάτι που το περίμενε; Ήταν προετοιμασμένος;

Όπως αποκρίθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «σε έναν βαθμό ήμουν προετοιμασμένος, γιατί αυτό που εμφανίζεται σήμερα ήταν ένα βασικό ζήτημα πολλών εμποδίων που αντιμετωπίσαμε το προηγούμενο διάστημα. Απλώς, καλό θα ήταν, επειδή το να πας από το 8% στο 13% θέλει πολύ αγώνα, αλλά το να πας από το 8% στο 6% δεν χρειάζεται τίποτα. Να είμαστε δίκαιοι στην αποτίμησή μας. Εγώ είμαι 2,5 χρόνια πρόεδρος. Σε 2,5 χρόνια το ΠΑΣΟΚ μεγάλωσε, κέρδισε στην Αυτοδιοίκηση, κέρδισε αυξάνοντας συνεχώς τα ποσοστά του. Μάλιστα, στις ευρωεκλογές εμείς ανεβήκαμε. Και εγώ περίμενα -και δεν συμβιβάζομαι με το 13%- να πάμε ακόμα καλυτέρα. Όταν κάνεις μια δίκαιη κριτική -γιατί όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω-, πρέπει να λες και ποιος είναι ο «άλλος» δρόμος. Καλό είναι, επειδή δεν υπάρχουν μάγια στην πολιτική, να μας πεις και πώς θα γίνει. Εγώ με δικό μου σχέδιο κατάφερα το ΠΑΣΟΚ να γίνει από το 8% στο 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας. Είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος».

«Η στρατηγική μου είναι να μεγαλώσει το ΠΑΣΟΚ και να διευρυνθούμε αμφίπλευρα»

«Και επειδή ακούω πολλά για την Κεντροαριστερά, η κουβέντα αυτή είχε ανοίξει και το 2019. Από τα ίδια πρόσωπα, με 32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΠΑΣΟΚ. Τώρα την ξανανοίγουν τα ίδια περίπου πρόσωπα, με 13% ΠΑΣΟΚ και 15% ΣΥΡΙΖΑ. Η στρατηγική μου για την Κεντροαριστερά είναι μία. Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα. Και πιστεύω ότι με αυτόν τον τόπο μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα, γιατί είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό και προοδευτικό. Ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα. Αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε με έναν θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δεν μπαίνω σε παρασκηνιακά παιχνίδια με στελέχη που μεταπήδησαν από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα»

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τραβήξει τον απογοητευμένο κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει ισχυρές βάσεις σε αυτή τη νέα του προσπάθεια, δεν ανεβοκατεβαίνει. Στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πίστεψαν ότι αλλάζοντας ηγεσία και σύμφωνα με τις υποσχέσεις του αρχηγού τους θα είχαν μεγάλα ποσοστά, συνέχισαν την πτωτική τους πορεία. Παρ' όλα αυτά, είμαι θετικός σε αυτές τις πρωτοβουλίες και το απέδειξα στην πρόταση δυσπιστίας. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα ζήτημα που να μπορούμε να συμφωνήσουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αφορά λάθη της κυβέρνησης, σε μία κοινή στρατηγική, π.χ. για την ακρίβεια, για το ολιγοπώλιο, για τα Τέμπη. Είμαι θετικός και το απέδειξα, αλλά πάντα στο προσκήνιο. Εγώ με παρασκηνιακές διαδικασίες παλιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα και επειδή έχασαν την καρέκλα, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, δεν μπαίνω σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου».