
Δένδιας από Βρυξέλλες: Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη, εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών
Δείτε βίντεο
''Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες'', είπε ο Νίκος Δένδιας
Στα ζητήματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ και έχουν ως επίκεντρο τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και μία σειρά θεμάτων «μεγάλης σημασίας», όπως τόνισε, αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από τις Βρυξέλλες, κατά την είσοδό του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σύνθεση υπουργών Άμυνας που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη (20/05).
Διαβάστε: Αυξήσεις μισθών σε στρατιωτικούς: Ποιοι και πότε θα τις λάβουν (Παραδείγματα με τα ποσά)
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε ξανά μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής τρίτων χωρών στα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον επανεξοπλισμό της ΕΕ. «Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
SAFE Regulation and #RearmEU are an effort to rearm Europe, so that it will have the potential to defend itself. To defend an area of Democracy and human rights.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 20, 2025
Greece has repeatedly underlined that, in order to participate in this endeavor, counries that wish to join in must… pic.twitter.com/mAJhspbMsq
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια
«Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας. Όπως πάντα, υφίσταται καταρχήν το θέμα της Ουκρανίας.
Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον Κανονισμό SAFE και το ReaArm Europe. Δηλαδή την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της. Να υπερασπίσει ένα χώρο Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».