
Μητσοτάκης: Από τη Νέα Υόρκη στο υπουργείο Υγείας με αιχμές και παρεμβάσεις
Από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις Εφημερίες
Υγεία και γεωπολιτική στην κορυφή της ατζέντας Μητσοτάκη. Ασφαλείς θάλασσες - ισχυρό ΕΣΥ, η διπλή στρατηγική του πρωθυπουργού
Το νήμα των επισκέψεων στα Υπουργεία πιάνει και πάλι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που προγραμματίζει να μεταβεί στο Υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην τοποθέτησή του για τη θαλάσσια ασφάλεια, που ήταν και το αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης στο κορυφαίο όργανο των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές όπως το λαθρεμπόριο, η τρομοκρατία, η πειρατεία, οι υβριδικές επιθέσεις, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ και πως τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις απειλές είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. Ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στις επιχειρήσεις «ATALANTA» και «IRINI».
Επεφύλασσε, ωστόσο και μια έμμεση πλην σαφή αιχμή για την Τουρκία και τη στάση που τηρεί στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Είναι προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Μια δεύτερη αιχμή προς την Άγκυρα ήταν η αναφορά του στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που όπως είπε θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Η επιστροφή στην Αθήνα μετά από μια περίοδο έντονων διεθνών επαφών και διαβουλεύσεων σε Ρώμη, Βερολίνο και Νέα Υόρκη – όπου συνάντησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες – φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει και πάλι τα ζητήματα της καθημερινότητας, με την υγεία να είναι ένα από τα κορυφαία στην ατζέντα αυτή. Το νέο σύστημα αξιολόγησης από τους πολίτες και το νέο σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης όσων προσέρχονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων είναι δύο θέματα που ο ίδιος τα χαρακτηρίζει ως «επαναστατικά αυτονόητα» και τους αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Από εκεί και πέρα, στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και απομακρυσμένες/νησιωτικές περιοχές, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της διαθεσιμότητας κινητών υπηρεσιών και μονάδων. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθούν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, τα οποία θα αναβαθμιστούν με την αγορά υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Επιπλέον, με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (δωρεές, ΣΔΙΤ, κ.ά.), έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασκευής νέων σύγχρονων νοσοκομείων που αφορούν στα παιδιά, σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ψυχικά πάσχοντες. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΣΥ τρία πρότυπα νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Το Υπουργείο Υγείας, παράλληλα, στοχεύει στην περαιτέρω προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών, την αύξηση των αποδοχών τους, καθώς επίσης και στην καθιέρωση ενός συστήματος διαρκούς αξιολόγησης και λογοδοσίας για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων. Αξίζει να αναφερθεί ότι εντός του έτους δρομολογείται η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών υγείας και η προσέλκυση ιατρών με κίνητρα, όπως είναι η αυτοτελής φορολόγηση στις εφημερίες και η ετήσια οικονομική ενίσχυση 7.200 ευρώ σε όσους ιατρούς στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.
Μητσοτάκης: Η θαλάσια ασφάλεια και οι σαφείς αιχμές για την Τουρκία στον ΟΗΕ
Τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει θεματοφύλακας της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, σε στενή συνεργασία με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ και πως τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις απειλές είναι μέσω της αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας, είτε σε επίπεδο κρατών είτε σε επίπεδο διεθνών οργανισμών είτε σε επίπεδο ιδιωτικού τομέα. Ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στη ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και στις επιχειρήσεις «ATALANTA» και «IRINI».Επεφύλασσε, ωστόσο και μια έμμεση πλην σαφή αιχμή για την Τουρκία και τη στάση που τηρεί στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η ελευθερία της συνδεσιμότητας για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεδομένων, μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Είναι προϋπόθεση για μια διαφοροποιημένη, οικονομικά προσιτή και υψηλού επιπέδου ενέργεια, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Μια δεύτερη αιχμή προς την Άγκυρα ήταν η αναφορά του στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), που όπως είπε θέτει τη βάση για την παγκόσμια διακυβέρνηση στη θάλασσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σημερινές και οι αναδυόμενες απειλές ασφάλειας. Η UNCLOS αντικατοπτρίζει το διεθνές εθιμικό δίκαιο και πρέπει να γίνεται σεβαστή στο σύνολό της, ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιστροφή στα ζητήματα καθημερινότητας - Οι στόχοι για το ΕΣΥ στο υπουργείο Υγείας
Η επιστροφή στην Αθήνα μετά από μια περίοδο έντονων διεθνών επαφών και διαβουλεύσεων σε Ρώμη, Βερολίνο και Νέα Υόρκη – όπου συνάντησε και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες – φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προτάσσει και πάλι τα ζητήματα της καθημερινότητας, με την υγεία να είναι ένα από τα κορυφαία στην ατζέντα αυτή. Το νέο σύστημα αξιολόγησης από τους πολίτες και το νέο σύστημα ψηφιακής ιχνηλάτησης όσων προσέρχονται στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων είναι δύο θέματα που ο ίδιος τα χαρακτηρίζει ως «επαναστατικά αυτονόητα» και τους αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα.Από εκεί και πέρα, στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στόχος είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και απομακρυσμένες/νησιωτικές περιοχές, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της διαθεσιμότητας κινητών υπηρεσιών και μονάδων. Επιπλέον, αναμένεται να ολοκληρωθούν, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα έργα ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών 93 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, τα οποία θα αναβαθμιστούν με την αγορά υπερσύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Επιπλέον, με την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης (δωρεές, ΣΔΙΤ, κ.ά.), έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες κατασκευής νέων σύγχρονων νοσοκομείων που αφορούν στα παιδιά, σε ογκολογικούς ασθενείς και σε ψυχικά πάσχοντες. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, αναμένεται να παραδοθούν στο ΕΣΥ τρία πρότυπα νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Το Υπουργείο Υγείας, παράλληλα, στοχεύει στην περαιτέρω προσέλκυση και πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτών, την αύξηση των αποδοχών τους, καθώς επίσης και στην καθιέρωση ενός συστήματος διαρκούς αξιολόγησης και λογοδοσίας για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και των νοσοκομείων. Αξίζει να αναφερθεί ότι εντός του έτους δρομολογείται η πρόσληψη 4.000 επαγγελματιών υγείας και η προσέλκυση ιατρών με κίνητρα, όπως είναι η αυτοτελής φορολόγηση στις εφημερίες και η ετήσια οικονομική ενίσχυση 7.200 ευρώ σε όσους ιατρούς στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.