Τη διαδικτυακή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τη δημοσιογράφο Μαριάννα Πυργιώτη, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης, το κρίσιμο δεδομένο πίσω από τον σχολιασμό του κ. Σκέρτσου, είναι ότι «όταν είσαι δημοσιογράφος και παρέχεις υπηρεσίες σε υπουργούς, όταν κάνεις ένα σχόλιο, να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχεις και αυτή την ιδιότητα» σημειώνοντας ταυτόχρονα πως φυσικά αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για όλους να ασκούν κριτική και να γράφουν την άποψή τους.

«Έχει δικαίωμα και εκ του νόμου, κάθε δημοσιογράφος να παρέχει και υπηρεσίες επικοινωνίας, όπως και οι υπουργοί και οι εταιρείες να επιλέγουν δημοσιογράφους. Αυτονόητο πως είτε είσαι δημοσιογράφος, είτε πολίτης, να λες την άποψή σου. Άλλο πράγμα να κάνει ένας δικηγόρος κριτική στην κυβέρνηση και άλλο να παρέχει υπηρεσίες στην ίδια την κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζήτημα, κανείς δεν αμφισβητεί το αυτονόητο δικαίωμα για οποιονδήποτε να ασκεί κριτική και να γράφει την άποψή του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.


Το χρονικό της κόντρας ανάμεσα σε Σκέρτσο και Πυργιώτη

Όλα ξεκίνησαν με μία διαδικτυακή κόντρα κάτω από ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου, στην οποία ενεπλάκησαν η δημοσιογράφος Μαριάννα Πυργιώτη και ο υπουργός Επικρατείας.

Ο Άκης Σκέρτσος σχολίασε αρχικά το περιστατικό στη Σύρο, όπου Ισραηλινοί τουρίστες παρεμποδίστηκαν από το να αποβιβαστούν από κρουαζιερόπλοιο λόγω διαδήλωσης φιλοπαλαιστινίων. Όπως έγραψε ο κ. Σκέρτσος, «η αποτροπή αποβίβασης ισραηλινών πολιτών σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή της χώρας μας λόγω της εθνικότητας τους έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται αντισημιτισμός, δηλαδή ρατσισμός». Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και ειρηνική χώρα» και έκανε λόγο για «προοδευτικές συλλογικότητες» που «δρουν ως φασιστικές πολιτοφυλακές». Έκλεισε λέγοντας: «Ας τους απομονώσουμε κι ας σταθούμε με ευθύνη και δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων».

«Πολύ σωστά – μόλις κυβερνήσετε να τα εφαρμόσετε», σχολίασε η Μαριάννα Πυργιώτη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού.

«Αυτές τις εξυπνάδες εκεί που σας παίρνει και σας πληρώνουν για να τις λέτε, ως σύμβουλος μελών αυτής της κυβέρνησης. Το θράσος σας περισσεύει», αντέδρασε ο Άκης Σκέρτσος, με τη Μαριάννα Πυργιώτη να επιμένει: «Όπως νομίζετε και όπως αντιλαμβάνεστε τον ρόλο ενός εκάστου».

Ούτε όμως εκεί σταμάτησε η αντιπαράθεση, καθώς ο Άκης Σκέρτσος απάντησε εκ νέου: «Ένας επαγγελματίας της επικοινωνίας όπως εσείς, που συμβουλεύει μέλη της κυβέρνησης με κρίσιμο ρόλο, δεν πουλάει ταυτόχρονα φθηνό πνεύμα στα social. Σοβαρευτείτε επιτέλους και αντιληφθείτε το δικό σας ρόλο. Είστε πολύ πιο διάφανη απ’ όσο νομίζετε – αλλά όχι όσο διαφανής θα έπρεπε».

Σχόλιο Μαρινάκη για "επεισόδιο" Σκέρτσου & Πυργιώτη


Ολόκληρη η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου

«Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης ή εκφοβισμού τουριστών τρίτης χώρας να επισκεφθούν την πατρίδα μας, στη βάση πολιτικών απόψεων ή πεποιθήσεων που μπορεί να έχουν διάφορες συλλογικότητες, εμπίπτει στις διατάξεις της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και διώκεται ποινικά.

Για να το πούμε απλά: η αποτροπή αποβίβασης ισραηλινών πολιτών σε οποιαδήποτε τουριστική περιοχή της χώρας μας λόγω της εθνικότητας τους έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται αντισημιτισμός, δηλαδή ρατσισμός.

Ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας είναι να εφαρμόζει την αντιρατσιστική νομοθεσία και αυτό ακριβώς θα πράξει.
Οι αυτοπροσδιοριζόμενες ως «προοδευτικές συλλογικότητες» που λειτουργούν τελευταία και ως φασιστικές πολιτοφυλακές ας σκεφτούν, πριν επαναλάβουν αντίστοιχες απαράδεκτες ενέργειες που στοχοποιούν και εκφοβίζουν αθώους πολίτες, ότι αντί να στέκονται απέναντι στον ρατσισμό, παράγουν οι ίδιες ρατσιστικό λόγο που υποκινεί σε πράξεις βίας.

Η Ελλάδα είναι μια φιλόξενη και ειρηνική χώρα που στέκεται με ευαισθησία και έμπρακτη υποστήριξη σε κάθε λαό που υποφέρει. Η επιπόλαιη και ανεύθυνη εργαλειοποίηση του μεσανατολικού ζητήματος από διάφορους θερμοκέφαλους επιχειρεί να μεταφέρει εντός της χώρας μας ένα πρόβλημα που δεν είναι δικό μας, πλήττοντας τόσο την τουριστική μας οικονομία όσο και την μακρά παράδοση φιλοξενίας των Ελλήνων. Ας τους απομονώσουμε κι ας σταθούμε με ευθύνη και δικαιοσύνη στο ύψος των περιστάσεων».



Η απάντηση της Μαριάννας Πυργιώτη στην επίθεση του Άκη Σκέρτσου

Για την επίθεση που δέχθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, με αφορμή καυστικό σχόλιό της σε ανάρτησή του, μίλησε στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής το πρωί της Πέμπτης 24/07 η Μαριάννα Πυργιώτη.

Η κ. Πυργιώτη υπενθύμισε πως από το 2016 δεν ασκεί δημοσιογραφία, ενώ τόνισε ότι η δημόσια παρουσία της περιορίζεται σε παρεμβάσεις όταν καλείται να εκφράσει την άποψή της ή σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ήρεμο και νηφάλιο λόγο. Θύμισε δε πως ανήκει διαχρονικά στην παράταξη της ΝΔ – κάτι που επίσης δεν είναι κρυφό.

«Από το 1974 που πήγα με τον πατέρα μου να ζήσουμε τις στιγμές της επιστροφής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο αεροδρόμιο, έχω μία πολιτική ταυτότητα. Αυτή την έχω 51 χρόνια. Ούτε την έκρυψα, ούτε παρέστησα κάτι άλλο, ούτε είχα μετακινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο όταν ασκούσα τη δημοσιογραφία, μια χαρά κριτική ασκούσα όπου θεωρούσα ότι χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επίμαχη ανάρτηση του υπουργού, που αφορούσε τον αποκλεισμό κρουαζιερόπλοιου με Ισραηλινούς, τόνισε πως πως ήταν κοινή διαπίστωση ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση έγιναν χειρισμοί «που δεν είχαν καλό αποτέλεσμα».

Απαντώντας στις αιχμές Σκέρτσου περί συμβουλευτικής σχέσης με κυβερνητικά στελέχη, ξεκαθάρισε: «Δεν είμαι σύμβουλος υπουργού που εμπλέκεται στην υπόθεση. Αλλά και σύμβουλος υπουργού να ήμουν, δεν είμαι άτομο που ασκεί δημοσιογραφία. Δραστηριοποιούμαι ιδιωτικά στον χώρο της επικοινωνίας, χωρίς να είναι κρυφό».

«Το κομμάτι που λέει πως όταν ασκείς κριτική, οφείλεις να σκέφτεσαι το α, το β, το δ δεν με αφορά. Εγώ είμαι άνθρωπος της παράταξης με μεγάλη συνέπεια και μεγάλη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσωπική της σύνδεση με το θέμα: «Δεν ξέρω ποιος δεν κατάλαβε ότι εγώ έχω παιδιά και εγγόνια εβραϊκής ρίζας. Το θέμα με καίει πολλαπλά», είπε, εξηγώντας πως η ευαισθησία της δεν είναι θεωρητική. Η κ. Πυργιώτη έκλεισε τον σχολιασμό της με έμφαση στην αξία της δημόσιας κριτικής και του αντίλογου: «Η κριτική τοποθέτηση είναι κεκτημένο. Και επίσης ο αντίλογος είναι κεκτημένο. Αρκεί βέβαια να υπάρχει μία συγκεκριμένη λογική. Θεωρώ ότι ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την προσωπική του άποψη και έχω μάθει να σέβομαι τις απόψεις ακόμη και όταν είναι οξείες».