«Aπό τις αρχές του έτους έχει μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών από χερσαία και θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, ενώ πρόσθεσε «η αλήθεια είναι ότι στην Κρήτη έχουμε μια μικρή ροή τις τελευταίες μέρες, αλλά μικρή, που είχαμε πάντα σε αυτό το επίπεδο, το οποίο δείχνει ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει έχουν ένα συγκεκριμένο αντίκτυπο».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, σχετικά με τους μετανάστες που φτάνουν παράνομα στη χώρα μας, στις ακτές της Κρήτης από τη Βόρεια Αφρική, τόνισε τα εξής: «Η Κρήτη είναι μεγάλο μέρος και ψάχνουν να βρουν παραλία για να βγουν αν δεν τους προλάβει το Λιμενικό», παραδέχθηκε ο κ. Λογοθέτης ερωτηθείς εάν ισχύει ότι βρίσκουν νέα σημεία να αποβιβαστούν στο νησί.

Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής: Yπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με την Τρίπολη όσο και με τη Βεγγάζη

«Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το μηδέν, γιατί έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση από την άλλη πλευρά, αλλά νομίζω ότι το μήνυμά μας έχει περάσει σε ικανοποιητικό βαθμό στην απέναντι όχθη» τόνισε. «Εκεί βρισκόμαστε σήμερα, έχουμε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, οι άνθρωποι αυτοί έρχονται, συλλαμβάνονται και εν πάση περιπτώσει κρατούνται χωρίς δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου και νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με αυτή που βρισκόμασταν πριν λάβουμε αυτά τα μέτρα πριν από 15 μέρες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λογοθέτης.

Απαντώντας στο εάν υπάρχουν κάποιες συνεννοήσεις για το θέμα μετά τις επισκέψεις του υπουργού κ. Γεραπετρίτη στη Λιβύη, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε «δυστυχώς ή ευτυχώς, το μεταναστευτικό είναι ένα πολυεπίπεδο πρόβλημα το οποίο απαιτεί πολλαπλές λύσεις παράλληλες. Δηλαδή, θυμάστε ότι ξεκινήσαμε με την τοποθέτηση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού στα διεθνή ύδατα, θυμάστε που προχωρήσαμε στην διάταξη για την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου, συνεχίζουμε την διπλωματική προσπάθεια με την Λιβύη, συνεχίζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την άλλη προσπάθεια πάλι διπλωματικής παρέμβασης στη Λιβύη. Νομίζω ότι όλα μαζί μπορούν να σου δώσουν την εικόνα ότι θα πας καλύτερα, διαφορετικά με ένα μόνο μέτρο δεν είναι δυνατόν να επιτύχεις το προσδοκώμενο αποτέλεσμα».

Ο κ. Λογοθέτης επιβεβαίωσε ότι προφανώς υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας τόσο με την Τρίπολη όσο και με τη Βεγγάζη, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνική πλευρά λαμβάνει θετικά μηνύματα, ανέφερε το εξής.

«Για να το βάλουμε σε μια ρεαλιστική βάση, είναι αρκετά ενθαρρυντικά τα μηνύματα. Όσο υπάρχει ένας διπλωματικός διάλογος, νομίζω ότι τα πράγματα μόνο καλύτερα μπορούν να πηγαίνουν. Και γι’ αυτό και η χώρα μας επιδιώκει πάντα, διεκδικώντας πάντα το δίκαιό της, να έχει αυτούς τους διαύλους ανοικτούς για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι πάντα δύο πλευρές, ίσως και περισσότερες. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πολύ σύνθετο και το ζητούμενο του ενός μπορεί να είναι επιδιωκόμενο από τον άλλο, αλλά μπορεί και να μην είναι. Επομένως, πρέπει να υπάρξει μία ταύτιση κάποια στιγμή. Είναι μία διαδικασία».

«Δεν είμαι έτοιμος να δώσω το ακριβές νούμερο, αλλά είναι σίγουρα πολύ λιγότερο από ό,τι πέρασαν την προηγούμενη χρονιά στο σύνολο και αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε και έναν καινούργιο δίαυλο, αυτόν της Κρήτης, ο οποίος είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αλλά ξαναλέω, γιατί πρέπει να μείνει αυτή η εικόνα, ότι στο σύνολό της η χώρα δέχτηκε μέχρι τώρα λιγότερους από ό,τι είχε δεχθεί το προηγούμενο διάστημα και αυτό οφείλεται πάλι στην πολύπλευρη αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης που είχαμε κυρίως με την πλευρά της Τουρκίας. Δηλαδή και εκεί έχουμε συγκεκριμένη μεγάλη απόδοση. Είναι για να σας πω ένα συγκεκριμένο νούμερο, περίπου 10% κάτω από πέρσι οι ροές» επισήμανε.

Ως προς το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τους χώρους κράτησης των ανθρώπων αυτών στην Κρήτη, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι αναμένεται η συνάντηση του υπουργού με τους τοπικούς φορείς.

Θα είναι τρεις οι προσωρινοί χώροι διαμονής στην Κρήτη, ένας χώρος ανά περιφέρεια δηλαδή, Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και ο τελικός στόχος θα είναι κάποια στιγμή να έχει η Κρήτη στο εγγύς μέλλον μία δομή κανονική. Ως προς το τελευταίο, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες εκεί, αλλά πολύ σύντομα θα λήξουν.

«Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την παρούσα χρονική στιγμή, ενδεχόμενα, μια δεύτερη μεγάλη κρίση, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τη μετανάστευση προς το παρόν. Νομίζω ότι είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα των ενεργειών μας, με την έννοια ότι τις τελευταίες μέρες έχουμε κάποιες ροές, αλλά αυτές ποτέ δεν ξεπέρασαν τη ροή που είχαμε και σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Γιατί και το χρονικό διάστημα έχει την αξία του, καλοκαίρι χωρίς αέρα ή με ευνοϊκό άνεμο κτλ κτλ, όλα αυτά επηρεάζουν τις ροές ή το αντίστροφο. Ο χειμώνας με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Το πεδίο της Κρήτης είναι πολύ διαφορετικό από του Αιγαίου, με την έννοια ότι είναι πολύ μεγάλη απόσταση και σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι πολύ πιο επικίνδυνη και δεν παρατηρείται αυτό που παρατηρείται στο Αιγαίο, όπου είναι ένας κακός καιρός ενδεχομένως να λειτουργήσει και προσελκυστικά. δηλαδή ότι επειδή υπάρχει κακός καιρός και είναι μικρό το πέρασμα να το επιχειρήσουμε τώρα που είναι πολύ δύσκολη η επιτήρηση του περάσματος» ανέφερε.

"Η επιστροφή είναι μία διαδικασία δύσκολη όταν αυτή γίνεται χωρίς τη βούληση"

Φυλακή ή επιστροφή είναι το νέο δόγμα, επιβεβαίωσε ο κ. Λογοθέτης, ερωτηθείς σχετικά.

«Έτσι είναι ακριβώς. Το λέει η διάταξη η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή. Και στο ίδιο πνεύμα θα είναι και ο νόμος που θα ψηφιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα σχετικά με τις επιστροφές» τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα των επιστροφών, ο κ. Λογοθέτης λέγοντας αρχικά, ότι επέστρεψαν χθες με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου από την Κοπεγχάγη, όπου σημείωσαν μία εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσία, επισήμανε ότι αποτελεί κοινή προσπάθεια πλέον όλης της Ευρώπης.

«Η επιστροφή είναι μία διαδικασία δύσκολη όταν αυτή γίνεται χωρίς τη βούληση του προς επιστροφή ατόμου. Όμως, όταν υπάρχει η βούληση του ατόμου αυτού να επιστρέψει στη χώρα του, τα πράγματα γίνονται εξαιρετικά πιο εύκολα. Επομένως, πρέπει να έχουμε αναστολή των κινήτρων του να παραμείνει. Γνωρίζετε ότι έχουμε μια διαδικασία σήμερα που είτε περάσεις το άσυλο είτε όχι, ουσιαστικά οι δυνατότητες που έχουμε για να επιστρέψεις είναι πολύ μικρές. Εάν όμως αλλάξει αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενα οι ίδιοι άνθρωποι να επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους σε μεγαλύτερους αριθμούς απ’ ό,τι το κάνουν αυτό σήμερα για όλη την Ευρώπη.

Ξαναλέω, δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο της χώρας μας. Αντιθέτως, η χώρα μας ουσιαστικά συνδράμει σημαντικά στις επιστροφές. Είναι δεύτερη ή τρίτη πανευρωπαϊκά σε αριθμούς. Επομένως, αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είναι λίγο, αν το συγκρίνουμε με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνειδητοποιούμε ότι είναι σχετικά καλή επίδοση. Δεν είμαστε όμως ικανοποιημένοι και θα επιχειρήσουμε όχι μόνο να γίνουμε πρώτοι, αλλά να ανέβει συνολικότερα ο αριθμός των επιστροφών όχι μόνο σε εμάς αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με αυτό που λέμε καινοτόμες λύσεις στο μέλλον» είπε καταλήγοντας ο κ. Λογοθέτης.