Με έναν σαφή στόχο βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο Νίκος Παππάς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνοδευόμενοι από τον Γιώργο Χουλιαράκη και με τη συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη. Ο στόχος δεν είναι άλλος από την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες. Για τον λόγο αυτό θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί με τους εκπροσώπους των θεσμών ενώ για τις συγκεκριμένες συζητήσεις επανήλθαν και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ. Θέληση της ελληνικής πλευράς είναι να μετουσιωθεί σε πράξη πλέον η δεδηλωμένη θέληση όλων να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες εμπλοκές. 

Κυβέρνηση και εταίροι έχουν συμφωνήσει να αποφευχθούν οι εκατέρωθεν εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες προκαλούν μπερδέματα και επιβραδύνουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενώ σχετική "εντολή" δόθηκε και στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη.

Την κατεύθυνση της επίτευξης συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο "δείχνει" σύμφωνα με το anatropinews.gr και η χθεσινή ανακοίνωση του ταξιδιού του Προκόπη Παυλόπουλου στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Γιοακίμ Γκάουκ.Όπως αναφέρουν μάλιστα κυβερνητικές πηγές οι συνεννοήσεις είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί εδώ και περίπου 10 ημέρες, το Βερολίνο, όμως, απέφευγε να το ανακοινώσει μέχρις ότου υπάρξει «πράσινο φως» από την καγκελαρία για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.Χθες το πρωί, η Καγκελαρία έδωσε τη συγκατάθεσή της και υπήρξε η σχετική ανακοίνωση.

Οι επόμενοι σταθμοί της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group τη Δευτέρα με ορίζοντα το κρίσιμο Eurogroup της 18ης Ιουνίου. 

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν πως σε ό,τι αφορά στον «χαμηλό» ΦΠΑ στο 6% και τον «υψηλό» στο 23%, οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί ο ενδιάμεσος συντελεστής. Στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος η διαφορά σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες είναι μικρή και από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει καμία διάθεση για υποχώρηση στις απαιτήσεις για κατάργηση του ΕΚΑΣ και περικοπές μισθών και συντάξεων.